Hvilke oppgaver har jern i kroppen

Jern er viktig for en rekke prosesser i kroppen, blant annet for å transportere oksygen i blodet. Lær mer om hvilke oppgaver jern har i kroppen.

Hvilke oppgaver har jern i kroppen?

Jern er et mineral som er viktig for at hemoglobin skal fungere, et protein som trengs for å transportere oksygen i blodet. Jern har også en rolle i en rekke andre viktige prosesser i kroppen. Mangel på jern i blodet kan føre til en rekke alvorlige helseproblemer, inkludert jernmangelanemi.

Anbefalt inntak av jern

En persons alder og kjønn kan påvirke mengden jern de trenger i kostholdet. Den anbefalte mengden av jern avhenger av en persons alder og kjønn. Vegetarianere har også forskjellige behov for jern.

Spedbarn:

 • 0 til 6 måneder: 0,27 milligram (mg)
 • 7 til 12 måneder: 11 mg

Barn:

 • 1 til 3 år: 7 mg
 • 4 til 8 år: 10 mg

Menn:

 • 9 til 13 år: 8 mg
 • 14 til 18 år: 11 mg
 • 19 år og eldre: 8 mg

Kvinner:

 • 9 til 13 år: 8 mg
 • 14 til 18 år: 15 mg
 • 19 til 50 år: 18 mg
 • 51 år og eldre: 8 mg
 • Under graviditet: 27 mg
 • Ved amming mellom 14 og 18 år: 10 mg
 • Ved amming eldre enn 19 år: 9 mg

Jerntilskudd og kosthold

Jerntilskudd kan være nyttig når folk synes det er vanskelig å ta i seg nok jern gjennom bare kostholdstiltak, for eksempel i et plantebasert kosthold. Det er bedre å prøve å konsumere nok jern i kostholdet alene, ved å fjerne eller redusere faktorer som kan hindre jernopptak og innta jernrike matvarer. Dette er fordi mange jernrike matvarer også inneholder en rekke andre gunstige næringsstoffer som fungerer sammen for å støtte den generelle helsen.

Hvorfor jern er viktig i kroppen

Jern bidrar til å bevare mange viktige funksjoner i kroppen, inkludert energi og fokus, mage-tarmprosesser, immunforsvaret og regulering av kroppstemperatur. Fordelene med jern går ofte upåaktet hen til en person ikke får nok av det. Jernmangelanemi kan gi utmattethet, hjertebank, blek hud og pustebesvær.

Jern er viktig for et sunt svangerskap

Jern er viktig for å opprettholde et sunt svangerskap. Blodvolum og produksjon av røde blodlegemer øker dramatisk under graviditet for å forsyne det voksende fosteret med oksygen og næringsstoffer. Som et resultat øker også etterspørselen etter jern. Mens kroppen typisk maksimerer jernabsorpsjon under graviditet, kan utilstrekkelig jerninntak eller andre faktorer som påvirker måten jern absorberes føre til jernmangel.

Lavt jerninntak under graviditet øker risikoen for for tidlig fødsel og lav fødselsvekt, samt lave jernlagre og nedsatt kognitiv eller atferdsutvikling hos spedbarn. Gravide kvinner med lite jern kan være mer utsatt for infeksjon fordi jern også støtter immunforsvaret.

Det er tydelig at jerntilskudd er nødvendig for kvinner som både er gravide og jernmangel. Imidlertid pågår forskning om muligheten for å anbefale ekstra jern til alle gravide, også de med normale jernnivåer. Det argumenteres for at alle gravide burde ta 30 til 60 milligram (mg) jerntilskudd hver dag av svangerskapet, uavhengig av jernnivået.

Jern er viktig for å opprettholde energinivået

Utilstrekkelig med jern i kostholdet kan påvirke effektiviteten som kroppen bruker energi med. Jern fører oksygen til musklene og hjernen og er avgjørende for både mental og fysisk ytelse. Lavt jernnivå kan føre til manglende fokus, økt irritabilitet og redusert utholdenhet.

Bedre atletiske prestasjoner

Jernmangel er mer vanlig blant idrettsutøvere, spesielt blant unge, kvinnelige idrettsutøvere, enn hos individer som ikke fører en aktiv livsstil. Dette ser ut til å være spesielt sant hos kvinnelige utholdenhetsutøvere, for eksempel løpere innenfor langdistanse. Noen eksperter foreslår at kvinnelige utholdenhetsidrettsutøvere bør legge til ytterligere 10 mg jern per dag for bedre møte behovet for jern. Jernmangel hos idrettsutøvere reduserer atletisk ytelse og svekker immunsystemaktiviteten. Mangel på hemoglobin kan redusere ytelsen kraftig under fysisk anstrengelse, da det reduserer kroppens evne til å transportere oksygen til musklene.

Relaterte artikler:

Hvorfor er jern viktig for kroppen

Jernmangel trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar