Hvor lang tid tar det før alkoholen er ute av kroppen

Alkohol er et stoff som har kort levetid i kroppen. Lær mer om hvor lang tid tar det før alkoholen er ute av kroppen.

Alkohol er et stoff som har kort levetid i kroppen. Når alkohol har kommet inn i blodomløpet, begynner kroppen å metabolisere den med en hastighet på 20 mg per desiliter (mg / dL) per time. Det betyr at hvis blodalkoholnivået ditt var 40 mg / dL, ville det ta omtrent to timer å metabolisere alkoholen.

Les videre for å lære mer om alkoholens syklus i kroppen og viktige faktorer du må vurdere.

Hvordan måles alkohol i kroppen?

Blodalkoholinnhold er et mål på mengden alkohol som sirkulerer i blodet, uttrykt i vekt (milligram) per volumenhet (milliliter), og vist som en prosentdel. Det antas ofte at mengden alkohol i blodet gjenspeiler mengden alkohol som er konsumert. Imidlertid bestemmes blodalkoholkonsentrasjonen (BAC) ikke bare av mengden og hastigheten som alkohol konsumeres med, men også av tilstedeværelsen eller fraværet av mat eller andre stoffer i magen, blodstrømmen og individets vekt, alder og andre genetiske faktorer.

Når du tar en test som måler hvor mye alkohol du har i systemet, er det ikke den totale mengden alkohol du har drukket som måles. Alkoholtester måler alkoholkonsentrasjonen i blodet eller pusten (BAC). BAC-nivået viser mengden alkohol i blodet eller pusten, uttrykt ved hvor mye etanol (i gram) det er i 100 milliliter blod eller 210 liter pust.

BAC kan brukes i puste-, blod- eller urinprøver, og vises vanligvis som et desimaltall. En standarddrink øker vanligvis BAC-nivået med 0,02 i løpet av de 45 til 60 minuttene det tar kroppen å absorbere alkoholen (kilde). En standarddrink tilsvarer:

 • En boks øl med 5% styrke (355 ml)
 • Et lite glass vin med 12% styrke (150 ml)
 • En shot med 40% sprit, som gin, whisky eller rom (45 ml)

I gjennomsnitt klarer kroppen å absorbere én standarddrink hver 60. minutt – noe som reduserer BAC-nivået med omtrent 0,16. Så hvis du drikker en alkoholholdig drink hver time, vil BAC-nivået fortsette å øke.

Relatert: Hva gjør alkohol med kroppen

Hva påvirker hvor lenge alkohol holder seg i systemet ditt?

Mange faktorer påvirker hvor lenge alkohol forblir i systemet ditt, ikke minst mengden alkohol du har konsumert. Noen av de andre tingene som kan påvirke hvor lang tid det tar kroppen din å forbrenne alkohol, inkluderer:

 • Kjønn: Generelt har kvinner en høyere prosentandel fett og en lavere prosentandel vann i kroppen enn menn. Dette gjelder ikke alle, men det kan føre til at alkohol blir værende i en kvinnes system lenger.
 • Mat: Alkohol absorberes i fordøyelseskanalen, så tilstedeværelsen av mat gjør denne prosessen tregere – noe som fører til at alkohol blir værende i systemet lenger. Det bidrar imidlertid til å redusere følelsen du får av å drikke alkohol, det vil si hvor «full» du føler deg.
 • Kroppssammensetning: Personer med mindre kroppsbygning har sannsynligvis høyere BAC-nivåer fra samme mengde alkohol som noen som er høyere enn dem, på grunn av den høyere konsentrasjonen av alkohol i mindre kropper.
 • Medisinering: Noen medisiner, som antidepressiva og antibiotika, kan påvirke hvordan kroppen din behandler alkohol. Rådfør deg alltid med legen din hvis du planlegger å konsumere alkohol mens du bruker medisiner.

Hvor lang tid tar det før man kjenner effekten av alkohol?

Når du har drukket noe alkoholholdig, vil du sannsynligvis begynne å kjenne effektene innen få minutter. Alkoholen begynner å absorberes i magen og tynntarmen veldig raskt etter inntak. Derfra går den over i blodet, som transporterer den rundt i hele kroppen. Når den transporteres til hjernen, kan alkoholen svekke signalene som lages der, og påvirke følelsene dine, bevegelsene og sansene dine.

Faktorene som påvirker hvor lenge alkohol forblir i systemet ditt, spiller inn her også. Kroppssammensetning, kjønn, om du nylig har spist og eventuelle medisiner du tar kan alle påvirke hvor raskt, og hvor sterkt, du kjenner effekten av alkohol når du har drukket den.

Relatert: Kan man drikke alkohol når man går på antibiotika

Hvor lenge holder alkohol seg i systemet ditt?

Avhengig av testen som brukes, og om en person bruker alkohol regelmessig, varierer deteksjonstidene. Alkohol kan holde seg i systemet ditt mellom 6-72 timer i de fleste tilfeller, avhengig av hvilken test som brukes. Alkoholdeteksjonstester kan måle alkohol i blodet i opptil 12 timer, på pusten i 12 til 24 timer, urin i 12-24 timer (72 eller flere timer etter tyngre bruk), spytt i opptil 12 timer og hår i opptil 90 dager. Halveringstiden for alkohol er mellom 4-5 timer.

Hvor lang tid tar det før virkningene av alkohol går ut?

Alkohol metaboliseres med konstant hastighet, men noen mennesker kan føle effekten av alkohol i lengre tid. Det er fordi alkoholkonsentrasjoner i blodet kan variere mellom mennesker og situasjoner. Blodalkoholkonsentrasjon (BAC) refererer til mengden alkohol i blodet ditt i forhold til mengden vann i blodet. For eksempel, hvis to personer hver har blodalkoholnivåer på 20 mg / dL, metaboliseres alkoholen på omtrent en time hos hver person, men deres BAC kan være veldig forskjellige.

Tallrike faktorer kan påvirke BAC og hvordan du reagerer på alkohol, inkludert:

 • alder
 • vekt
 • drikke alkohol på tom mage
 • medisiner
 • leversykdom
 • drikker mange drinker på kort tid, også kjent som overstadig drikking

Det er også viktig å vite hvor mye alkohol som er i drikken din, for det vil avgjøre hvor lang tid det tar å metabolisere drikken. Noen øl har for eksempel et høyere alkoholinnhold, noe som påvirker hvor mye alkohol du får i deg av en enhet.

Følgende er generelle estimater for hvor lang tid det tar å metabolisere forskjellige alkoholholdige drikker, selv om disse tidene vil variere avhengig av mengden alkohol i drikken:

Type alkoholGjennomsnittlig forbrenningstid
Liten shot med brennevin1 time
Halvliter øl2 timer
Stort glass vin3 timer
Noen drinkerFlere timer

Det er visse trinn du kan ta for å redusere effekten av alkohol.

 • Mat kan hjelpe kroppen din til å absorbere alkohol.
 • Vann kan bidra til å redusere konsentrasjonen av alkohol, men det vil fortsatt ta en time å metabolisere 20 mg / dL alkohol.
 • Unngå koffein. Det er en myte at kaffe, energidrikker eller lignende drikker lindrer rus raskere.

Relatert: Er det farlig å drikke alkohol

Hvordan metaboliseres alkohol?

Når du drikker alkohol, kommer den først inn i fordøyelsessystemet. Alkohol fordøyes imidlertid ikke som mat og annen drikke. Cirka 20 prosent av alkoholen fra en enkelt drikk flytter direkte til blodårene. Derfra blir den ført til hjernen din. Resterende 80 prosent går til tynntarmen din, og deretter direkte til blodomløpet. Det siste trinnet i alkoholsyklusen er at den fjernes fra kroppen gjennom leveren. Eventuelle problemer med leveren din kan bremse denne prosessen.

Urin vs pustetester

Urinprøver kan oppdage alkohol lenge etter at du har drukket den siste drinken. Disse testene ser etter spor etter alkoholmetabolitter. Den gjennomsnittlige urinprøven kan oppdage alkohol mellom 12 og 48 timer etter du har drukket. Mer avansert testing kan måle alkohol i urinen 80 timer etter at du har drukket.

Pustetester for alkohol kan oppdage alkohol innen kortere tidsrom. Dette er omtrent 24 timer i gjennomsnitt. En liten maskin måler alkoholnivået gjennom pusten din. Ethvert tall over 0,02 regnes som utrygt for bilkjøring eller andre sikkerhetsbaserte oppgaver. Alkohol kan holde seg i håret ditt i opptil 90 dager. Det kan også midlertidig oppdages i spytt, svette og blod.

TestHvor lenge kan det oppdage alkohol etter du har drukket?
Urin12–48 timer
Pust24 timer
Hår90 dager

Alkoholforgiftning

Alkoholforgiftning er en akutt medisinsk tilstand. Det oppstår når en stor mengde alkohol blir konsumert og kroppen din ikke kan bryte den ned raskt nok. Overstadig drikking er den vanligste årsaken til alkoholforgiftning.

Symptomene inkluderer:

 • oppkast
 • redusert blodtemperatur
 • saktere pust

Hvis du mistenker alkoholforgiftning hos noen, kan du ringe den lokale nødetaten med en gang. For å forhindre kvelning fra oppkast, legg personen i stabilt sideleie. Forlat aldri noen med alkoholforgiftning til seg selv.

Jo raskere du søker hjelp, desto mer sannsynlig er det å minimere potensielt dødelige komplikasjoner, for eksempel:

 • hjertestans
 • hjerneskade
 • anfall
 • kvelning
 • ekstremt lavt blodtrykk

Når blir det alkoholisme?

I små mengder kan alkohol nytes som en del av en sunn og balansert livsstil. For noen kan imidlertid alkoholkonsumet komme ut av kontroll, noe som fører til avhengighet. Hvis du er bekymret for hvor mye alkohol du eller noen du kjenner drikker, er her noen av tegnene på alkoholavhengighet å se etter:

 • Utvikling av toleranse for alkohol, noe som betyr at du trenger å drikke mer for å føle deg «full»
 • Drikking til upassende tider, som første ting om morgenen
 • Hodepine forårsaket av dehydrering
 • Hemmelighetsfull eller uærlig oppførsel
 • Å drikke mye alene
 • Å drikke til det punktet at man besvimer
 • Andre psykiske problemer som depresjon og angst

Om forfatteren

Legg inn kommentar