Hvor fort bør man løpe halvmaraton

Hvor fort bør man løpe halvmaraton. Lær hvordan du kan bestemme hvor fort du bør du løpe halvmaraton med utgangspunkt i ditt formnivå.

Hvilken fart du skal holde når du løper halvmaraton

Avhengig av hvilke ambisjoner du har for halvmaraton, vil det naturlig nok være variasjoner for hvor fort man bør løpe. Men uansett om du har som mål å fullføre halvmaraton, eller løpe på best mulig tid, må du tenke igjennom på forhånd hvor fort du bør løpe, og hvordan du skal disponere kreftene gjennom hele distansen.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvor fort man bør løpe halvmaraton.

Hva som avgjør hvor fort man bør løpe halvmaraton

Det vil være en del faktorer som vil være bestemmende for hvor fort du bør løpe halvmaraton. Mange vil kanskje si at tiden du har som mål å løpe halvmaraton på vil være avgjørende for fort du må løpe halvmaraton, og det er reelt nok, men det betyr ikke nødvendigvis at du er trent for å løpe i denne hastigheten. Da er det mer interessant å se på hvor fort du kan løpe halvmaraton ut fra dine forutsetninger og treningsgrunnlag. Videre er det interessant å se på hvordan du kan disponere kreftene gjennom hele distansen.

Hvor fort man bør løpe halvmaraton med utgangspunkt i eget formnivå

For at du skal kunne holde en mest mulig riktig fart når du løper halvmaraton, må du ta utgangspunkt i det formnivået du har når du står på startstreken. Løpere har en tendens til å ta utgangspunkt i den farten de hadde som mål å holde når de startet opp treningsprogrammet, og ikke det faktiske formnivået de har når de står på startstreken. Konsekvensen av å holde en fart som er høyere enn hva formnivået tilsier, fører ofte til at resultatene som blir noe helt annet enn det som var forventet. Dette er selvsagt, men likevel er det mange løper som forsøker å holde et tempo de ikke har forutsetninger for å holde veldig lenge. Når du har en fart med utgangpunkt i ditt formnivå, kan du begynne å tenke på hvordan du vil disponere kreftene gjennom halvmaraton.

Disponere kreftene når du løper halvmaraton

Hvordan du disponerer kreftene gjennom hele distansen, vil være avgjørende for hvor fort man bør løpe halvmaraton. Åpner du for hardt, vil det mest sannsynlig føre til at du må senke tempoet på et eller annet tidspunkt ut i løpet, noe som vil påvirke resultatet ditt. Du bør åpne de 3-4 første kilometerne i et tempo som er 10-20 sekunder lavere enn du har som mål. Bruk disse kilometerne til å kjenne på dagsformen og kalibrere kroppen i et tempo du kan holde over lenger tid. I motsatt fall når du åpner i maks tempo av det du tenker å holde under halvmaraton, vet du ennå ikke om du er i stand til å holde det gjennom hele distansen. La heller kroppen få en gradvis tilvenning til belastningen det er å løpe i et høyere tempo gjennom de første kilometerne av løpet.

Hvor fort bør man løpe halvmaraton

Hvor fort man bør løpe halvmaraton vil naturlig nok avhenge mye av ditt formnivå, og hvordan du har trent frem mot halvmaraton. Farten du tenker å holde under halvmaraton bør ta utgangspunkt i formnivået ditt når du står på startstreken. Kjenn på dagsformen og prøv å finne en rytme i den første fasen av halvmaraton. Bruk de første kilometerne til å finne en fart du greier å holde over et lenger tidsrom.

Relaterte artikler:

Hvordan løpe halvmaraton under 1.30

Hvordan holde farten opp på maraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar