Hvor lang tid tar det å få ned kolesterol

Denne artikkelen gir en grundig gjennomgang av hvordan kolesterolnivået kan reduseres, og hvor lang tid det kan ta å se resultater.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Kolesterolnivåene dine er direkte knyttet til din hjertehelse, og det er derfor det er så viktig å sørge for at kolesterolet er på et sunt nivå. Personer med høyt LDL-kolesterol har mye høyere risiko for hjertesykdom. Det kan ta mellom tre til seks måneder å få et lavere kolesteroltall gjennom kosthold og trening, og enda lengre tid å se endringer hos kvinner enn menn.

Kolesterol er en lipid som er avgjørende for flere viktige kroppsfunksjoner, inkludert produksjon av cellemembraner, hormoner og vitamin D. Men høye nivåer av lavdensitetslipoprotein (LDL) kolesterol kan føre til aterosklerose, en tilstand som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Mange lurer på hvor lang tid det tar å redusere kolesterolnivået til et sunt nivå. Svaret på dette spørsmålet avhenger av flere faktorer, inkludert kosthold, livsstil, medisiner og genetiske predisposisjoner.

Hva er kolesterol?

Kolesterol er et voksaktig fettstoff som finnes i kroppen din, og som transporteres gjennom blodomløpet. Kroppen din trenger en viss mengde for å fungere ordentlig, men den produserer alt den trenger selv. Kolesterol reiser gjennom kroppen din med lipoproteiner, som er løselige proteiner som transporterer fett gjennom kroppen.

LDL, det «dårlige» kolesterolet, bærer kolesterol i kroppens vev og blodkar. Hvis kroppen din har for mye LDL, vil den sette av overskuddet langs veggene i blodårene, noe som setter deg i fare for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Høy tetthet lipoprotein (HDL), også kalt «godt» kolesterol, tar overflødig kolesterol fra vevene og blodårene tilbake til leveren din, der det fjernes fra kroppen. HDL beskytter deg mot hjertesykdommer. Så i motsetning til LDL-kolesterol, jo høyere nivåer av HDL, jo bedre.

Triglyserider er en annen type fett som kan bygge seg opp i kroppen din. Et høyt nivå av triglyserider kombinert med et lavt nivå av HDL-kolesterol øker også risikoen for hjertesykdommer og diabetes.

Relatert: Kylling og kolesterol

Hvor lang tid tar det å senke kolesterol?

Korttidsforbedringer

Noen endringer kan merkes innen noen få uker. For eksempel kan et endret kosthold og økt fysisk aktivitet begynne å senke kolesterolnivåene på så lite som 4-6 uker. Imidlertid varierer tiden det tar avhengig av hvor strenge disse endringene er, og hvor konsekvent de følges.

Langtidsforbedringer

For de fleste vil det ta 3-6 måneder med betydelige livsstilsendringer å se en betydelig reduksjon i kolesterolnivåene. Medisiner som statiner kan begynne å virke innen noen få uker, men full effekt sees ofte etter 6-8 uker. Det er viktig å ha regelmessige kontroller hos legen for å overvåke kolesterolnivåene og justere behandlingen etter behov.

Genetiske faktorer

Noen mennesker har en genetisk predisposisjon for høyt kolesterol, kjent som familiær hyperkolesterolemi. For disse individene kan det være nødvendig med mer aggressive behandlinger, inkludert høyere doser av medisiner og enda strengere livsstilsendringer. Slike tilfeller krever ofte livslang behandling og overvåking.

Årsaker til høyt kolesterol

Flere faktorer kan bidra til høyt kolesterolnivå, inkludert:

 1. Kosthold: Matvarer som er høye i mettet fett og transfett kan øke LDL-kolesterolet.
 2. Genetikk: Familiehistorie kan spille en betydelig rolle i en persons kolesterolnivå.
 3. Alder og kjønn: Etter overgangsalderen har kvinner en tendens til å ha høyere LDL-nivåer enn menn.
 4. Livsstil: Mangel på fysisk aktivitet, røyking og overdreven alkoholforbruk kan alle bidra til høye kolesterolnivåer.

Relatert: Høy kolesterol og stress

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvor høyt nivå av kolesterol er for høyt?

Disse nivåene kan bidra til å bestemme hvilke behandlingsalternativer som er best, sammen med å bidra til å etablere din generelle risiko for hjertesykdom:

Totalt kolesterol

 • 199 milligram per desiliter (mg / dL) eller lavere.
 • Grense: 200 til 239 mg / dL
 • Høyt: 240 mg / dL eller høyere

LDL kolesterol (dårlig kolesterol)

 • 100 mg / dL eller lavere
 • Grense: 130 til 159 mg / dL
 • Høyt: 160 mg / dL eller høyere

HDL kolesterol (godt kolesterol)

 • 60 mg / dL eller høyere
 • Lavt: 39 mg / dL eller lavere

Triglyserider

 • 149 mg / dL eller lavere
 • Grense: 150 til 199 mg / dL
 • Høyt: 200 mg / dL eller høyere

Du kan ha høyt kolesterol uten å vite. Det er derfor viktig å bli sjekket regelmessig. Det er anbefalt at alle voksne får kolesterolet sjekket hvert fjerde til sjette år fra og med 20-årsalderen. Det kan være nødvendig med hyppigere kontroller basert på behandlingsplaner og andre risikofaktorer.

Livsstilsendringer

Å gjøre sunne livsstilsendringer er en av de viktigste måtene å senke kolesterolet og forbedre den generelle helsen. Du kan senke kolesterolnivået med opptil 20 prosent gjennom kostholds- og livsstilsendringer alene, men det kan variere avhengig av personen. Det kan ta tre måneder for å se hvilke effekter som oppstår ved endringer i kostholdet.

Fysisk aktivitet

Regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å øke HDL-kolesterolet og redusere LDL-kolesterolet. Anbefalingene inkluderer minst 150 minutter moderat intens aerob aktivitet, som rask gange, eller 75 minutter med høy intensitetsaktivitet, som løping, per uke.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Vekttap

Å miste selv en liten mengde vekt kan bidra til å redusere kolesterolnivåene. Vekttap på 5-10% av kroppsvekten kan gjøre en betydelig forskjell i kolesterolnivåene.

Røykeslutt

Røyking senker HDL-kolesterolet og skader blodårene. Å slutte å røyke kan forbedre HDL-nivåene og forbedre hjertets helse.

Alkoholforbruk

Moderate mengder alkohol kan potensielt øke HDL-kolesterolet, men overdrevent inntak kan føre til alvorlige helseproblemer, inkludert høyt blodtrykk og hjertesvikt. For menn anbefales det ikke mer enn to drinker per dag, og for kvinner, ikke mer enn én drink per dag.

Kosthold

For å bidra til å senke LDL-kolesterol, reduserer du mettet fett i kostholdet ditt og øker fiberinntaket. Mettet fett øker kroppens produksjon av LDL-kolesterol. Du bør kutte mettet fett til mindre enn 10 gram per dag, og spise 30 gram fiber per dag, hvorav 10 gram bør være uoppløselig fiber. Plantebaserte dietter kan bidra til å senke kolesterolet og forbedre din generelle helse og hjerte. DASH-kostholdet og Middelhavsdietten kan være bra, fordi begge legger vekt på høyt fibernivå og sunt fett.

Endringer i kostholdet

Matvarer som senker kolesterol

 1. Fiberrike matvarer: Løselig fiber finnes i matvarer som havregryn, epler, pærer, bønner og linser. Denne typen fiber kan redusere absorpsjonen av kolesterol i blodet.
 2. Fet fisk: Fisk som er rik på omega-3-fettsyrer, som laks, makrell og tunfisk, kan bidra til å øke HDL-kolesterolet og redusere LDL-kolesterolet.
 3. Nøtter og frø: Mandler, valnøtter, chiafrø og linfrø er eksempler på matvarer som kan hjelpe til med å redusere kolesterolnivåene.
 4. Vegetabilske oljer: Bruk av oljer som olivenolje, rapsolje og solsikkeolje kan bidra til å redusere LDL-kolesterolet.

Matvarer å unngå

 1. Metta fett: Matvarer som rødt kjøtt, smør, ost og andre helmelksprodukter bør begrenses.
 2. Transfett: Funnet i mange stekte og kommersielt bakte produkter som kaker, paier og kjeks.
 3. Kolesterolrik mat: Begrens inntaket av matvarer som eggeplommer, lever og skalldyr.

DASH-dietten inkluderer:

 • rikelig med frukt, grønnsaker og fullkorn
 • lette meieriprodukter
 • magre proteiner (fra for eksempel fisk, soya, fjærkre, bønner)
 • sunt fett (for eksempel nøtter, frø, vegetabilske oljer)
 • begrenset med salt, sukker, bearbeidet mat, rødt kjøtt

KAMPANJER HOS MILRAB |

Middelhavsdietten inkluderer:

 • rikelig med frukt, grønnsaker og fullkorn
 • sunt fett fra nøtter og olivenolje i stedet for usunt fett som smør
 • begrenset med salt
 • hovedsakelig fisk og fjørfe for protein, med rødt kjøtt i moderate mengder (noen få ganger i måneden)

Prøve og eliminere bearbeidet mat og sukker fra kostholdet.

Medisiner

For noen mennesker er livsstilsendringer alene ikke nok til å senke kolesterolet til ønskelige nivåer. I slike tilfeller kan medisiner være nødvendige.

Statiner

Statiner er den mest vanlige typen kolesterolsenkende medisin. De virker ved å blokkere et stoff kroppen trenger for å produsere kolesterol. Statiner kan redusere LDL-kolesterolet med 20-50%.

Andre medisiner

 1. Ezetimibe: Hjelper til med å redusere mengden kolesterol som absorberes fra mat.
 2. PCSK9-hemmere: Hjelper leveren med å absorbere mer LDL-kolesterol, noe som reduserer mengden kolesterol som sirkulerer i blodet.
 3. Fibrater: Reduserer spesielt triglyseridnivåer og kan også øke HDL-kolesterolet.

Trening

Å ikke være fysisk aktiv kan bidra til høyere LDL-nivåer og lavere HDL-nivåer. Aerob trening hjelper kroppen din med å øke HDL-nivåene, noe som er viktig for å beskytte deg mot hjertesykdom. Trening er nøkkelen. Trening har kardiovaskulære fordeler i tillegg til fordeler i form av vekttap. For vekttap anbefales 60 minutter hver dag med areob trening med moderat intensitet. Aktiviteter som rask gange, sykling, dans, hagearbeid, svømming, jogging og aerobics vil alle gi deg kardio-fordeler.

Om forfatteren

Legg inn kommentar