Hvor lenge varer meslingvaksine

Alle barn i Norge blir vaksinert mot meslinger, men trenger de som har den en ny vaksine? Hvor lenge varer meslingvaksine?

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hvor lenge varer meslingvaksine?

Det nylige utbruddet av meslinger i det nordvestlige Stillehavet har gitt etterspørsel etter meslingvaksine. Alle som ikke har blitt vaksinert blir oppfordret til å få vaksinen, men trenger folk som allerede har hatt den en ny dose? For en liten del av voksne er svaret ja.

Hvem trenger ny meslingvaksine?

Økningen av nylige utbrudd av meslinger får noen mennesker i 50- og 60-årene til å lure på om de faktisk ble vaksinert for meslingeviruset, eller om de trenger å få oppfrisket MMR-vaksinen. Så hvem trenger ny meslingvaksine? Vaksine mot meslinger ble tilgjengelig i 1963. Hvis du fikk standard to doser av vaksine mot meslinger, kusma og rubella (MMR) etter 1967, skulle du være beskyttet mot meslingene for livet. De fleste mennesker født før 1957 antas å ha blitt smittet naturlig med viruset gjennom utbrudd av meslinger. Imidlertid er det noen som ikke er immun. Leger kan sjekke pasientens immunitetsnivåer med en blodprøve for å oppdage antistoffer som bekjemper meslinger.

Personer født før 1957 som har hatt laboratorietesting som viser at de ikke er immune, og kan ha høy risiko, bør ha en dose MMR-vaksine og deretter en andre dose 28 dager senere. Du har en høy risiko hvis du reiser under et utbrudd, er i nærheten av reisepunkt eller destinasjoner, eller er helsepersonell. Du kan være i faresonen hvis du bare fikk en dose vaksinen. Det samme gjelder mennesker hvis blodprøver viser at de ikke er immun. Den levende versjonen av vaksinen som ble introdusert i 1963 ser ut til å ha fungert bra, men det var en annen versjon som ikke gjorde det. Dette ble også administrert mellom 1963 og 1967.

De fleste mennesker født før 1957 ble utsatt for minst to store utbrudd av meslinger, noe som gir immunitet. Når en person har hatt meslingene, er de immune for livet. De som mottok vaksinen mellom 1963 og 1967 er unntaket. Folk som er opptatt av å få meslinger, bør snakke med legen sin. Legen din kan deretter bestemme om en annen vaksinasjon er en god idé. Det er lav risiko å motta en ekstra dose MMR-vaksine for å være på den sikre siden, sier eksperter. Hvis du var fullt vaksinert, har hatt sykdommen eller fått en blodprøve som viser at du er immun, bør du være trygg.

Måling av vaksinasjonsplan

De fleste spedbarn er vaksinert ved ett år gammel, og deretter igjen mellom 4 og 6 år. Det er trygt å gi babyen MMR-vaksine ved 6 måneder gammel. Spedbarn som mottar en MMR før første fødselsdag bør fortsatt få to doser senere. Vaksinen kan ikke brukes trygt hos noen mennesker på grunn av problemer som alder, immunkompromittering eller allergi. Fortsatt ikke sikker på om du trenger å bli vaksinert? Din lokale helseavdeling kan ofte tilby de beste rådene, spesielt hvis området ditt er midt i et utbrudd. Under utbrudd av meslinger er det viktig å følge anbefalingene fra de lokale og statlige helseavdelingene, som vanligvis er den beste kilden til informasjon.

Relaterte artikler:

Hvor lenge varer kyssesyken

Hvor lenge varer matforgiftning

Om forfatteren

Legg inn kommentar