Hvor hardt du skal trene om vinteren

Hvor hardt du bør trene om vinteren. Lær mer om hvor hardt du bør trene om vinteren for best mulig formutvikling og skadefri løping.

Hard trening om vinteren

Hvor hard trening du skal gjennomføre om vinteren vil avhenge av flere faktorer, blant annet hvilket treningsgrunnlag du har fra før av og om du konkurrerer innenfor løping i vinterhalvåret. Imidlertid er vinteren ikke sesong for de fleste løpere, og det vil være muligheter for å ta det litt roligere enn innenfor sesong.

Vinteren trenger ikke, selv om det er fullt mulig, å være årstiden for mye, tung fartstrening. En del løpere velger å trappe ned på hvor mye de løper om vinteren, og med det også hvor hardt de trener. I tillegg er det mange som supplerer løpetreningen med alternativ trening, som langrenn. Dette vil være helt naturlig etter en lang, og i perioder kanskje tøff sesong, med mye hard trening.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvor hardt du kan trene løping om vinteren.

Bygge opp treningsvolum om vinteren

Vinteren passer fint for å bygge opp treningsvolumet ditt som løper, og intensiteten må ikke nødvendigvis være så høy på denne treningen. Som vi har vært inne på i mange tidligere artikler, bør mesteparten av løpetreningen du gjennomfører være med lav intensitet, så mye som 80 prosent av den totale treningsmengden. Noen løpere velger bare å trene løping med lav intensitet, mens andre igjen kanskje har én treningsøkt i uka eller hver fjortende dag med moderat til hard intensitet. Det vil også være løpere som trener med uforminsket styrke når det gjelder løpetrening med høyere intensitet, men at vektleggingen av hva disse løperne trener vil avvike noe fra hva som blir trent i sesong. Uansett hvor hardt du velger å trene om vinteren, vil det å ha kontinuitet i løpetreningen være det viktigste; at du trener jevnlig løping gjennom hele vinteren.

Høyere skaderisiko når du trener hardt om vinteren

Det vil være en høyere risiko for å bli skadet når du trener hardt om vinteren, og denne risikoen vil være enda høyere dersom du fra før av har overbelastet muskulatur etter en hard og krevende sesong. Her må du være på vakt! Når kulden kommer, vil det ta lenger tid før muskulaturen din blir skikkelig varm, og du bør derfor være enda mer påpasselig med oppvarmingen i forkant av treningsøkter med moderat til hard intensitet. I tillegg til skikkelig oppvarming er det viktig at du kler deg med ull, slik at du holder varmen gjennom hele treningsøkta. For ytterligere å redusere risikoen for skader kan det være lurt å gjennomføre intervalltrening eller annen hard løpetrening, med noe lavere intensitet enn ellers på året.

Hvordan du kan trene hardt om vinteren

Som vi allerede har antydet tidligere i denne artikkelen, vil hvor hardt du skal trene om vinteren også avhenge av ditt formnivå. Med formnivå menes ikke bare at du har lite eller ingen treningsgrunnlag fra før av, men også hvor belastet muskulatur, sener og ledd er når du går i gang med trening i de kalde vintermånedene. Er du nybegynner eller er sliten etter en hard sesong, bør du uansett redusere treningsmengden hvor du trener hardt, og kanskje også kutte ut hard trening for en periode. En annen måte å trene løping med hard intensitet på en mer skånsom måte, er motbakketrening. Her får du tilnærmet samme effekt som for intervalltrening på flatmark, men reduserer belastningen fordi du løper i et lavere tempo i motbakker. I tillegg får du trent opp styrke og øvd opp løpeteknikk for bedre løpsøkonomi. Føler du for å trene like mye hardt som du gjør ellers i året, bør du ekstra nøye på å variere hva du trener om med hvilken intensitet. Husk at hovedvekten av løpetreningen skal være med lav intensitet, også om vinteren.

Hvor hardt du skal trene om vinteren

Hard løpetrening om vinteren bør uansett bli utført med forsiktighet. Å gå inn i de kalde vintermånedene med uforminsket styrke, med tanke på hvor du trener løping, kan raskt føre til at du går på en smell i form av skader. Derfor er det veldig viktig at du varmer opp skikkelig i forkant av harde treningsøkter. Du bør også vurdere å gjennomføre fartstreningen med noe lavere intensitet enn det du vanligvis gjør i sommerhalvåret.

Relaterte artikler:

Utholdenhetstrening om vinteren

Hvorfor løpetrening om vinteren er best

Om forfatteren

Legg inn kommentar