Hvor lenge holder parmesan i kjøleskap

For best holdbarhet bør den oppbevares i en tett lukket beholder eller i originalemballasjen, og det er viktig å unngå å eksponere osten for luft og fuktighet. Lær mer om hvor lenge parmesan holder i kjøleskap, og få noen herlige oppskrifter.

Hva er parmesan?

Parmesan er en italiensk ost som er laget av kumelk, og som har en hard konsistens og en nøtteaktig smak. Osten har sitt opphav i regionen Parma i Italia, og den har blitt produsert siden middelalderen. Parmesan er en beskyttet betegnelse, og for at en ost skal kunne kalles Parmesan må den lages i henhold til bestemte regler og krav, og produseres kun i et bestemt område i Italia. Parmesan brukes mye i matlaging, og er en populær ost som kan rives over pastaretter, gratenger og salater, eller brukes som et smakstilsetning i supper, sauser og andre retter.

Relatert: Parmesanost når du er gravid

Hvor lenge holder parmesan i kjøleskap?

Parmesanost kan holde seg i kjøleskapet i flere måneder hvis den er oppbevart riktig. For best holdbarhet bør den oppbevares i en tett lukket beholder eller i originalemballasjen, og det er viktig å unngå å eksponere osten for luft og fuktighet.

Hvis parmesanosten er allerede åpnet, bør den oppbevares i kjøleskapet og pakkes godt inn i plastfolie eller aluminiumsfolie for å hindre at den tørker ut. Osten bør også oppbevares på en kjølig del av kjøleskapet, vanligvis på øverste hylle, vekk fra eventuelle varme kilder.

Generelt sett kan parmesanost holde seg i kjøleskapet i opptil seks måneder, men dette kan variere avhengig av oppbevaringsforholdene og kvaliteten på osten. Det er viktig å sjekke osten før bruk for eventuelle tegn på mugg eller dårlig lukt.

Relatert: Vegansk parmesan

Hvor lenge holder parmesan i romtemperatur?

Parmesanost bør ikke oppbevares i romtemperatur i lengre perioder, da dette kan øke risikoen for vekst av bakterier og mugg. Parmesanost bør derfor alltid oppbevares i kjøleskapet når den ikke brukes.

Hvis du har parmesanost som har stått i romtemperatur i en kort periode, for eksempel under en middag, bør det ikke være noen problemer med å bruke osten videre så lenge den ser og lukter normalt. Hvis osten har vært i romtemperatur i flere timer eller over natten, er det imidlertid best å kaste den for å være på den sikre siden.

Parmesan revet

Revne parmesanost bør oppbevares på samme måte som en hel parmesanost. Det vil si at den bør oppbevares i kjøleskapet, i en lufttett beholder eller pakket i plastfolie for å hindre at den tørker ut eller tar til seg lukt fra andre matvarer.

Holdbarheten til revet parmesanost vil avhenge av når den ble åpnet, men generelt sett bør den holde seg i kjøleskapet i omtrent 3-5 dager etter åpning. Hvis osten har en uvanlig lukt eller ser unormal ut, bør du kaste den.

Relatert: Velsmakende popcorn med kanel, rosmarin og parmesan

Melkeprotein i parmesan

Parmesanost er laget av kumelk og inneholder derfor melkeprotein. Personer som er allergiske mot melkeprotein bør unngå å spise parmesanost eller andre meieriprodukter som inneholder melk. Dersom du er usikker på om du tåler parmesanost eller andre meieriprodukter, bør du kontakte lege eller en allergispesialist for å få utført en allergitest.

Parmesan oppskrifter

Her er noen oppskrifter som inkluderer parmesanost:

 1. Parmesanpasta med brokkoli og cherrytomater: Kok pasta i henhold til anvisningene på pakken. Stek brokkoli og cherrytomater i en panne, og tilsett deretter pastaen. Topp med revet parmesanost og server.
 2. Parmesanrisotto: Stek ris og løk i smør i en kjele. Tilsett gradvis varm kyllingkraft og rør hele tiden til risottoen er ferdigkokt. Tilsett deretter revet parmesanost, og server straks.
 3. Parmesanchips: Riv parmesanost og legg det i små hauger på et stekebrett. Stek i ovnen på 200 grader til osten er smeltet og har blitt gyldenbrun. La avkjøles før servering.
 4. Grillet parmesanlaks: Legg laksefileter på et stekebrett og dryss med revet parmesanost. Stek i ovnen på 200 grader til laksen er ferdigkokt og osten har smeltet og er gyldenbrun.
 5. Parmesan- og urtebrød: Bland hvetemel, salt og gjær i en bolle. Tilsett finhakket urter og revet parmesanost, og elt deigen til den er smidig. La deigen heve til dobbel størrelse, og stek deretter brødene i ovnen.

Parmesanpasta med brokkoli og cherrytomater

Her er en oppskrift på parmesanpasta med brokkoli og cherrytomater:

Ingredienser:

 • 400g pasta
 • 1 brokkoli
 • 250g cherrytomater
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 ss olivenolje
 • Salt og pepper
 • 50g revet parmesan
 • Basilikumblader til servering

Fremgangsmåte:

 1. Kok pastaen i en stor kjele med saltet vann i henhold til anvisningene på pakken.
 2. Del brokkolien i små buketter og skjær cherrytomatene i to.
 3. Varm opp olivenoljen i en stor stekepanne og tilsett hvitløk. Stek i noen sekunder til den blir duftende.
 4. Tilsett brokkoli og cherrytomater og stek i ca. 5-7 minutter, til brokkolien er mør.
 5. Når pastaen er ferdigkokt, sil av vannet og ha pastaen tilbake i kjelen.
 6. Tilsett grønnsakene og parmesanen til pastaen, og rør godt.
 7. Smak til med salt og pepper etter smak.
 8. Server med friske basilikumblader på toppen.

God appetitt!

Parmesan- og urtebrød

Her er en oppskrift på parmesan- og urtebrød:

Ingredienser:

 • 500 g hvetemel
 • 1 ts salt
 • 1 ts sukker
 • 1 ss tørrgjær
 • 2 dl melk
 • 2 dl vann
 • 1 ss olivenolje
 • 50 g parmesanost, revet
 • 2 ss tørkede urter (f.eks. timian, oregano, rosmarin)

Fremgangsmåte:

 1. Bland sammen mel, salt, sukker og tørrgjær i en bolle.
 2. Varm opp melk og vann til fingervarmt og tilsett sammen med olivenolje i bollen med mel.
 3. Elt deigen godt i 5-10 minutter til den er smidig og elastisk.
 4. Tilsett parmesanost og urter og elt videre i et par minutter til alt er godt blandet.
 5. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve på et lunt sted i ca. 1 time, til den er dobbelt så stor.
 6. Del deigen i 10-12 like store deler og form til små boller.
 7. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og etterhev i ca. 30 minutter.
 8. Forvarm ovnen til 220 grader.
 9. Lag et kutt i toppen av hver bolle med en skarp kniv.
 10. Stek brødene midt i ovnen i ca. 15-20 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
 11. Server brødene varme.

Tips: Dette brødet passer godt som tilbehør til supper, salater og pastaretter.

Referanser

Om forfatteren