Hvor lenge varer mensen

En menstruasjon er den delen av menstruasjonssyklusen når en kvinne har blødninger i noen dager. Lær mer om hvor lenge mensen varer.

For de fleste kvinner skjer dette hver 28. dag eller så, men det er vanlig at mensen er mer eller sjeldnere enn dette, fra dag 21 til dag 40 i menstruasjonssyklusen. Mensen din kan vare mellom 3 og 8 dager, men den vil vanligvis vare i ca. 5 dager. Blødningen har en tendens til å være tyngst de første 2 dagene. Når mensen er på det tyngste, vil blodet være rødt. På lysere dager kan den være rosa, brun eller svart. Du vil miste omtrent 30 til 72 ml (5 til 12 teskjeer) blod i løpet av mensen, selv om noen kvinner blør kraftigere enn dette.

Når starter mensen?

Menstruasjonen starter vanligvis rundt 12-årsalderen, selv om noen jenter vil starte dem tidligere eller senere. En forsinkelse i startperioder er vanligvis ikke en grunn til bekymring. De fleste jenter vil ha regelmessig menstruasjon i alderen 16 til 18 år.

PMS (premenstruelt syndrom)

Endringer i kroppens hormonnivåer før mensen kan forårsake fysiske og følelsesmessige endringer. Dette er kjent som PMS (premenstruelt syndrom) eller PMT (premenstruell spenning).

  • føler seg oppblåst
  • ømhet i brystene
  • humørsvingninger
  • føler seg irritabel
  • tap av interesse for sex

Disse symptomene blir vanligvis bedre når mensen starter og forsvinner noen dager etterpå. Ikke alle kvinner som har mensen får PMS.

Relaterte artikler:

Gravid og menstruasjon samtidig

Kan man bli gravid når man har mensen

Referanser

Om forfatteren