ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Hvor lenge smitter forkjølelse

Virus forårsaker forkjølelse, som er en smittsom luftveisinfeksjon. Men hvor lenge smitter forkjølelse, og hvor lenge varer den?

Hvor lang tid en person kan overføre sykdommen kan variere. Fordi mange som har en forkjølelse eller influensa ikke kontakter lege, kan det være vanskelig å vite hvor mange som til enhver tid er syke. Det kan også være en årsak til at denne type virussykdommer er vanlig. Forkjølelse smitter lett, og hvis vet når en person har forkjølelse eller influensa, kan det bidra til å forhindre ytterligere spredning.

Hvor lenge smitter forkjølelse?

Et stort antall forskjellige virale stammer forårsaker symptomer på forkjølelse, for eksempel rhinovirus, adenovirus og coronavirus. Disse virusene utvikler seg kontinuerlig for å tilpasse seg sitt miljø og overleve det menneskelige immunforsvaret. Det er derfor ingen kur for øyeblikket er tilgjengelig for forkjølelse. En forkjølelse kan smitte mens man har symptomer som nysing og hoste, og kan spre seg ved berøring av forurensede overflater. Det innebærer at mennesker er mest smittsomme når symptomene er åpenbare, men også at smitte overføres før symptomer gjør seg gjeldende. Det er immunsystemets respons som forårsaker symptomer på forkjølelse, ikke selve viruset.

Når symptomer på forkjølelsen blir bedre, reduseres også risikoen for å spre sykdommen gjennom smitte, selv om det fremdeles kan være en risiko for å bli smittet. En gjennomsnittlig forkjølelse kan vare i opptil 10 dager, så folk bør forvente å være smittsomme i løpet av den perioden.

Symptomer er den viktigste forskjellen mellom influensa og forkjølelse. Influensasymptomer er mer alvorlige enn effekten av forkjølelse. De påvirker også hele kroppen. Til sammenligning forårsaker forkjølelse vanligvis bare symptomer i øvre luftvei. Som andre virus er influensavirus i stadig utvikling. Derfor behandler kroppen sjelden det samme influensaviruset to ganger. Dette kan føre til at noen får influensa nesten hvert år.

Relaterte artikler:

Trene vekk forkjølelse

Hvordan trene etter forkjølelse

Om forfatteren

Legg inn kommentar