Hvor lenge holder sursild seg

I denne artikkelen vil vi gå i dybden på alt du trenger å vite om sursildens holdbarhet, hvordan den kan påvirke ditt kosthold, og praktiske tips for oppbevaring.

Sursild, eller marinert sild, er en tradisjonell skandinavisk delikatesse som har vært en del av kostholdet i mange generasjoner. Den karakteristiske smaken kommer fra marinaden, som vanligvis inneholder en blanding av eddik, sukker, løk, og krydder. Men hvor lenge holder egentlig sursild seg, og hva bør du vite for å oppbevare den riktig?

Hva er sursild?

Sild har vært en viktig del av det skandinaviske kostholdet i århundrer, og salting og marinering var tradisjonelle metoder for å bevare fisken før kjøleskapets tid. Sursild ble laget ved å marinere saltet sild i en syrlig lake, noe som ikke bare bidro til å bevare fisken, men også ga den en unik smak.

Hvordan lages sursild?

Sursild lages ved å marinere fileter av saltet sild i en lake laget av eddik, sukker, vann, løk og ulike krydder som pepper, laurbærblad og sennepsfrø. Marineringstiden varierer, men for å oppnå optimal smak bør fisken stå i laken i minst 24 timer før den spises.

Sursild har lange tradisjoner

Sursild har en lang historie i Skandinavia, og det har vært en populær matrett i mange århundrer. Tradisjonelt ble sild fanget i store mengder langs kysten av Norge, Sverige og Danmark, og sursild ble laget som en måte å bevare fisken på for å kunne spise den på senere tidspunkt.

Sursild ble ofte laget på gårder og i små samfunn langs kysten, og det var vanlig å bruke lokale ingredienser som eddik, sukker, løk, pepper og andre krydder i marinaden. Oppskriften på sursild kunne variere fra sted til sted og fra familie til familie, og det var vanlig å tilpasse oppskriften etter smak og tilgang til ingredienser.

Sursild har også en spesiell plass i norsk julemat-tradisjon, og serveres ofte som en del av det tradisjonelle norske julebordet. Sursild kan også være en del av påskefrokosten og andre høytids- eller festlige sammenkomster.

I dag er sursild fortsatt en populær matrett i Skandinavia, og det finnes mange forskjellige oppskrifter og varianter av retten. Sursild kan også kjøpes ferdiglaget i butikker, og det er vanlig å finne sursild i gasspakket eller vakuumforseglet emballasje. Selv om oppskriftene kan variere, har sursild fortsatt en spesiell plass i Skandinavias matkultur og tradisjoner.

Hvordan tilberedes sursild?

Sursild er en tradisjonell matrett som består av sild som har blitt marinert i en blanding av eddik, sukker og krydder. Sursild er en populær rett i Norge og andre land i Skandinavia, og serveres ofte til jul og påske, men kan også nytes året rundt.

Sursild lages ved å skjære sildefiletene i mindre biter, som deretter legges i en marinade laget av eddik, sukker, salt, løk, pepper og andre krydder som laurbærblad eller nellik. Sursilden skal deretter trekke i marinaden i noen dager, vanligvis 3-4 dager, slik at smakene får tid til å utvikle seg og fisken blir gjennommarinert.

Sursild kan serveres som en egen rett, eller som en del av et større koldtbord, og kan også brukes som pålegg på brød eller knekkebrød. Tradisjonelt serveres sursild sammen med rømme, løk, poteter og flatbrød eller ristet brød. Sursild kan også tilpasses etter smak og preferanser, og noen oppskrifter kan inkludere ingredienser som sennep, eple, svisker eller rosiner.

Hvor lenge holder sursild seg?

Sursild kan holde seg i kjøleskapet i 3-5 dager, avhengig av hvordan den har blitt lagret og tilberedt. Hvis sursilden oppbevares riktig, kan den holde seg frisk i opptil en uke. Det er viktig å merke seg at holdbarheten til sursild avhenger av mange faktorer, som for eksempel temperatur og hygiene, så det er viktig å følge riktige retningslinjer for å bevare maten frisk og sunn.

For å bevare sursildens holdbarhet, bør den oppbevares i en lufttett beholder eller innpakket i plastfolie eller aluminiumsfolie i kjøleskapet. Det er også viktig å oppbevare sursilden ved en temperatur på mellom 0-4 grader Celsius, slik at den ikke blir for varm og mister kvalitet.

Når du oppbevarer sursild, bør du også være forsiktig med å bruke rene kjøkkenredskaper, for å unngå å forurense maten med bakterier og andre mikroorganismer. Hvis du har rester av sursild som har blitt stående i romtemperatur i mer enn to timer, bør du kaste maten, for å unngå matforgiftning.

Hva er holdbarhet på sursild kjøpt i butikken?

Holdbarheten på sursild som er kjøpt i butikken, kan variere avhengig av produsenten og hvordan sursilden har blitt behandlet og oppbevart. I Norge er det vanlig at sursild selges i vakuum- eller gasspakket emballasje, som kan forlenge holdbarheten betydelig.

Generelt kan sursild som er kjøpt i butikken, holde seg i kjøleskapet i 3-5 dager etter at pakken er åpnet. Hvis pakken ikke er åpnet, kan sursilden holde seg frisk i 1-2 uker, avhengig av holdbarhetsdatoen som er angitt på pakken. Det er viktig å merke seg at holdbarheten til sursild kan variere avhengig av hvordan den er laget, oppbevart og behandlet, og det er alltid best å følge produsentens anbefalinger for oppbevaring og holdbarhet.

For å bevare sursildens holdbarhet så lenge som mulig, bør den oppbevares i en lufttett beholder eller innpakket i plastfolie eller aluminiumsfolie i kjøleskapet. Det er også viktig å oppbevare sursilden ved en temperatur på mellom 0-4 grader Celsius, slik at den ikke blir for varm og mister kvalitet.

Bruksområder til sursild

Sursild er en allsidig matrett som kan brukes på mange forskjellige måter. Her er noen av de vanligste bruksområdene for sursild:

 1. Sursild som pålegg: Sursild kan brukes som pålegg på brød eller knekkebrød, og kan serveres med rømme, agurk, løk eller andre grønnsaker.
 2. Sursild som en del av et koldtbord: Sursild kan være en viktig ingrediens i et koldtbord, og kan serveres sammen med andre retter som reker, gravlaks, potetsalat og egg.
 3. Sursild som en ingrediens i salater: Sursild kan brukes som en ingrediens i forskjellige salater, som for eksempel potetsalat, pasta salat eller grønnsakssalat.
 4. Sursild som en ingrediens i retter: Sursild kan også brukes som en ingrediens i forskjellige varme retter, som for eksempel pai eller quiche.
 5. Sursild som snacks: Sursild kan brukes som en smakfull og sunn snacks, og kan serveres sammen med grønnsaker eller tortillachips.

Tegn på at sursild er blitt dårlig

Det er viktig å vite hva man skal se etter for å identifisere om sursild har blitt dårlig. Her er noen tegn:

 • Lukt: Sursild skal ha en frisk, syrlig lukt. Hvis den lukter råttent eller ubehagelig, bør den kastes.
 • Farge: Fargen på sursild kan variere avhengig av krydder og ingredienser, men hvis du merker noen misfarging eller mugg, er det et tegn på at den er dårlig.
 • Konsistens: Hvis silden føles slimete eller har endret tekstur, er det best å unngå å spise den.

Oppbevaringstips for optimal holdbarhet

Riktig oppbevaring

For å forlenge holdbarheten til sursild, er riktig oppbevaring nøkkelen. Her er noen tips:

 • Temperatur: Oppbevar alltid sursild i kjøleskap ved en temperatur på 4 °C eller lavere.
 • Beholder: Bruk lufttette glass- eller plastbeholdere. Unngå metallbeholdere, da eddiken i marinaden kan reagere med metallet.
 • Hygiene: Sørg for at alle redskaper og hender er rene når du håndterer sursild for å unngå kontaminasjon.

Frysing av sursild

Selv om det er mulig å fryse sursild, anbefales det ikke, da fryseprosessen kan påvirke teksturen og smaken negativt. Hvis du likevel ønsker å fryse den, bør den pakkes i lufttette fryseposer og konsumeres innen tre måneder.

Ernæringsmessige fordeler med sursild

Høyt innhold av omega-3 fettsyrer

Sursild er rik på omega-3 fettsyrer, som er essensielle for hjertehelsen. Omega-3 bidrar til å redusere betennelse i kroppen, senker risikoen for hjertesykdom, og kan forbedre hjernens funksjon.

Proteinrik mat

Sursild er også en god kilde til protein, noe som er viktig for muskeloppbygging og reparasjon. Dette gjør det til et utmerket valg for de som ønsker å øke sitt proteininntak på en sunn måte.

Vitaminer og mineraler

Sursild inneholder flere viktige vitaminer og mineraler, inkludert vitamin D, vitamin B12, selen og jod. Disse næringsstoffene spiller viktige roller i immunsystemet, stoffskiftet, og skjoldbruskkjertelens funksjon.

Potensielle helsefarer

Høyt natriuminnhold

En av de største bekymringene med sursild er det høye natriuminnholdet, som kommer fra saltet brukt i marineringen. For personer med høyt blodtrykk eller de som prøver å redusere sitt natriuminntak, bør sursild konsumeres med måte.

Allergier

Sild og andre fiskeslag kan utløse allergiske reaksjoner hos noen mennesker. De som er allergiske mot fisk bør unngå å spise sursild.

Hvordan inkludere sursild i kostholdet?

Tradisjonelle retter

Sursild er en allsidig ingrediens som kan brukes i en rekke tradisjonelle retter. Den serveres ofte som en del av et smørbrødbord med brød, smør, og ulike pålegg. Den kan også inkluderes i salater eller brukes som topping på rugbrød.

Moderne bruk

I tillegg til tradisjonelle retter, kan sursild også brukes i moderne matlaging. Prøv å legge til sursild i wraps eller som en ingrediens i poke bowls for en unik vri.

Konklusjon

Sursild er en delikatesse med rik historie og mange ernæringsmessige fordeler. Ved å oppbevare den riktig kan du nyte denne smakfulle fisken i flere uker. Husk å være oppmerksom på holdbarheten og tegn på at den har blitt dårlig for å sikre at du får en trygg og god matopplevelse. Med sitt høye innhold av omega-3 fettsyrer, proteiner og viktige vitaminer og mineraler, kan sursild være et sunt tillegg til ditt kosthold.

Sursild kan tilpasses etter smak og preferanser, og det finnes mange forskjellige oppskrifter som kan inkludere forskjellige typer sild, krydder og andre ingredienser. Sursild er en populær rett i Skandinavia, og det finnes mange tradisjonelle oppskrifter som har blitt videreført gjennom generasjoner.

Referanser

 1. Andersen, L. F., & Jacobs, D. R. (2006). Diet and the metabolic syndrome. British Journal of Nutrition, 96(S2), S52-S59.
 2. Blomhoff, R., & Carlsen, M. H. (2009). Health benefits of nuts: potential role of antioxidants. British Journal of Nutrition, 102(11), 1721-1726.
 3. Kromhout, D., Bosschieter, E. B., & De Lezenne Coulander, C. (1985). The inverse relation between fish consumption and 20-year mortality from coronary heart disease. New England Journal of Medicine, 312(19), 1205-1209.
 4. Mozaffarian, D., & Rimm, E. B. (2006). Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits. JAMA, 296(15), 1885-1899.
 5. Nordic Council of Ministers. (2012). Nordic Nutrition Recommendations 2012. Integrating nutrition and physical activity. Nordic Council of Ministers.

Om forfatteren