Hvor lang tid bruker man på 5 km

Lær mer om hvor lang tid man bruker på 5 km, og hvordan du kan trene for å forbedre deg på distansen.

Tid man bruker på 5 km

5 km er en fin distanse å ha som mål å gjennomføre for nybegynnere som har planer om å fullføre eller løpe en distanse på best mulig tid. Hvor lang man bruker på 5 km, vil naturlig nok henge sammen med hvordan man trener på distansen, alder og fysiske forutsetninger man har. Du bør trene systematisk med variert trening med lav og moderat til hard intensitet, med utgangspunkt i ditt nåværende formnivå.

Hvor lang tid bruker man på 5 km med utgangspunkt i eget formnivå

Første bud når du skal trene for å løpe 5 km, er å ta utgangspunkt i ditt nåværende formnivå. Mange løpere starter treningen med utgangspunkt i et nivå som ikke er i samsvar med eget formnivå. Konsekvensen av det blir ofte alt for mye og hard trening, og kan i verste fall føre til skader. I stedet for å ha en jevn og god formutvikling, der du hele tiden øker treningsmengde og intensitet gradvis, vil løpere som trener for hardt, ofte oppleve stagnasjon, og kanskje også bli i dårligere form heller enn bedre. Følgelig kan tiden man bruker på 5 km bli bedre inntil et visst nivå før man stagnerer.

Hvor lang tid man bruker på 5 km med variert trening

Variert trening der du veksler mellom å trene med lav, moderat og hard intensitet, kan gi deg best mulig tid på 5 km. La hovedvekten av treningen være med lav intensitet, eksempelvis gjennom rolige løpeturer og langturer. En mindre del av treningen kan være med moderat til hard intensitet, eksempelvis intervalltrening og tempotrening. Ha en gradvis økning i hvor langt du løper, og med hvilken intensitet, men la aldri trening med moderat til hard intensitet utgjøre mer enn 20 prosent av den totale treningsmengden.

Hvor lang tid bruker man på 5 km

Hvor lang tid man bruker på 5 km, finnes det altså ingen endelig fasit på, men blir først og fremst bestemt av hvordan du trener. Det er den faktoren du kan og bør gjøre noe med. Alder, talent og fysiske forutsetninger er ukontrollerbare faktorer som du ikke får gjort noe med, og heller ikke bør vie ditt fokus til.

Relaterte artikler:

Hvordan bli en raskere løper

Intervalltrening for å bli en raskere løper

Om forfatteren

Legg inn kommentar

LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK