Hvor finner vi karbohydrater

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Karbohydrater finnes i en lang rekke både sunne og usunne matvarer, og det viktigste er hvilken type karbohydrat du velger å spise.

Karbohydrater: kvalitet betyr noe

Det viktigste er den typen karbohydrat du velger å spise fordi noen kilder er sunnere enn andre. Mengden karbohydrat i kostholdet – høyt eller lavt – er mindre viktig enn typen karbohydrat i kostholdet. For eksempel er sunne fullkorn som fullkornsbrød, rug, bygg og quinoa bedre valg enn sterkt raffinert hvitt brød eller pommes frites. Mange mennesker er forvirret over karbohydrater, men husk at det er viktigere å spise karbohydrater fra sunn mat enn å følge en streng diett som begrenser eller teller antall gram karbohydrater som konsumeres.

Hvor finner vi karbohydrater?

Karbohydrater finnes i en lang rekke både sunne og usunne matvarer – brød, bønner, melk, popcorn, poteter, kaker, spaghetti, brus, mais og kirsebærpai. De kommer også i forskjellige former. De vanligste og rikeste formene er sukker, fiber og stivelse.

Mat som inneholder mye karbohydrater er en viktig del av et sunt kosthold. Karbohydrater gir kroppen glukose, som omdannes til energi som brukes til å støtte kroppslige funksjoner og fysisk aktivitet. Men karbohydratkvalitet er viktig; Noen typer karbohydratrike matvarer er bedre enn andre:

  • De sunneste kildene til karbohydrater – uforedlede eller minimalt bearbeidede fullkorn, grønnsaker, frukt og bønner – fremmer god helse ved å gi vitaminer, mineraler, fiber og en rekke viktige fyto-næringsstoffer.
  • Usunne kilder til karbohydrater inkluderer hvitt brød, kaker, brus og andre sterkt bearbeidede eller raffinerte matvarer. Disse varene inneholder lett fordøydlige karbohydrater som kan bidra til vektøkning, forstyrre vekttap og fremme diabetes og hjertesykdommer.

Det er anbefalt at du fyller mesteparten av tallerkenen din med sunne karbohydrater – med grønnsaker (unntatt poteter) og frukt som tar omtrent halvparten av tallerkenen din, og hele korn fyller ut omtrent en fjerdedel av tallerkenen din.

Prøv disse tipsene for å tilsette sunne karbohydrater i kostholdet ditt:

Start dagen med fullkorn

Prøv en varm frokostblanding, som havregrøt (ikke lettkokt havre), eller en kald frokostblanding, uten tilsatt sukker. En god tommelfingerregel: Velg en frokostblanding som har minst 4 gram fiber og minst mulig sukker per porsjon (aller helst uten sukker).

Spis fullkornsbrød til lunsj eller som snacks

Forvirret om hvordan du finner et fullkornsbrød? Se etter brød som viser som den første ingrediensen fullkorn, full rug eller et annet fullkorn – og enda bedre, et som er laget med fullkorn, for eksempel 100 prosent fullkornsbrød.

Se etter andre alternativer enn brød

Fullkornsbrød lages ofte med finmalt mel, og brødproduktene er ofte høye på natrium. I stedet for brød, kan du prøve et fullkorn i salatform som brun ris eller quinoa.

Velg hel frukt i stedet for juice

En appelsin har to ganger så mye fiber og halvparten så mye sukker som et glass appelsinjuice.

Velg bønner i stedet for poteter

I stedet for å fylle opp med poteter – som har vist seg å fremme vektøkning – velg bønner som en utmerket kilde med langsomt fordøydelige karbohydrater. Bønner og andre belgfrukter som kikerter gir også en sunn dose protein.

Relaterte artikler:

Hvorfor trenger vi karbohydrater

Hvor mange karbohydrater om dagen for å gå ned i vekt

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren