Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*HENT KUPONGKODE OG FÅ 20% PÅ ALLE JAKKER!

Hvilke oppgaver har fett i kroppen

Forskere har identifisert rundt 600 forskjellige fettstoffer som er relevante for helsen vår. Lær mer om hvilke oppgaver fett har i kroppen.

Fettstoffer i kroppen

Når du har kontrollert kolesterolet ditt, gir legen deg vanligvis nivåer av tre fettstoffer som finnes i blodet: LDL-kolesterol, HDL-kolesterol og triglyserider. Men visste du at kroppen din inneholder tusenvis av andre typer fett eller lipider? I humant plasma alene har forskere identifisert rundt 600 forskjellige typer som er relevante for helsen vår. Mange lipider er assosiert med sykdommer – diabetes, hjerneslag, kreft, leddgikt, Alzheimers sykdom, for å nevne noen. Men kroppene våre trenger også en viss mengde fett for å fungere, og vi kan ikke lage det fra bunnen av.

Hvilke oppgaver har fett i kroppen?

Triglyserider, kolesterol og andre essensielle fettsyrer – den vitenskapelige betegnelsen på fett som kroppen ikke kan lage på egen hånd – lagrer energi, isolerer oss og beskytter livsviktige organer. De fungerer som budbringere og hjelper proteiner med å gjøre jobben sin. De starter også kjemiske reaksjoner involvert i vekst, immunfunksjon, reproduksjon og andre aspekter ved grunnleggende metabolisme.

Syklusen for å lage, bryte, lagre og mobilisere fett er kjernen i hvordan mennesker og alle dyr regulerer energien. En ubalanse i ethvert trinn kan føre til sykdom, inkludert hjertesykdommer og diabetes. Å ha for mange triglyserider i blodet øker for eksempel risikoen for tilstoppede arterier, noe som kan føre til hjerteinfarkt og hjerneslag. Fett hjelper kroppen med å lagre visse næringsstoffer også. De såkalte “fettløselige” vitaminene – A, D, E og K – lagres i leveren og i fettvev.

Ved å bruke en kvantitativ og systematisk tilnærming for å studere lipider, har forskere klassifisert lipider i åtte hovedkategorier. Kolesterol tilhører gruppen “sterol”, og triglyserider er “glyserolipider.” En annen kategori, “fosfolipider”, inkluderer hundrevis av lipider som utgjør cellemembranen og lar cellene sende og motta signaler.

Bryte ned fett

Den viktigste typen fett vi forbruker, triglyserider er spesielt egnet for energilagring fordi de har mer enn dobbelt så mye energi som karbohydrater eller proteiner. Når triglyserider er blitt brutt ned under fordøyelsen, blir de sendt ut til celler gjennom blodomløpet. Noe av fettet blir brukt til energi med en gang. Resten lagres inne i celler i klatter som kalles lipiddråper. Når vi trenger ekstra energi – for eksempel når vi trener – bruker kroppene våre enzymer kalt lipaser for å bryte ned de lagrede triglyseridene. Cellens kraftverk, mitokondrier, kan da skape mer av kroppens viktigste energikilde: adenosintrifosfat, eller ATP.

Nyere forskning har også bidratt til å forklare virkningen av en lipid kalt omega-3-fettsyre – den aktive ingrediensen i tran, som har blitt brukt i flere tiår som en behandling for eksem, leddgikt og hjertesykdom. To typer av disse lipidene blokkerte aktiviteten til et protein kalt COX, som hjelper til med å konvertere en omega-6 fettsyre til smerte-signaliserende prostaglandinmolekyler. Disse molekylene er involvert i betennelse, som er et vanlig element i mange sykdommer, så omega-3 fettsyrer kan ha et enormt terapeutisk potensiale.

Denne kunnskapen er bare toppen av isfjellet. Vi har allerede lært mye om lipider, men mye mer gjenstår å oppdage.

Relaterte artikler:

Hva er sunnest av mettet og umettet fett

Hvordan forbrenner kroppen fett

Om forfatteren

Legg inn kommentar

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds
00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

20-50% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OPPTIL 40% RABATT!

20-50% RABATT!