ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |
Å bytte ut dårlige fettstoffer med sunnere fettstoffer (enumettet og flerumettet) er bra for hjertet ditt. Hvilke oljer er sunnest?
En måte du kan gjøre dette på er ved å velge sunnere ikke -ropropiske vegetabilske oljer til matlaging og tilberedning av mat.
Hvilke oljer er sunnest?
Bruk disse oljene i stedet for fast fett (inkludert smør, smult og margarin) og tropiske oljer (inkludert palme- og kokosnøttolje), som kan ha mye mettet fett.
Bruk heller:
- Rapsolje
- Maisolje
- Olivenolje
- Peanøttolje
- Soybønneolje
- Solsikkeolje
Blandinger eller kombinasjoner av disse oljene, er ofte solgt under navnet «vegetabilsk olje», og kokespray laget av disse oljene er også gode valg. Noen spesialoljer, som avokado, riskli og sesam, kan være sunne valg, men kan koste litt mer eller være vanskeligere å finne.
Velg generelt oljer med mindre enn 4 gram mettet fett per spiseskje, og ingen delvis hydrogenerte oljer eller transfett.
Du kan oppleve at noen oljer har særegne smaker, så prøv forskjellige typer for å finne ut hvilke du liker. Noen oljer er også bedre for visse typer matlaging enn andre, så det kan være lurt å ha mer enn en type olje når du skal lage mat.
Tips for matlaging med sunne oljer:
- De sunnere oljene som er listet opp her, er generelt trygge for matlaging, inkludert tilberedning ved høyere temperatur. Vi anbefaler ikke frityrsteking som tilberedningsmetode.
- Enhver olje begynner å brytes ned når den når den blir varmet opp eller tar fyr. Hvis det skjer, bør du ikke bruke den mer.
- Hvis olje lukter dårlig, ikke bruk det. Når en olje er lagret for lenge, kan den bli oksidert eller harsk. Den vil ha en tydelig lukt, og du bør kvitte deg med den.
- Ikke bruk eller varm opp igjen noen matolje.
- Kjøp matoljer i mindre beholdere for å unngå avfall, og oppbevar dem på et mørkt, kjølig sted for å holde dem friske lenger.
Relaterte artikler:
Sunt fett og sunne oljer for deg som trener
Forskjellen på mettet og umettet fett
Referanser
ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |