ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |
C-vitamin er et vannløselig vitamin som finnes i mange matvarer, spesielt frukt og grønnsaker, men hvilke frukt inneholder mest?
C-vitamin
C vitamin er kjent for å være en kraftig antioksidant, i tillegg til at det har positive effekter på hudens helse og immunfunksjon. Det er også viktig for kollagensyntese, bindevev, bein, tenner og dine små blodkar. Menneskekroppen kan ikke produsere eller lagre vitamin C. Derfor er det viktig å konsumere det regelmessig i tilstrekkelige mengder. Den nåværende daglige verdien for vitamin C er 90 mg. Mangelsymptomer inkluderer blødende tannkjøtt, hyppige blåmerker og infeksjoner, dårlig sårheling, anemi og skjørbuk.
Her er de beste matvarene med høyt innhold av vitamin C.
Kakadu-plommer
Kakadu-plommer inneholder opptil 5.300 mg C-vitamin per 100 gram, noe som gjør det til den rikeste kjente kilden til dette vitaminet. Bare en plomme leverer rundt 530% av dagsbehovet.
Acerola-kirsebær
Bare en halv kopp acerola-kirsebær leverer 913% av anbefalt dagsbehovet for vitamin C. Frukten kan til og med ha kreftbekjempende egenskaper, selv om menneskelig basert forskning mangler.
Grønne chili
Grønne chilipepper inneholder 242 mg C-vitamin per 100 gram. Derfor leverer en grønn chilipepper 121% av dagsbehovet, mens en rød chilipepper leverer 72%.
Gule paprika
Gule paprika inneholder den høyeste vitamin C-konsentrasjonen av alle søte paprika med 183 mg per 100 gram. En halv kopp søt, gul paprika leverer 152% av anbefalt dagsbehovet.
Solbær
Solbær inneholder 181 mg C-vitamin per 100 gram. En halv kopp solbær pakker 112% av dagsbehovet for vitamin C og kan bidra til å redusere kronisk betennelse.
Timian
Timian inneholder mopre C-vitamin enn de fleste kulinariske urter med 160 mg per 100 gram. En unse fersk timian gir 50% av dagsbehovet for vitamin C. Timian og andre matvarer med høyt vitamin C øker immuniteten din.
Persille
Persille inneholder 133 mg C-vitamin per 100 gram. Å strø to ss fersk persille på måltidet ditt leverer 11% av dagsbehovet for vitamin C, noe som bidrar til å øke jernabsorpsjonen.
Sennepsspinat
Sennepsspinat inneholder 130 mg C-vitamin per 100 gram. Én kopp av denne bladgrønne gir 217% av DV for vitamin C når den er rå, eller 130% når den tilberedes.
Grønnkål
Grønnkål inneholder 120 mg C-vitamin per 100 gram. Én kopp rå grønnkål leverer 89% av dagsbehovet for vitamin C, mens en lett dampet kopp gir 59%.
Kiwi
Kiwi inneholder 93 mg C-vitamin per 100 gram. En mellomstor kiwi gir 79% av DV for vitamin C, noe som gir fordel for blodsirkulasjonen og immuniteten.
Brokkoli
Brokkoli inneholder 89 mg C-vitamin per 100 gram. En halv kopp dampet brokkoli gir 57% av dagsbehovet for vitamin C og kan redusere risikoen for inflammatoriske sykdommer.
Rosenkål
Rosenkål inneholder 85 mg C-vitamin per 100 gram. En halv kopp dampede rosenkål gir 54% av DV for vitamin C, noe som kan forbedre beinstyrken og funksjonen.
Sitron
Sitroner inneholder 77 mg C-vitamin per 100 gram, med en middels sitron som leverer 92% av DV. C-vitamin har kraftige antioksidantfordeler og kan hindre at kuttede frukt og grønnsaker blir brune.
Papaya
Papaya inneholder 62 mg C-vitamin per 100 gram. Én kopp papaya leverer 87 mg C-vitamin, noe som kan bidra til å forbedre hukommelsen.
Jordbær
Jordbær inneholder 59 mg C-vitamin per 100 gram. Én kopp jordbærhalver gir 89 mg vitamin C. Denne næringsrike frukten kan hjelpe hjerte- og hjernehelsen.
Appelsiner
Appelsiner inneholder 53 mg C-vitamin per 100 gram. Én medium appelsin leverer 70 mg vitamin C. Andre sitrusfrukter, for eksempel grapefrukt, mandariner og lime, er også gode kilder til dette vitaminet.
Relaterte artikler:
Referanser
ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |