Hvor lenge kan man faste

Det er mange forskjellige måter å faste på. Periodisk faste er et stadig mer populært spisemønster som innebærer at du ikke spiser eller begrenser matinntaket i perioder.

Hva er fasting?

Fasting er en praksis med å avstå fra mat og drikke i en bestemt tidsperiode. Det er mange forskjellige måter å faste på, inkludert periodisk fasting, vannfasting, juice fasting og lengre fasteperioder. Formålet med fasting varierer fra å oppnå vekttap til å forbedre mental klarhet og å fremme helbredelse i kroppen.

Helsefordeler ved fasting

Periodisk faste har vært knyttet til en rekke potensielle helsemessige fordeler, inkludert kortsiktige økninger i humant veksthormon (HGH) og endringer i genuttrykk. Slike effekter er knyttet til lenger levetid og lavere risiko for sykdom. Dermed håper folk som faste regelmessig ofte å gå ned i vekt eller leve et sunnere og lengre liv. Imidlertid kan faste være farlig hvis det ikke gjøres ordentlig.

Populære fasteregimer inkluderer:

 • 5:2-faste: Begrens kaloriinntaket ditt i to dager per uke (500 kalorier per dag for kvinner og 600 for menn).
 • 6:1-faste: Dette mønsteret ligner 5:2, men det er bare en dag med redusert kaloriinntak i stedet for to.
 • “Spis Stopp Spis”: En 24-timers faste 1–2 ganger per uke.
 • 16:8-faste: Dette mønsteret innebærer bare å konsumere mat i et åtte-timers vindu og faste i 16 timer om dagen, hver dag i uken.

Fasting har blitt stadig mer populært som en måte å forbedre helse, øke vekttap og til og med forlenge levetiden. Men hvor lenge kan du egentlig faste trygt og effektivt? I denne artikkelen vil vi utforske forskjellige typer faste, deres potensielle fordeler og risikoer, samt gi deg veiledning om hvordan du kan faste på en trygg måte.

Relatert: Fordeler med faste

Typer av fasting

 1. Periodisk fasting: Dette innebærer å spise i et bestemt tidsvindu, for eksempel åtte timer om dagen, og faste resten av tiden.
 2. Vannfasting: I løpet av en vannfaste avstår en person fra fast føde og drikker bare vann i en periode som vanligvis varer fra 24 timer til flere dager.
 3. Juice fasting: Under en juicefaste drikker en person bare ferskpresset frukt- og grønnsaksjuice i en periode for å rense kroppen og gi den nødvendige næringsstoffene.
 4. Lengre fasteperioder: Noen mennesker utfører faste i flere dager, uker eller til og med måneder av gangen. Dette er vanligvis under nøye medisinsk tilsyn.

Potensielle fordeler med fasting

 1. Vekttap: Fasting kan føre til en reduksjon i kaloriinntaket og stimulere fettforbrenning, noe som kan hjelpe med vekttap.
 2. Forbedret metabolsk helse: Studier har vist at fasting kan bidra til å senke blodsukkernivået, forbedre insulinresistens og redusere risikoen for type 2-diabetes.
 3. Mental klarhet: Noen mennesker opplever økt mental klarhet og konsentrasjon under fastingperioder.
 4. Cellegenerasjon: Forskning antyder at fasting kan utløse en prosess kalt autofagi, der kroppen reparerer og fornyer celler.
 5. Redusert betennelse: Noen studier har antydet at fasting kan redusere betennelse i kroppen, som er knyttet til en rekke kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdommer og kreft.
 6. Forbedret hjertehelse: Ved å senke blodsukkernivået og redusere betennelse, kan fasting bidra til å forbedre hjertehelsen og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 7. Lengre levetid: Noen dyrestudier har vist at fasting kan forlenge levetiden ved å aktivere gener som er knyttet til langsiktig overlevelse og cellebeskyttelse.

Relatert: Faste i 3 dager

Risikoer og forsiktighet

Mens fasting kan ha potensielle fordeler, er det viktig å være oppmerksom på risikoene og å praktisere forsiktighet.

 1. Dehydrering: Langvarig faste uten tilstrekkelig væskeinntak kan føre til dehydrering, noe som kan være farlig for helsen din.
 2. Tap av muskelmasse: Under lengre fasteperioder kan kroppen begynne å bryte ned muskelmasse for energi, noe som kan føre til svekkelse og tap av styrke.
 3. Næringsmangel: Ved å avstå fra fast føde over lengre tid kan det være vanskelig å få tilstrekkelig mengde næringsstoffer, vitaminer og mineraler som kroppen trenger for å fungere optimalt.
 4. Bivirkninger: Noen mennesker opplever bivirkninger som svimmelhet, kvalme, hodepine og irritabilitet under fastingperioder.

Hvordan faste trygt?

 1. Konsulter en helsepersonell: Før du begynner en faste, spesielt en lengre faste, er det viktig å konsultere en lege eller annet kvalifisert helsepersonell.
 2. Drikk nok væske: Under fastingperioder er det viktig å drikke nok vann for å forhindre dehydrering.
 3. Lytt til kroppen din: Hvis du opplever alvorlige bivirkninger eller ubehag under fasting, avbryt fasten og søk medisinsk hjelp umiddelbart.
 4. Start sakte: Hvis du er ny til fasting, kan det være lurt å starte med kortere fasteperioder og gradvis øke lengden etter hvert som kroppen tilpasser seg.

Hold fasteperioder korte

Det er anbefalt korte perioder med faste på 8–24 timer. Noen velger imidlertid å foreta mye lengre faste på 48 og til og med opptil 72 timer. Lengre perioder med faste øker risikoen for problemer knyttet til faste. Dette inkluderer dehydrering, irritabilitet, humørsvingninger, besvimelse, sult, mangel på energi og manglende evne til å fokusere.

Den beste måten å unngå disse bivirkningene er å holde seg til kortere faste perioder på opptil 24 timer – spesielt når du akkurat har begynt. Hvis du vil øke fastetiden til mer enn 72 timer, bør du søke medisinsk tilsyn.

Spis litt når du faster

Å spise litt når du faster, i stedet for å kutte ut all mat, kan redusere risikoen for bivirkninger og bidra til å holde sulten i sjakk.

Hold deg hydrert

Når du oppfyller noe av ditt daglige væskebehov gjennom mat, kan du bli dehydrert mens du faster. For å forhindre dette, lytt til kroppen din og drikk når du er tørst.

Gå turer eller meditere

Å holde deg opptatt med aktiviteter med lav intensitet, for eksempel å gå eller meditere, kan gjøre de fastedagene lettere.

Ikke avbryt fasting med overspising

Hvis du spiser et uvanlig stort måltid etter fastedagen, kan det hende du blir trøtt og oppblåst. Prøv å gå gradvis tilbake i din normale matrutine i stedet.

Relatert: Faste for å gå ned i vekt

Slutt å faste hvis du føler deg uvel

Du kan føle deg litt sliten eller irritabel i løpet av fasten, men hvis du begynner å føle deg uvel, bør du slutte å faste med en gang.

Spis nok protein

Å ha nok protein i løpet av fasten kan bidra til å minimere muskeltap og holde appetitten i sjakk.

Spis rikelig med hele mat når du ikke faster

Å spise hel mat når du ikke faster, kan forbedre helsen din og holde deg frisk når du faster.

Vurdere kosttilskudd

Regelmessig faste kan øke risikoen for ernæringsmessige mangler, spesielt hvis du har et kaloriunderskudd. Av denne grunn velger noen å ta et multivitamin.

Unngå hard trening

Mange klarer å delta i sin vanlige treningsrutine på fastedager. Når du er på faste, anbefales det imidlertid å bare trene lett for å se hvordan kroppen responderer på treningen.

Relatert: Kan man drikke vann når man faster

Hvem bør unngå fasting?

Mens fasting kan være trygt og til og med gunstig for de fleste mennesker når det gjøres riktig, er det noen grupper som bør unngå fasting eller praktisere det med ekstra forsiktighet:

 • Gravide og ammende kvinner bør unngå fasting, da det kan påvirke både deres egen helse og helsen til barnet.
 • Personer med en historie med spiseforstyrrelser bør unngå fasting, da det kan utløse uønsket atferd og forverre tilstanden.
 • Eldre mennesker eller personer med underliggende helseproblemer bør konsultere en lege før de begynner en faste, da de kan være mer sårbare for bivirkninger.

Hvordan forberede seg på en faste?

Før du begynner en faste, er det flere trinn du kan ta for å forberede kroppen din og gjøre opplevelsen mer behagelig:

 1. Gradvis reduser inntaket: I dagene før fasten, prøv å redusere inntaket av tung mat, bearbeidet mat, koffein og sukker. Dette kan bidra til å forhindre hodepine og ubehagelige bivirkninger når du begynner fasten.
 2. Hold deg hydrert: Drikk rikelig med vann i dagene før fasten for å forhindre dehydrering og forberede kroppen din på å drikke mindre væske under fasten.
 3. Spis et balansert kosthold: Fokuser på å spise et balansert kosthold med mye frukt, grønnsaker, fullkorn og magert protein i dagene før fasten. Dette vil bidra til å gi kroppen din nødvendige næringsstoffer før du begynner fasten.
 4. Få nok søvn: Sørg for å få nok søvn i dagene før fasten for å gi kroppen din den hvile den trenger for å takle fasten.

Relatert: 16 timers faste

Hvordan avslutte en faste?

Når du nærmer deg slutten av fasteperioden, er det viktig å avslutte fasten på riktig måte for å unngå ubehagelige bivirkninger. Her er noen tips for å avslutte en faste på en sikker måte:

 1. Gjeninnfør maten gradvis: Start med å spise lette, fordøyelige matvarer som frukt, grønnsaker eller suppe når du avslutter fasten. Unngå tunge eller fettrike måltider som kan belaste magen din.
 2. Drikk rikelig med væske: Sørg for å drikke rikelig med vann når du avslutter fasten for å unngå dehydrering.
 3. Lytt til kroppen din: Vær oppmerksom på kroppens signaler og stopp å spise hvis du opplever ubehag eller fordøyelsesproblemer.
 4. Fortsatt fokus på sunn mat: Etter fasten, fortsett å spise et balansert kosthold med mye frukt, grønnsaker og fullkorn for å opprettholde de helsemessige fordelene du har oppnådd.

Konklusjon

Fasting kan være en effektiv måte å forbedre helse, fremme vekttap og øke mental klarhet. Imidlertid er det viktig å praktisere forsiktighet og konsultere en lege før du begynner en faste, spesielt en lengre faste. Ved å følge disse retningslinjene og lytte til kroppen din, kan du utføre fasting på en trygg og effektiv måte.

Referanser

Om forfatteren