Hvor i kroppen finner vi proteiner

Protein er et essensielt makronæringsstoff, men ikke alle matkilder til proteiner er skapt like, og du trenger kanskje ikke så mye som du tror.

Lær det grunnleggende om protein og utforme kostholdet ditt med sunn proteinmat.

Hvor i kroppen finner vi proteiner?

Protein finnes i hele kroppen – i muskler, bein, hud, hår og praktisk talt alle andre kroppsdeler eller vev. Det utgjør enzymene som driver mange kjemiske reaksjoner og hemoglobinet som fører oksygen i blodet ditt. Minst 10.000 forskjellige proteiner gjør deg til den du er og holder deg slik.

Protein er laget av tjue pluss grunnleggende byggesteiner kalt aminosyrer. Fordi vi ikke lagrer aminosyrer, lager kroppene våre dem på to forskjellige måter: enten fra bunnen av eller ved å endre andre. Ni aminosyrer – histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan og valin – kjent som de essensielle aminosyrene, må komme fra mat.

Hvor mye protein trenger jeg?

Det er anbefalt at voksne får minimum 0,8 gram protein for hver kilo kroppsvekt per dag, eller litt over 7 gram for hver 20 kg kroppsvekt.

  • For en person på 70 kg betyr det omtrent 50 gram protein hver dag.
  • For en person på 100 kg betyr det omtrent 70 gram protein hver dag.

Det finnes et bredt spekter for akseptabelt proteininntak – alt fra 10% til 35% av kaloriene hver dag. Utover det er det relativt lite informasjon om den ideelle mengden protein i kostholdet eller det sunneste målet for kalorier med protein. I en analyse utført på Harvard blant mer enn 130 000 menn og kvinner som ble fulgt i opptil 32 år, var prosentandelen kalorier fra det totale proteininntaket ikke relatert til total dødelighet eller spesifikke dødsårsaker. Kilden til proteiner var imidlertid viktig.

Relaterte artikler:

Hva bruker kroppen proteiner til

Hva gjør proteiner med kroppen

Om forfatteren