Hvor høy puls når du trener intervall

Hvor høy puls når du trener intervall. Lær deg med hvor høy puls du bør trene når du gjennomfører intervalltrening.

Med hvilken puls du bør trene intervaller

Du bør tenke nøye igjennom med hvilken intensitet du skal gjennomføre trening med høy intensitet. Med hvilken puls eller intensitet du gjennomfører intervalltrening eller annen trening som krevere høyere puls, vil ha betydning for din formutvikling og restitusjon i etterkant av treningen. Å trene med for høy puls når du trener intervall kan føre til lenger restitusjonstid, og kan øke risikoen for skader.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvor høy puls du bør ha når du trener intervall.

Pulssoner når du trener

For å ha full kontroll på med hvilken puls du løper med til enhver tid, bør du trene etter pulssoner. Pulssoner er inndeling av soner du kan trene innenfor, avhengig av hva slags trening du utfører. En grovinndeling av soner kan være lav, moderat og hard.

For å beregne dine pulssoner, må du vite makspulsen, og det kan du gjøre enkelt ved å bruke denne formelen: 211 – (0,64 * alder) (CERG, NTNU). Denne formelen har et avvik på +- 11 slag per minutt, så det er viktig at du prøver deg frem for å finne riktig makspuls for deg. For en mer nøyaktig måling av makspuls, får du gjort det på et treningssenter eller andre steder som utfører denne type testing.

Oversikten nedenfor har tatt utgangspunkt i en makspuls på 190.

  • Maksimal intensitet: Sone 5: 156-180 (87-100 prosent av makspuls)
  • Hard intensitet: Sone 4: 144-156 (80-87 prosent av makspuls)
  • Moderat intensitet: Sone 3: 126-144 (70-80 prosent av makspuls)
  • Lav intensitet: Sone 2: 108-126 (60-70 prosent av makspuls)
  • Svært lav intensitet: Sone 1: 90-108 (50-60 prosent av makspuls)

Å trene i sone 5 med maksimal intensitet, er trening du ikke trenger å gjennomføre ofte, med mindre du trener for sprintdistanser, eller trener innenfor annen idrett som krever at du må yte maks anaerobt. Du greier uansett ikke å jobbe lenge anaerobt, så du må bør ha fokus på de fire andre sonene når du trener.

Når du trener intervall, er det vanlig at pulsen går opp i sone 4, og trener du intervaller progressivt, vil det være vanlig at pulsen vil mer og mer i denne sonen etter hvert som du løper stadig flere intervall, og blir mer og mer sliten. Det er viktig at du ikke går over sone 4 og inn i sone 5 når du gjennomfører intervalltrening, fordi det vil raskt føre til en opphopning av melkesyre i muskulaturen.

De 1-2 første intervallene du løper vil ofte bli løpt med moderat intensitet, i sone 4, forutsatt at du trener intervaller progressivt. Kroppen har gjerne ikke kommet helt i gang, og det er heller ikke noe poeng å presse på for hardt de første intervallene.

Trening i sone 1 og 2 vil i stor grad være forbeholdt henholdsvis restitusjonstrening og rolig trening med lav intensitet.

Hvor høy puls når du trener intervall

Pulsen din når du trener intervall vil vanligvis veksle mellom moderat til hard intensitet, og hvor mye du skal trene innenfor disse sonene i løpet av intervalltrening, kan være en smakssak. Likevel, du bør ha som målsetning å trene intervall progressivt, for å få best mulig effekt ut av intervalltreningen. Ved å løpe intervall progressivt, vil kroppen få en gradvis tilvenning til økt intensitet, og det vil bli lettere for deg å fordele kreftene mer jevnt utover i treningsøkta. Du vil også unngå å trene for mye med for høy puls, noe som kan bidra til å redusere belastningen og risikoen for skader.

Relaterte artikler:

Trene med pulssoner

Høyere puls enn vanlig under trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar