Hvor kommer karbohydrater fra

Mat som inneholder mye karbohydrater er en viktig del av et sunt kosthold. Lær mer om hvor karbohydrater kommer fra.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hvor kommer karbohydrater fra?

Karbohydrater finnes i et bredt utvalg av både sunn og usunn mat – brød, bønner, melk, popcorn, poteter, kaker, spaghetti, brus, mais og kirsebærpai. De kommer også i forskjellige former. De vanligste og rikeste formene er sukker, fibre og stivelse.

Mat som inneholder mye karbohydrater er en viktig del av et sunt kosthold. Karbohydrater gir kroppen glukose, som omdannes til energi, som brukes til å støtte kroppslige funksjoner og fysisk aktivitet. Men kvaliteten på karbohydratene er viktig; Noen typer karbohydratrike matvarer er bedre enn andre.

Det er viktig at du spiser sunne karbohydrater, der grønnsaker (unntatt poteter) bør utgjøre en viktig del av kostholdet ditt. Du bør også spise hele korn og frukt. De sunneste kildene til karbohydrater – ubearbeidede eller minimalt bearbeidede fullkorn, grønnsaker, frukt og bønner – fremmer god helse ved å levere vitaminer, mineraler, fiber og en rekke viktige fyto-næringsstoffer. Usunne kilder til karbohydrater inkluderer hvitt brød, kaker, brus og andre sterkt bearbeidede eller raffinerte matvarer. Disse varene inneholder lett fordøyd karbohydrater som kan bidra til vektøkning, forstyrre vekttap og fremme diabetes og hjertesykdommer.

Prøv disse tipsene for å tilsette sunne karbohydrater i kostholdet ditt:

  • Start dagen med fullkorn. Prøv en varm frokostblanding, som havregrøt, lagd på valset havre (ikke instant havremel), eller en kald frokostblanding som har fullkorn med lite sukker. En god tommelfingerregel: Velg en frokostblanding som har minst 4 gram fiber og mindre enn 8 gram sukker per porsjon.
  • Bruk fullkornsbrød til lunsj eller som mellommåltid. Er du usikker på hvordan du finner et fullkornsbrød? Se etter brød som har fullkorn rug, havre eller hvete – og enda bedre, et som er laget med bare fullkorn, for eksempel 100 prosent fullkornsbrød.
  • Bruk også andre alterntiver enn brød. Fullkornsbrød lages ofte med finmalt mel, og brødproduktene er ofte høye i natrium. I stedet for brød, kan du prøve et fullkorn i salatform som brun ris eller quinoa.
  • Velg hel frukt i stedet for juice. En appelsin har dobbelt så mye fiber og halvparten så mye sukker som et glass appelsinjuice.
  • Dropp poteter, og spis heller bønner. I stedet for å fylle på med poteter, som har vist seg å fremme vektøkning, velg heller bønner som en utmerket kilde med langsomt fordøydelige karbohydrater. Bønner og andre belgfrukter som kikerter gir også en sunn dose protein.

Karbohydrater: kvalitet betyr noe

Det viktigste er den typen karbohydrat du velger å spise, fordi noen kilder er sunnere enn andre. Mengden karbohydrat i kostholdet – høy eller lav – er mindre viktig enn typen karbohydrat. For eksempel er sunne, hele korn som fullkornsbrød, rug, bygg og quinoa et bedre valg enn sterkt raffinert hvitt brød eller pommes frites. Mange mennesker er forvirrede over karbohydrater, men husk at det er viktigere å spise karbohydrater fra sunn mat enn å følge en streng diett som begrenser eller teller antall gram karbohydrater som konsumeres.

Relaterte artikler:

Hurtige karbohydrater

Hvor mange karbohydrater per dag

Om forfatteren

Legg inn kommentar