Hvor lenge kan man faste

0
59
Hvor lenge kan man faste
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERNORGE!

400+ TILBUD!

Det er mange forskjellige måter å faste på. Periodisk faste er et stadig mer populært spisemønster som innebærer at du ikke spiser eller begrenser matinntaket i perioder.

Periodisk faste har vært knyttet til en rekke potensielle helsemessige fordeler, inkludert kortsiktige økninger i humant veksthormon (HGH) og endringer i genuttrykk. Slike effekter er knyttet til lenger levetid og lavere risiko for sykdom. Dermed håper folk som faste regelmessig ofte å gå ned i vekt eller leve et sunnere og lengre liv. Imidlertid kan faste være farlig hvis det ikke gjøres ordentlig.

Populære fasteregimer inkluderer:

  • 5:2-faste: Begrens kaloriinntaket ditt i to dager per uke (500 kalorier per dag for kvinner og 600 for menn).
  • 6:1-faste: Dette mønsteret ligner 5:2, men det er bare en dag med redusert kaloriinntak i stedet for to.
  • “Spis Stopp Spis”: En 24-timers faste 1–2 ganger per uke.
  • 16:8-faste: Dette mønsteret innebærer bare å konsumere mat i et åtte-timers vindu og faste i 16 timer om dagen, hver dag i uken.

Hold fasteperioder korte

Det er anbefalt korte perioder med faste på 8–24 timer. Noen velger imidlertid å foreta mye lengre faste på 48 og til og med opptil 72 timer. Lengre perioder med faste øker risikoen for problemer knyttet til faste. Dette inkluderer dehydrering, irritabilitet, humørsvingninger, besvimelse, sult, mangel på energi og manglende evne til å fokusere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Den beste måten å unngå disse bivirkningene er å holde seg til kortere faste perioder på opptil 24 timer – spesielt når du akkurat har begynt. Hvis du vil øke fastetiden til mer enn 72 timer, bør du søke medisinsk tilsyn.

Spis litt når du faster

Å spise litt når du faster, i stedet for å kutte ut all mat, kan redusere risikoen for bivirkninger og bidra til å holde sulten i sjakk.

Hold deg hydrert

Når du oppfyller noe av ditt daglige væskebehov gjennom mat, kan du bli dehydrert mens du faster. For å forhindre dette, lytt til kroppen din og drikk når du er tørst.

Gå turer eller meditere

Å holde deg opptatt med aktiviteter med lav intensitet, for eksempel å gå eller meditere, kan gjøre de fastedagene lettere.

Ikke avbryt fasting med overspising

Hvis du spiser et uvanlig stort måltid etter fastedagen, kan det hende du blir trøtt og oppblåst. Prøv å gå gradvis tilbake i din normale matrutine i stedet.

Slutt å faste hvis du føler deg uvel

Du kan føle deg litt sliten eller irritabel i løpet av fasten, men hvis du begynner å føle deg uvel, bør du slutte å faste med en gang.

Spis nok protein

Å ha nok protein i løpet av fasten kan bidra til å minimere muskeltap og holde appetitten i sjakk.

Spis rikelig med hele mat når du ikke faster

Å spise hel mat når du ikke faster, kan forbedre helsen din og holde deg frisk når du faster.

Vurdere kosttilskudd

Regelmessig faste kan øke risikoen for ernæringsmessige mangler, spesielt hvis du har et kaloriunderskudd. Av denne grunn velger noen å ta et multivitamin.

Unngå hard trening

Mange klarer å delta i sin vanlige treningsrutine på fastedager. Når du er på faste, anbefales det imidlertid å bare trene lett for å se hvordan kroppen responderer på treningen.

Relaterte artikler:

16 timers faste

Løping og vekt

Annonse fra MILRAB

GRATIS BYTTE I 30 DAGER!