Hvor lenge smitter influensa

Forkjølelses- og influensa dråper kan forbli smittsomme i flere timer, avhengig av hvor de faller. Lær mer om hvor lenge influensa smitter.

Hvor lenge smitter influensa?

Dråper med forkjølelses- og influensa dråper kan forbli smittsomme i flere timer, avhengig av hvor de faller. Virus forblir generelt aktiv lenger på rustfritt stål, plast og lignende harde overflater enn på stoff og andre myke overflater. Andre faktorer, for eksempel mengden virus som er avsatt på en overflate og temperaturen og fuktigheten i miljøet, bestemmer også hvor lenge forkjølelses- og influensavirus holder seg aktiv utenfor kroppen.

Det er mulig å få influensa eller forkjølelse etter å ha håndtert en gjenstand som en infisert person nyste eller hostet på for noen øyeblikk siden. Men personlig kontakt med en smittet person – for eksempel et håndtrykk eller puste inn dråper fra en hoste eller nys – er den vanligste måten disse virusene sprer seg på. Den beste måten å unngå å bli smittet av forkjølelses- eller influensavirus er å vaske hendene ofte med såpe og vann eller med et alkoholbasert desinfiseringsmiddel. Unngå også å berøre nesen, munnen og øynene eller bite neglene. Viktigst – å få influensavaksine hvert år.

Influensa

Influensa er en virusinfeksjon som angriper luftveiene – nesen, halsen og lungene. For de fleste mennesker, vil influensa løse seg på egen hånd. Men noen ganger kan influensa føre til komplikasjoner og være dødelig. Personer med høyere risiko for å utvikle influensakomplikasjoner inkluderer:

 • Små barn under 5 år, og spesielt de under 12 måneder
 • Voksne eldre enn 65 år
 • Beboere på sykehjem og andre langtidsomsorgsfasiliteter
 • Gravide og kvinner opp til to uker etter fødsel
 • Mennesker med svekket immunforsvar
 • Personer som har kroniske sykdommer, som astma, hjertesykdom, nyresykdom, leversykdom og diabetes
 • Personer som er veldig overvektige, med en kroppsmasseindeks (BMI) på 40 eller høyere

Selv om den årlige influensavaksinen ikke er 100 prosent effektiv, er det fremdeles ditt beste forsvar mot influensa.

Symptomer på influensa

Til å begynne med kan influensa virke som en forkjølelse med en rennende nese, nysing og sår hals. Forkjølelse utvikler seg vanligvis sakte, mens influensa har en tendens til å komme plutselig. Og selv om en forkjølelse kan være en plage, føler du deg som regel mye verre med influensa.

Vanlige tegn og symptomer på influensa inkluderer:

 • Feber over 38 C
 • Verkende muskler
 • Frysninger og svette
 • Hodepine
 • Tørr, vedvarende hoste
 • Tretthet og svakhet
 • Nesetetthet
 • Sår hals

Når du skal oppsøke lege

De fleste som får influensa kan behandle seg selv hjemme og trenger ofte ikke å oppsøke lege. Hvis du har influensasymptomer og er i fare for komplikasjoner, må du kontakte legen din med en gang. Bruk av antivirale medisiner kan redusere sykdommens lengde og bidra til å forhindre mer alvorlige problemer.

Årsaker til influensa

Influensavirus reiser i luften i dråper når noen med infeksjonen hoster, nyser eller snakker. Du kan inhalere dråpene direkte, eller du kan hente bakteriene fra et objekt – for eksempel et telefon- eller tastatur – og deretter overføre dem til øynene, nesen eller munnen.

Personer med viruset er sannsynligvis smittsom fra dagen eller før symptomene først vises til omtrent fem dager etter at symptomene begynner. Barn og mennesker med svekket immunforsvar kan være smittsom i litt lengre tid.

Influensavirus er i stadig endring, med nye stammer som vises regelmessig. Hvis du har hatt influensa i det siste, har kroppen din allerede laget antistoffer for å bekjempe den spesielle belastningen av viruset. Hvis fremtidige influensavirus ligner de du har opplevd før, enten ved å ha sykdommen eller ved å bli vaksinert, kan disse antistoffene forhindre infeksjon eller redusere alvorlighetsgraden. Men antistoffer mot influensavirus du har opplevd tidligere, kan ikke beskytte deg mot nye influensastammer som kan være veldig forskjellige immunologiske fra det du hadde før.

Relaterte artikler:

Influensa vs forkjølelse

Hva hjelper mot influensa

Om forfatteren

Legg inn kommentar