Hvor langt er et maraton

Lurer du på hvor langt et maraton er? Lær mer om hvor langt et maraton er, og hva som er gjennomsnittstiden på maraton for kvinner og menn.

Enten du løper for å fullføre eller har som mål å løpe maraton på best mulig tid, har de aller fleste litt av konkurranseinstinktet i seg. Mange løpere synes det interessant å hvor raskt de beste på maraton løper, men hvor lang tid tar det for den gjennomsnittlige løper å løpe 42195 meter, som er hvor langt et maraton er? RunRepeat analyserte neste 108 millioner resultater fra mer enn 70 000 løp i 209 land mellom 1986 og 2018 for å finne dette ut.

Hva er et maraton?

Et maraton er et langdistanseløp som vanligvis arrangeres langs veier eller stier, men det kan også gå gjennom travle byer, langs populære strandstier, eller over kupert eller fjellrikt terreng. Hvert år melder titusenvis av mennesker seg på kjente maraton, som Lisboa Marathon i Portugal, Marathon du Médoc i Frankrike, Berlin Marathon i Tyskland eller Boston Marathon i Massachusetts.

New York City Marathon og London Marathon regnes som verdens største med henholdsvis rundt 47 700 og 48 000 som fullfører løpet hvert år. Disse spesielt populære maratonene er vanligvis de vanskeligste å komme inn på, så løpere må noen ganger kvalifisere seg med en god tid i et annet maraton på forhånd.

Relatert: Hvor langt er et halvmaraton i km

Hva er fordelene med maratonløping?

Langdistanseløping har mange fysiske og mentale helsefordeler. Blant annet forbedret kardiovaskulær helse, økt lungefunksjon, styrkede muskler, økt metabolisme, stressreduksjon, forbedret immunforsvar, vektkontroll og redusert risiko for kroniske sykdommer.

Langdistanseløping er unikt fra andre former for kardiotrening da det styrker muskelfibrene, noe som gjør musklene stadig mer motstandsdyktige mot tretthet. Forskning også viser at førstegangs maratonløpere opplever gunstige reduksjoner i blodtrykk og aortastivhet som tilsvarer omtrent en fire års reduksjon i vaskulær alder.

Hvor langt er et maraton?

Et maraton måles alltid med samme distanse: 26,2 miles, eller 42,195 kilometer, selv om ingen virker å være enige om hvor dette eksakte tallet kommer fra.

Det er kjent at maratondistansen i de første moderne olympiske leker i Athen i 1896 var 23,6 miles, og at distansen forble variert da de påfølgende sommer-OL ble avholdt i Paris i 1900 og i St. Louis i 1904.

Ting endret seg imidlertid da London var vertskap for lekene i 1908 og designet sitt maraton til å starte ved Windsor Castle og avslutte ved den kongelige losjen på Olympiastadion – en distanse på 26,2 miles. Selv om dette ikke umiddelbart etablerte en offisiell distanse for fremtidige olympiske maratonløp, fikk den begivenheten mye oppmerksomhet. I 1921 standardiserte Det internasjonale amatør friidrettsforbundet maratondistansen som 26,2 miles, som har vært den offisielle lengden på et maraton siden.

Relatert: Sluttid på maraton basert på halvmaraton tid

Konkurrere i maraton

Å delta i et maraton ble en gang ansett som en topp prestasjon for løpere. Fordi så mange mennesker har fullført dem, ønsker idrettsutøvere nå søker å skille seg ut ved å øke antall maraton de har konkurrert i, kvalifisere seg for de som er spesielt vanskelige å komme inn på, eller ved ultraløping. Dette defineres som enhver løypelengde lenger enn 26,2 miles, hvorav de fleste varierer mellom 50-100 miles. Noen ultraløp er så lange at de strekker seg over flere dager, inkludert et av de lengste i verden: et 3100 miles langt løp som Wall Street Journal bemerker tar 52 dager å fullføre.

Hvor lang tid tar det å løpe et maraton?

For førstegangs maratonløpere kan det handle mindre om hvor lang tid det tar å løpe et maraton, da målet ofte bare er å fullføre løpet. For de som løper konkurransepreget, kan det imidlertid være fordelaktig å beregne hvor lang tid det tar å løpe et maraton.

Maratontider varierer mye basert på et individs treningsnivå, trening, alder, kjønn, værforhold, løypens vanskelighet og mange andre faktorer. Eliteløpere fullfører vanligvis et maraton på litt over to timer. Konkurranseløpere brukervanligvis mellom 2:30 og 3:30, og mosjonsløpere bruker mellom fire og fem timer på å fullføre distansen. Andre grupper, inkludert mer uformelle løpere, fullfører vanligvis innen 4:30 til 6:00. Seks eller syv timer er ofte tidsfristen for de fleste maraton.

Generelt er gjennomsnittstiden for å fullføre et maraton 4:30. Kvinner i gjennomsnitt bruker 4:45, og menn i gjennomsnitt 4:20.

Verdensrekorden i maraton for menn ble satt av Eliud Kipchoge fra Kenya under Berlin Marathon i 2022, hvor han fullførte hele distansen på bare 2:01:09. Verdensrekorden for kvinner ble tidligere delt av Brigid Kosgei ved Chicago Marathon i 2019 og Mary Keitany ved London Marathon i 2017. Mens Keitany fullførte distansen på 2:17:01 og Kosgei fullførte på 2:14:04, ble rekorden godtatt av begge kvinnene fordi Kosgeis løp besto av både menn og kvinner, og Keitany oppnådde sin i et arrangement kun for kvinner.

Begge rekorder ble imidlertid svært nylig slått, da Tigst Assefa fra Etiopia fullførte Berlin Marathon 24. september 2023 med en tid på 2:11:53.

Slik beregner du maratontiden din

Selv om det å estimere hvor lang tid det tar å løpe et maraton kan være nyttig for å sette realistiske mål og utvikle strategier for løpsdagen, bruker forskjellige løpere forskjellige metoder. Gontang anbefaler å måle grunnlinjeytelsen ved å løpe et kortere løp først. «Dette gir en nylig ytelsesmåling,» sier han. Derfra kan man bruke et hvilket som helst antall formler eller kalkulatorer til å estimere hva maratontiden deres kan være.

Gjennomsnittlig sluttid på maraton

Mellom 1986 og 2001 gikk den gjennomsnittlige sluttiden på maraton ned fra 3:52:35 til 4:28:56, en økning på 15,6 prosent. Fra 2001 til 2018, har sluttiden økt ytterligere til 4:32:49.

Hva er den gjennomsnittlige sluttiden på maraton for menn?

I 1986 var den gjennomsnittlige slutttide for menn 3:48:15, mens tiden i 2001 var 4:15:13. Senere har denne tiden økt noe, til 4:22:13.

Hva er den gjennomsnittlige sluttiden på maraton for kvinner?

Til sammenligning, har også den gjennomsnittlige sluttiden for kvinner økt mellom 1986 og 2001, med 14,8 prosent, men etter 2001 har kvinner løpt raskere, i gjennomsnitt 4 minutter raskere.

Hva er den gjennomsnittlige farten for maratonløpere?

Den gjennomsnittlige farten for mannlige maratonløpere er i følge data 6:43 minutter per km, mens den for kvinner er 7:26 minutter per km.

Hvilket land har de raskeste maratonløperne?

USA og Storbritannia har de tregeste maratonløperne, men Spania har de raskeste, etterfulgt av Tyskland.

Hva med gjennomsnittlig sluttid på andre distanser?

Både kvinner og menn presterer best på halvmaraton, sammenlignet med maraton, 5 og 10 km løp. Den gjennomsnittlige sluttiden på halvmaraton er 2:03:43.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar