Hvor fort kan et menneske løpe

En studie antyder at mennesker teoretisk sett kan løpe så raskt som 72 km/t. Lær mer om hva som gjør at mennesker kan løpe enda raskere.

En slik bragd ville gruset verdens raskeste løper, Usain Bolt, som har løpt opp mot 45 km/t på 100 meter.

Hvor fort kan et menneske løpe

De nye funnene kommer etter at forskere tok en ny titt på faktorene som begrenser menneskets hastighet. Konklusjonene deres? Toppfarten mennesker kan nå avhenger av hvor raskt muskler i kroppen kan bevege seg. Tidligere studier har antydet at den største hindringen høyere for hastighet er at lemmene våre bare kan absorbere en viss styrke når de treffer bakken. Dette er imidlertid kanskje ikke hele historien. Hvis man tar i betraktning at verdens beste sprintere har en kraft tilsvarende 500-600 kg for hvert steg under en sprint, er det ikke usannsynlig at disse løperne opererer på grensen av hva muskler og lemmer tåler. Imidlertid har forskere gjennom tredemølle tester funnet ut at lemmene våre tåler mye mer kraft enn det som er brukt under topphastigheten til verdens raskeste menneske.

“Hvis man vurderer at elitesprintere kan bruke toppkrefter på 800 til 1.000 pund med en enkelt lem under hvert sprinttrinn, er det lett å tro at løpere sannsynligvis opererer ved eller i nærheten av kreftsgrensene til muskler og lemmer,” sa Peter Weyand fra Southern Methodist University, en av studiens forfattere.

Hva som holder oss tilbake

Resultatene deres viste at den kritiske biologiske grensen er begrenset av tid, nærmere bestemt den veldig korte tidsperioden som er tilgjengelig for å utøve kraft mens du løper i topphastighet. I sprint er kontaktiden mellom underlag og fot mindre enn en tidel av et sekund, og maksimal kraft mot underlag oppstår i løpet av mindre enn en tyvendedel av et sekund.

For å finne ut hva som begrenser hvor raskt vi kan løpe, brukte forskerne en høyhastighets tredemølle utstyrt for å måle nøyaktig kreftene som påføres overflaten ved hvert fotfall. Forsøkspersonene løp deretter på tredemølle ved hjelp av forskjellige løp- og gangarter, inkludert hopping, løp fremover og bakover så raskt de kunne.

Kreftene som ble påført mens de hoppet på det ene benet med toppfart, overskred de som ble brukt under topphastigheten fremover med 30 prosent eller mer. Det antyder at lemmene våre kan håndtere større krefter enn det som er målt under løping i topphastigheter. Og selv om topphastigheten bakover var vesentlig lavere enn topphastigheten fremover, var minimumsperiodene med fot-bakkekontakt ved topphastighet bakover og fremover nærmest identiske. Det faktum at disse to drastisk forskjellige løpestilene hadde så like intervaller for fot-bakkekontakt antyder at det er en fysisk grense for hvor raskt muskelfibrene dine kan jobbe for å få føttene fra bakken, sier forskerne.

En ny fartsgrense

Forskningen viser at løpshastighetsgrenser er satt av hastighetsgrensene for muskelfibrene, med fiberkontraktile hastigheter som setter grensen for hvor raskt løperens lem kan utøve kraft mot løpeoverflaten. De enkle anslagene indikerer at muskelkontraktske hastigheter som tillater maksimale eller nesten maksimale krefter, ville tillate løpehastigheter på 56 til 72 kilometer i timen, kanskje enda raskere. Det er raskt nok til å unnslippe en grizzly bjørn, og mye raskere enn T-rex.

livescience.com

Relaterte artikler:

10 tips for å komme i gang med løping

10 tips for å forebygge skader ved løping

Om forfatteren

Legg inn kommentar