Hvor lenge ammer man

Det er mange fordeler med amming for babyer og mødre, men hvor lenge trenger du å amme for å oppleve disse fordelene?

Hvor lenge ammer man?

Både Verdens helseorganisasjon (WHO) antyder at mødre over hele kloden ammer spedbarn de første seks månedene av livet. Dette betyr ingen annen mat eller drikke utenom morsmelk det første halve året av babyens liv. De anbefaler også at amming fortsetter det første året, og at ytterligere mat tilsettes fra seks måneders alder. Amming i ett år er kanskje ikke mulig for alle kvinner.

Hva er fordelene med amming?

Det er mange fordeler med amming, selv om du bestemmer deg for å amme i bare noen få dager. Her er noen av høydepunktene i henhold til barnets alder.

De første dagene

Eksperter anbefaler at babyer holdes i nærheten av mødrene sine og begynner å amme så snart den første timen etter fødselen. Fordelene på dette tidspunktet inkluderer hud-til-hud-kontakt for babyen og stimulering av melk for moren. Først får babyen et tykt, gult stoff som kalles råmelk. Colostrum er den første fasen av morsmelk og inneholder viktige næringsstoffer og antistoffer for det nyfødte. De neste dagene kommer morsmelken inn for å gi tidlig ernæring, og kan til og med bidra til å beskytte babyen mot infeksjon.

Første måned

FNs barnefond (UNICEF) beskriver morsmelk som babyens første immunisering. Morsmelk gir beskyttende antistoffer gjennom minst det første året av babyens liv. Disse antistoffene beskytter mot:

  • smittsom diaré
  • ørebetennelse
  • brystinfeksjoner
  • andre helseproblemer, som fordøyelsesproblemer

Mødre får fordelen av feelgood hormoner, oksytocin og prolaktin. Sammen kan disse hormonene gi følelser av glede eller oppfyllelse. Kvinner som ammer, kan også komme seg raskere etter fødselen, da det hjelper livmoren til å trekke seg tilbake til normal størrelse raskere.

3 til 4 måneder

Når babyer kommer inn i den tredje måneden av livet, fortsetter morsmelken å støtte fordøyelsessystemet. Det gir også noen babyer beskyttelse mot allergener som finnes i andre matvarer og kosttilskudd. Fortsatt amming kan hjelpe mødre å forbrenne 400 til 500 kalorier ekstra per dag, noe som kan hjelpe deg med å opprettholde en sunn vekt etter fødselen. Amming kan hjelpe med indre helse for mor også. Noen studier viser at amming kan redusere risikoen for diabetes type 2, revmatoid artritt og hjerte- og karsykdommer. Mer forskning er nødvendig for å forstå sammenhengen fullt ut.

6 måneder

Fordelene med amming fortsetter selv med tilsetning av vanlig mat, som legene anbefaler ved 6 måneders alder. Morsmelk kan fortsette å gi energi og protein, samt vitamin A, jern og andre viktige næringsstoffer. Ikke bare det, morsmelken fortsetter å beskytte babyen mot sykdom og så lenge de spiser den.

For mor kan det å nå denne milepælen redusere risikoen for brystkreft og andre kreftformer, som kreft i eggstokkene, endometriene og livmoren. I følge en rapport kan en kvinne for hver femte måneders amming redusere risikoen for brystkreft med 2 prosent.

Amming kan også gi opptil 98 prosent effektiv prevensjon i løpet av de første seks månedene, hvis menstruasjonsperioden ennå ikke er kommet tilbake og moren fortsetter mating om natten.

9 måneder

Anbefalinger om mating mellom 6 og 12 måneder inkluderer amming ved behov, og andre matvarer mellom 3 og 5 ganger om dagen. I løpet av denne tiden bør morsmelk fortsatt tilbys før måltider, med mat som anses som et supplement. Med unntak av en mulig fortsatt reduksjon i risikoen for brystkreft, vil det ikke være en fortsatt reduksjon av risikoen for andre sykdommer til mødre som ammer lenger enn seks måneder.

1 år

Babyer som ammes i et år, kan også ha sterkere immunforsvar og det kan være mindre sannsynlig at de trenger logopedi eller kjeveortopedi. Hvorfor? Teorien er at alt det som suger til brystet hjelper med å utvikle muskler i og rundt munnen.

Relaterte artikler:

Kul i brystet amming

Ømme bryst amming

Om forfatteren

Legg inn kommentar