Hvor lenge kan man leve uten vann

Menneskekroppen trenger mye vann for å fungere optimalt. Lær mer om hvor lenge man kan leve uten vann.

Hvor lenge kan man leve uten vann

Menneskekroppen trenger mye vann for å fungere optimalt, og en person kan bare overleve noen få dager uten vann. Mange andre faktorer, for eksempel en persons aktivitetsnivå og deres miljø, spiller også en viktig rolle, så det er ingen pålitelig måte å fortelle hvor raskt noen vil dø av dehydrering.

Dehydrering

Dehydrering skjer raskt og forårsaker ekstrem tørste, tretthet og til slutt orgelsvikt og død. En person kan gå fra å være tørst og litt treg den første dagen uten vann til å ha organsvikt etter den tredje dagen. Dehydrering påvirker ikke alle på samme måte. Hver person vil ha et annet toleransnivå for dehydrering og kan være i stand til å overleve uten vann i lengre eller kortere perioder enn andre.

Hvor lenge kan den gjennomsnittlige personen leve uten vann?

Den generelle helsen til en person kan bestemme hvor mye vann de trenger å drikke. Kroppen trenger mye vann for å utføre mange viktige funksjoner, som å balansere den indre temperaturen og holde liv i cellene. Som en tommelfingerregel kan en person overleve uten vann i omtrent 3 dager. Noen faktorer, for eksempel hvor mye vann et individ trenger, og hvordan den forbruker vann, kan påvirke dette.

Faktorer som kan endre hvor mye vann en person trenger inkluderer:

 • alder
 • aktivitetsnivå
 • generell helse
 • høyde og vekt
 • kjønn

Hva en person spiser kan også påvirke mengden vann de trenger å drikke. For eksempel kan det hende at en person som spiser vannrik mat, som frukt, juice eller grønnsaker, ikke trenger å drikke så mye vann som noen som har spist korn, brød og annen tørr mat. Miljøforholdene til en person vil også påvirke hvor mye vann kroppen bruker. En person som lever i et veldig varmt klima vil svette, og føre til at de mister mer vann. En person i et klimakontrollert miljø vil ikke svette, så de vil ikke bruke så mye vann. Hvis en person som har diaré eller oppkast ikke har tilgang til vann, vil de miste vann mye raskere enn noen uten disse problemene.

Effekter av å ikke drikke vann

Mennesker kan bare overleve en kort periode uten vann fordi kroppen trenger det for nesten hver prosess, inkludert:

 • regulering kroppstemperaturen gjennom svette og puste
 • hjelpe til fordøyelsen ved å danne spytt og bryte ned maten
 • fukte slimhinner
 • bidrar til å balansere pH i kroppen
 • smøre ledd og ryggmargen
 • hjelpe hjernen med å lage og bruke visse hormoner
 • hjelpe med å transportere giftstoffer ut av cellene
 • eliminere avfall gjennom urin og pust
 • levere oksygen til hele kroppen

Uten vann klarer ikke kroppen å fungere riktig og vil etter hvert å slutte å fungere. Effekten av dehydrering kommer raskt, spesielt under ekstremt varme forhold når en person svetter. Kroppen bruker vann for å produsere svette, som fordamper og senker en persons kroppstemperatur. Uten vann kan ikke kroppen produsere svette. Dette kan føre til en farlig økning i kroppstemperatur og legge press på væsken i kroppen, inkludert blodet. Hvis dette fører til et fall i blodvolumet, sirkulerer mindre blod i kroppen, noe som forårsaker et kraftig blodtrykk. Dette kan i seg selv føre til bevisstløshet eller død.

Samtidig tørker munnen, og fordøyelsessystemet bremser. Vann hjelper kroppen med å fjerne giftstoffene fra cellene,som skilles ut gjennom urinen og pusten. Uten vann kan ikke kroppen gjøre dette effektivt, noe som får giftstoffer til å bygge seg opp. Dette skader nyrene, som behandler fjerning av giftstoffene fra kroppen. Hvis nyrene svikter, bygger giftstoffene seg opp enda mer, og forårsaker utbredt organsvikt og død.

Matens rolle i dehydrering

Selv om det å drikke rent vann er den viktigste måten en person tar på væsker, kan andre væsker, som urtete, fruktjuice og buljong, også hjelpe for hydrering. Mange matvarer inneholder også vann som gir kroppen væsker, for eksempel frukt, bær og grønnsaker. Imidlertid vil ikke all mat bidra til å hydrere kroppen. Veldig tørr, salt mat, som panerte produkter, salte chips eller annen tørr, pakket snacks, kan gjøre dehydrering verre. Drinker som inneholder alkohol eller koffein kan dehydrere kroppen raskere, da de forårsaker overdreven vannlating.

Risikoer ved dehydrering

Dehydrering kan forårsake hodepine og forvirring. Symptomene på dehydrering kan vises raskt. Hvis kroppen begynner å miste vann, kan det sende signaler til hjernen for å utløse en respons som personen vil legge merke til. De fleste er kjent med mindre symptomer på dehydrering, for eksempel å ha en veldig tørr munn eller føle seg veldig tørst. For de fleste vil det å drikke når de er tørst gi dem mer enn nok vann for å fungere og trives.

Det er avgjørende å lytte til disse signalene og få vann inn i kroppen, og å miste så lite som 3 prosent av denne vekten ved vanntap kan føre til dehydrering. Hvis en person ignorerer disse tegnene eller ikke kan få nok vann, vil kroppen reagere. Hjernen vil sende signaler til kroppen for å spare vann og urinere mindre. Dette vil også redusere nyrenes funksjon.

Dehydrering kan forårsake andre forandringer i kroppen, for eksempel:

 • slapphet eller mangel på energi
 • hodepine
 • svimmelhet og forvirring
 • heteslag og varmekramper
 • stive ledd som etter hvert kan låse seg og ikke fungere som de skal
 • hevet eller på annen måte uregulert kroppstemperatur
 • hevelse i hjernen
 • store endringer i blodtrykket

Personen kan også gå i sjokk og bli responsiv.

Å drikke vann regelmessig hjelper med å holde cellene sunne, men når en persons kropp raskt mister vann, vil kroppens celler begynne å krympe når det ikke er tilstrekkelig med vann.

Relaterte artikler:

Hvor mye vann per dag

Drikke under trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar