Hvor hardt bør man trene løping

Hvor hardt bør man trene løping. Lær hvordan du skal finne ut hvor hardt man bør trene løping for skadefri trening og jevn formutvikling.

Hvor hard trening bør du gjennomføre når du trener løping?

Hvor hardt man bør trene løping er et spørsmål som går igjen blant mange løpere. Mange løpere har en oppfatning om at jo hardere jo bedre, mens andre igjen trener i et tempo som varierer med lav til moderat intensitet. Så hva er hva er riktig? Hvor hardt bør man trene løping?

I denne artikkelen vil du få svar på hvor hardt du bør trene løping, og hvordan du skal balansere løpetrening med vekslende intensitet for best mulig fremgang for deg.

Hovedvekt på løping med lav intensitet

Hovedvekten av all løpetrening du gjennomfører, uavhengig av ditt formnivå, bør være med lav intensitet. Tidlig på 2000-tallet trente eliteutøvere i Norge innenfor langrenn, roing, løping, svømming og triatlon, etter 80-20 regelen, der 80 prosent av treningen var med lav intensitet. Denne formen for trening har vist seg å være suksessfull. Så hvorfor trener så mange med for hard intensitet?

Hvorfor mange løpere trener alt for hardt

Det er vanskelig å si en bestemt årsak til at mange løpere trener for hardt, og da spesielt nybegynnere, men årsak kan være at mange har en oppfatning om at man må trene mye hardt for å bli i bedre løpeform. En annen årsak kan være at mange løpere starter treningen med feil utgangspunkt, som vil si at de ikke starter med utgangspunkt i eget formnivå. Da vil mye av treningen bli for hard. En tredje årsak kan være at mange løpere har vanskelig for å forstå hvordan man bli kan i bli i bedre form av å gjennomføre mesteparten av treningen med lav intensitet. En fjerde årsak kan være at løpere ønsker å komme raskt i form, og at det å trene hardt gjør at de raskere når målet de har satt seg. Men kroppen trenger en gradvis økning i treningsmengde og intensitet, og det å trene for mye med for hard intensitet, for raskt, kan heller gjøre formen dårligere, og i verste fall føre til overtrening og skader.

Hvor hardt du bør trene løping

Hvor hardt du bør trener løping henger ubønnhørlig sammen med ditt formnivå, også hvor mye trening du gjennomfører totalt en uke. Trener du så mye som 5 timer hver uke, kan 1 av disse timene bli gjennomført med moderat til hard intensitet. Det betyr at selv denne timen kan du ikke utelukkende trene med hard intensitet, men også variere med lavere intensitet. Du bør også variere med tanke på hva slags løpetrening du gjennomfører med hard intensitet. Variere mellom å løpe intervall, tempotrening, fartslek og motbakketrening. Variasjon kan bidra til at du forsinker en utflating i formkurven, og får en jevnere formutvikling. Variasjon vil også redusere risikoen for å bli skadet.

Du blir god til det du trener på

Trener du rolige langturer, blir du god til nettopp det, å trene rolige langturer. Trener du mye kortintervall, blir du god til det. Poenget er at du må variere hvordan du trener løping. Veksle mellom hva du trener av løping, og med hvilken intensitet. For å kunne løpe raskere, må d trene løping for å bli raskere. For å bli mer utholdende, og greie å løpe langt, må du trene for å bli bedre på dette. Du må nødvendigvis bruke tid på trene løping med høyere intensitet, men intensiteten skal ikke være hardere enn at du kan gjennomføre treningen med full kontroll. Greier du ikke det, trener mest sannsynlig for hardt. Ikke gå i den fella som mange løpere gjør, ved at de begynner å trene på et nivå de ikke er i nærheten av. Da blir det aller meste av treningen alt for hard. Alle løpere kan komme til det nivået de vil, men det må gjøres gradvis, og hvor raskt det skjer vil variere fra individ til individ, og selvsagt hvordan du trener for å nå målet ditt.

Hvor hardt bør man trene løping

I tillegg til at du bør gjennomføre det meste av løpetreningen din med lav intensitet, er det viktig at du lytter til kroppen og gjennomfører tilstrekkelig restitusjon, selv om det betyr at du ikke gjennomfører hard trening en uke eller 2. Kroppen din vil fortelle deg når nok er nok, og det må du ta på alvor.

Relaterte artikler:

Hvor ofte trene løping

Hvordan du skal øke treningsmengden

Om forfatteren

Legg inn kommentar