Hvor lenge er man støl

0
43
Hvor lenge er man støl
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

GRATIS BYTTE I 30 DAGER!Hver gang du begynner på en ny treningsrutine eller øker treningsbelastningen, vil du sannsynligvis oppleve ømme og støle muskler. Men hvor lenge er man støl?

Stølhet du føler etter den første dagen du trener, er kroppens respons på de tunge kravene du stiller til musklene dine. Selv om det kan føles som om du aldri mer vil være i stand til å komme deg opp og ned ut av en stol uten problemer, kan du være trygg på at din stølhet vil forsvinne i løpet av få dager.

Hvorfor du får ømme muskler

Når du er støl etter en trening, skyldes smertene forsinket muskelsårhet eller DOMS. I motsetning til akutt ømhet, som skjer mens du trener, begynner DOMS 12 til 24 timer etter at du har trent, og topper den andre eller tredje dagen. DOMS skyldes mikroskopiske avrivninger i muskler og det omkringliggende bindevevet. Når DOMS har toppet seg, bør symptomene begynne å avta i løpet av syv dager når musklene reparerer seg selv.

DOMS kan påvirke både fritidsutøvere som prøver en ny øvelse, samt erfarne idrettsutøvere som utfører øvelser utenfor sin normale treningsrutine. Alvorlighetsgraden av DOMS avhenger av intensiteten og varigheten av øvelsen. Det har en tendens til å være mer uttalt etter eksentriske muskelsammentrekninger, når muskelen blir forlenget. I tillegg, jo lengre og tøffere treningen din er, desto mer intens blir DOMS.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Forebygging av støle muskler

Selv om du kanskje ikke helt kan unngå å bli støl etter en treningsøkt, er det måter å dempe smertene på. En skikkelig nedkjølings- og tøyerutine er en måte å begrense DOMS, fremskynde en raskere muskelgjenoppretting og fremme muskelengde. Nedkjølingen kan omfatte lett kardiovaskulær aktivitet som jogging, sykling, svømming eller bruk av en elliptisk maskin.

Når musklene dine fremdeles er varme og smidige, kan du også utføre statiske tøyeøvelser. Tøying etter trening kan bidra til å øke bevegelsesområdet og fleksibiliteten, og bidra til riktig teknikk i en hvilken som helst øvelse. I tillegg kan større fleksibilitet oversettes til redusert risiko for skade og seneoverbelastning.

Unngå full nedkjøling hvis du har pådratt deg en skade, for eksempel en muskel- eller leddbelastning. Tøying kan føre til økt blodgjennomstrømning til den skadede kroppsdelen, og muligens forverre skaden. I stedet hviler du det berørte området og tøyer bare de områdene som er skadefrie.

BCAA for restitusjon

I kroppen finnes det 20 forskjellige aminosyrer som består av tusenvis av proteiner. Av disse 20 er ni «essensielle» aminosyrer som ikke kan produseres i kroppen og må konsumeres gjennom kostholdet ditt. Videre er tre av disse ni BCAA: leucin, isoleucin og valin.

Det er bevis for at inntak av forgrenede aminosyrer (BCAA) før og etter en treningsøkt kan hjelpe til med muskelgjenoppretting. BCAA kan bidra til å redusere muskelskader som fører til DOMS. Du kan finne BCAA i proteinrike matvarer som egg, kjøtt og meieriprodukter, samt i kosttilskudd – vanligvis solgt i pulverform for å bli blandet med vann.

Relaterte artikler:

Bør man trene når man er støl

Hvordan bli mindre støl

Annonse fra MILRAB