Hvor lenge varer influensa

0
22
HVOR LENGE VARER INFLUENSA
Foto: Engin Akyurt - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Få vanlige sykdommer er mer ubehagelige enn influensa. Smerter, frysninger, feber og hoste er ille nok. Lær mer om hvor lenge influensa varer.

Legg til de andre potensielle symptomene på influensa, inkludert rennende nese, oppkast, diaré, tretthet eller vondt i halsen, og du vil at sykdommen skal være over så snart som mulig. Hvor lenge varer influensa? Og hjelper behandling av influensa at den forsvinner raskere? Svarene avhenger av din helse.

Forstå influensa

Influensa er et svært smittsomt luftveisvirus forårsaket av en av tre forskjellige virustyper: influensa A, B eller C. Den viktigste måten sykdommer som forkjølelse og influensa spres fra person til person er gjennom dråper som er syke folk driver når de hoster og nyser. Du kan også få influensa ved eksponering av spytt ved kontakt, for eksempel kyssing eller deling av kjøkkenutstyr.

Hvor lenge varer influensa?

For de fleste friske mennesker er influensa en ubehagelig, men kortvarig sykdom som løser seg selv når immunforsvaret bekjemper den. Symptomer vises vanligvis fra en til fire dager etter eksponering for viruset, og de varer fem til syv dager. For personer som har hatt influensa, kan symptomene vare kortere tid eller være mindre alvorlige. For andre mennesker kan symptomene vare lenger. Selv når symptomene går over, kan du fortsette å føle deg trøtt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Noen mennesker har økt risiko for komplikasjoner fra influensa. Disse menneskene inkluderer:

 • veldig unge
 • personer 65 år eller eldre
 • personer med kroniske sykdommer, som astma, hjertesykdom, HIV eller diabetes
 • gravide kvinner
 • personer med en kroppsmasseindeks (BMI) på 40 eller høyere

Mennesker i disse gruppene kan ha svekket immunforsvar, og har økt risiko for komplikasjon av lungebetennelse, som kan være dødelig.

Behandling av influensa

Hvis du får influensa, bør du hvile deg og drikke rikelig med væske. Ta smertestillende midler for å senke feberen og lindre smerter, for eksempel:

 • paracetamol (Tylenol)
 • ibuprofen (Advil, Motrin)
 • naproxen (Aleve)

Hvis du har høy risiko for komplikasjoner, og hvis det er tidlig i infeksjonen, kan legen din foreskrive et antiviralt legemiddel for behandling av influensa, for eksempel oseltamivir (Tamiflu, generiske versjoner).

Forebygging

For å bedre forutsi hvor lenge influensa vil vare, ta grep for å redusere risikoen for å få viruset og oppleve alvorlige symptomer.

 • Ta en årlig influensavaksine.
 • Vask hendene med såpe og vann før du spiser eller berører ansiktet.
 • Kontakt legen din umiddelbart hvis du får influensasymptomer.
 • Slutte å røyke. Røykere er mer sannsynlig å få influensa enn ikke-røykere.

Disse trinnene garanterer ikke at du vil unnslippe influensa i år, men de kan bidra til å forhindre det. Og de kan bidra til å redusere tiden influensa varer hvis du blir smittet med viruset.

Relaterte artikler:

Trene med influensa

Influensafølelse etter trening

Annonse fra MILRAB