Hvor lenge kan blåbær ligge i fryseren

For å oppnå best mulig kvalitet bør blåbærene fryses så raskt som mulig etter at de er plukket, og oppbevares ved en temperatur på -18°C eller lavere. Lær mer om hvor lenge blåbær kan ligge i fryseren.

Blåbær er en av de mest populære bærsortene, kjent for sin søte smak og rike næringsinnhold. Mange velger å fryse blåbær for å kunne nyte dem utenfor sesongen, men hvor lenge kan egentlig blåbær ligge i fryseren før de mister sin kvalitet? Denne artikkelen vil gi en grundig gjennomgang av dette temaet, med fokus på kosthold og næringsverdi, samt praktiske tips for oppbevaring og bruk.

Blåbærets næringsverdi

Blåbær er en kilde til mange viktige næringsstoffer. De inneholder høye nivåer av vitamin C, vitamin K, fiber og en rekke antioksidanter, spesielt anthocyaniner, som er ansvarlige for bærenes karakteristiske blå farge. Disse næringsstoffene har vist seg å ha en rekke helsemessige fordeler, inkludert forbedret hjertehelse, kognitiv funksjon og beskyttelse mot kreft (Basu, Rhone & Lyons, 2010).

Fordeler med å fryse blåbær

Frysing er en av de mest effektive metodene for å bevare matvarer, inkludert blåbær. Ved å fryse blåbær kan man forlenge holdbarheten betydelig, samtidig som næringsinnholdet i stor grad bevares. Fryseprosessen stopper veksten av mikroorganismer og bremser enzymaktiviteten som ellers ville forårsake forringelse av frukten (Martinez & Whitaker, 1995).

Hvor lenge kan blåbær ligge i fryseren?

Blåbær kan holde seg i fryseren i lang tid, vanligvis opptil 8-12 måneder hvis de er riktig oppbevart. For å oppnå best mulig kvalitet bør blåbærene fryses så raskt som mulig etter at de er plukket, og oppbevares ved en temperatur på -18°C eller lavere. Det er også viktig å sørge for at blåbærene er ordentlig pakket inn og forseglet for å unngå frostskader eller tørrhet. Når du skal bruke de frosne blåbærene, kan du la dem tine i romtemperatur eller i kjøleskapet, eller bruke dem direkte fra fryseren til baking eller matlaging.

Relatert: Er blåbær bra for synet

Holdbarhet på frosne bær

Frosne bær kan vanligvis oppbevares i fryseren i opptil 8-12 måneder, avhengig av typen bær og hvordan de ble behandlet før frysing. For å opprettholde best mulig kvalitet, er det viktig å oppbevare bærene i en lufttett beholder eller pose som er egnet for frysing og åpne dem så sjelden som mulig.

Over tid kan frosne bær tørke ut eller få smak av fryseren, så det er best å bruke dem innen 6-9 måneder for å være sikker på at de er på sitt beste. Når du bruker frosne bær, er det best å tine dem i kjøleskapet over natten eller ved å la dem ligge i romtemperatur i noen timer før du bruker dem.

Fryse blåbær med sukker

Ja, du kan fryse blåbær med sukker hvis du ønsker det. Dette kan hjelpe med å bevare smaken og teksturen på bærene bedre når du tiner dem senere. For å fryse blåbær med sukker kan du følge disse trinnene:

 1. Vask og tørk blåbærene godt.
 2. Legg de tørkede blåbærene i en bolle og tilsett ønsket mengde sukker. Vanligvis brukes 1/2-1 kopp sukker per 4 kopper blåbær.
 3. Bland forsiktig bærene og sukkeret sammen til sukkeret er godt fordelt.
 4. Legg bærene i fryseposer eller beholdere og fjern så mye luft som mulig før du forsegler posene eller beholderne.
 5. Merk posene eller beholderne med dato og innhold og legg dem i fryseren.

Når du er klar til å bruke de frosne blåbærene, kan du tine dem i kjøleskapet over natten eller ved å la dem ligge i romtemperatur i noen timer.

Relatert: Kalorier i blåbær

Fryse bær to ganger

Det anbefales ikke å fryse bær eller andre matvarer to ganger, da dette kan redusere kvaliteten på matvaren og føre til tap av smak, tekstur og næringsstoffer. Når bær fryses og deretter tines, vil de frigjøre fuktighet, noe som kan føre til at bærene mister konsistens og smak. Hvis du allerede har tint bærene og ikke vil bruke dem umiddelbart, bør du koke dem opp og la dem avkjøles før du fryser dem igjen. Dette kan bidra til å bevare kvaliteten på bærene bedre.

Relatert: Når er blåbær modne

Tips for riktig frysing av blåbær

For å sikre at blåbærene holder seg best mulig i fryseren, er det noen viktige steg å følge:

Forberedelse

 1. Skyll og tørk bærene: Skyll blåbærene grundig under kaldt vann og tørk dem forsiktig med et rent håndkle. Dette fjerner smuss og eventuelle rester av plantevernmidler.
 2. Fjern stilker og skadede bær: Sorter ut bær som er overmodne eller har synlige skader, samt fjern stilkene.

Frysing

 1. Forhåndsfrys bærene: Spre blåbærene ut i et enkelt lag på en bakeplate eller et brett og sett dem i fryseren i et par timer. Dette forhindrer bærene i å klumpe seg sammen.
 2. Pakk i lufttette beholdere: Når bærene er frosne, overfør dem til lufttette fryseposer eller beholdere. Fjern så mye luft som mulig før forsegling.

Oppbevaring

Plasser de pakkede blåbærene i fryseren og sørg for at de er merket med datoen for frysing. Dette gjør det enklere å holde oversikt over hvor lenge de har vært i fryseren.

Bruk av frosne blåbær

Frosne blåbær er svært allsidige og kan brukes i en rekke oppskrifter. De kan brukes direkte fra fryseren i smoothies, yoghurt eller som topping på frokostblandinger. Når du bruker frosne blåbær i bakst, som muffins eller pannekaker, kan de tilsettes uten å tines først. Dette bidrar til å bevare bærenes struktur og saftighet under steking.

Oppskrifter med frosne blåbær

Smoothie med blåbær og banan

Ingredienser:

 • 1 kopp frosne blåbær
 • 1 moden banan
 • 1 kopp usøtet mandelmelk
 • 1 ss chiafrø
 • 1 ts honning (valgfritt)

Fremgangsmåte:

 1. Ha alle ingrediensene i en blender.
 2. Blend til en jevn konsistens.
 3. Server umiddelbart.

Blåbærmuffins

Ingredienser:

 • 1 1/2 kopp hvetemel
 • 1/2 kopp sukker
 • 2 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt
 • 1 egg
 • 1/2 kopp melk
 • 1/4 kopp smeltet smør
 • 1 kopp frosne blåbær

Fremgangsmåte:

 1. Forvarm ovnen til 200°C.
 2. Bland mel, sukker, bakepulver og salt i en stor bolle.
 3. I en annen bolle, visp sammen egg, melk og smeltet smør.
 4. Rør de våte ingrediensene inn i de tørre til de er godt blandet.
 5. Fold inn de frosne blåbærene forsiktig.
 6. Fyll muffinsformer 2/3 fulle med røren.
 7. Stek i 20-25 minutter, eller til en tannpirker kommer ut ren.

Blåbærsyltetøy oppskrift

Blåbærsyltetøy er en enkel og deilig måte å nyte blåbær på. Her er en enkel oppskrift:

Ingredienser:

 • 1 kg blåbær
 • 500 g sukker
 • Saften av 1/2 sitron

Fremgangsmåte:

 1. Skyll blåbærene i kaldt vann og la dem renne godt av.
 2. Ha blåbærene i en stor kjele sammen med sukkeret og sitronsaften. Rør godt sammen.
 3. Varm opp blandingen på middels varme, rør om av og til, til sukkeret har smeltet og blåbærene begynner å mykne og slippe saft.
 4. Skru ned varmen til lav og la syltetøyet småkoke i ca 20-30 minutter, eller til det har fått ønsket konsistens.
 5. Rør om av og til underveis i kokingen og skum av eventuelt skum som danner seg på toppen.
 6. Når syltetøyet er ferdig kokt, kan du enten la det avkjøles og så fylle det på glass eller du kan helle det på varme, steriliserte glass med en gang og la dem avkjøle på benken. Oppbevares deretter på et kjølig sted.

Blåbærsyltetøy kan brukes som pålegg på brødskiven, i yoghurt, grøt eller i bakst.

Relatert: Syltetøy av frosne blåbær

Konklusjon

Blåbær kan trygt lagres i fryseren i opptil 12 måneder uten vesentlig tap av kvalitet, forutsatt at de fryses under optimale forhold. Ved å følge riktige fremgangsmåter for forberedelse, frysing og oppbevaring, kan man nyte disse næringsrike bærene året rundt. Frosne blåbær gir også et praktisk og allsidig tillegg til kostholdet, og kan enkelt brukes i en rekke oppskrifter for å forbedre både smak og næringsverdi.

Ved å investere litt tid i riktig håndtering og lagring, kan man dra full nytte av de helsemessige fordelene og den fantastiske smaken blåbær har å tilby, selv utenom sesongen. Så neste gang du har en overflod av blåbær, ikke nøl med å fryse dem ned – de vil være et velkomment tilskudd til kostholdet ditt i mange måneder fremover.

Referanser

 1. Coop (u.å.). SLIK FRYSER DU FRUKT OG BÆR. Hentet 10. mai fra https://www.coop.no/coop-mega/frukt-og-baer/slik-fryser-du-frukt-og-baer

Om forfatteren