Hvilke muskler trenes ved sit-ups

0
387
Hvilke muskler trenes ved sit-ups
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter under annonsen fra MILRAB

GARMIN

Fenix 5 Plus Sapphire

Carbon!

DU SPARER KR 4 500,-

9 499,-

4 999,-

Mange idrettsutøvere utfører sit-ups både for å styrke muskulaturen i mage og i hofta. Lær mer om hvilke muskler som trenes ved sit-ups.

Hvilke muskler trenes ved sit-ups?

Sit ups har stort sett blitt erstattet av crunches de siste årene. De fleste utførte sit-ups for å arbeide med musklene i magen – og crunches isolerer disse musklene mer effektivt. Imidlertid utfører mange idrettsutøvere som ikke bare trenger magestyrke, men hoftestyrke, fortsatt sit-ups. Finn ut nøyaktig hvilke muskler sit-ups bruker for å bestemme om det er den beste øvelsen for deg.

Rectus Abdominis

Rectus abdominis er veggen av magemuskelen som kobles til nedre ribbe og til hoftene. Når den er bygd opp slik at den buler ut mot kryssende sener, skaper den six-pack effekten. Hensikten er å vippe ribbeholderen og bekkenet mot hverandre. Som med alle mageøvelser, skal oppstillingen utføres med nedre del av korsryggen i gulvet, for å beskytte ryggraden. Denne sammentrekningen virker på rectus abdominis.

Interne og eksterne Obliques

De ytre skråmusklene fester seg også til ribbeholderen og bekkenet, men på hver side av rectus abdominis. De er de primære musklene for å vri kroppen frem og tilbake og for å vippe ribbeholderen fra side til side. Når de trekkes sammen samtidig, hjelper de imidlertid rectus abdominis med å løfte ribbeholderen direkte mot bekkenet, slik du gjør det under en sit-up.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra MILRAB

Iliopsoas

Det er her sit-ups begynner å skille seg fra crunches. Iliopsoas festes til den nedre ryggraden og høyt opp på hoftene, og til øvre del av lårbenet. Deres funksjon er å bøye kroppen ved hoftene. Vanligvis er dette for å løfte låret mot overkroppen, men med sit-ups, er det å løfte kroppen mot lårene. Proporsjonalt er de veldig svake sammenlignet med antagonistmusklene, gluteus maximus, som er noen av de største og sterkeste musklene i kroppen.

Rectus Femoris

Rektus femoris er et av de fire hodene på quadriceps, de store musklene på fremsiden av låret. Alle fire hodene på quadriceps fester seg til patellaen eller knelokket. Deres primære funksjon er å rette beinet i kneet. Mens de tre andre hodene på quadriceps fester seg til den øvre femur, krysser rectus femoris hoftene, og festes til bekkenet. Der hjelper det iliopsoas med å bøye hoftene – eller løfte overkroppen mot lårene – under en sit-up.

Andre muskler du bruker ved sit-ups

Avhengig av teknikken din, hjelper ekstra muskler til ved sit-ups. Nakkefleksorer, brystmuskler og jevn muskelstrekkmuskler kan alle aktiveres for å hjelpe med å løfte overkroppen. For å redusere bruken av brystet og skuldrene, kryss armene over brystet i stedet for å plassere hendene bak ørene. Hold også nakken avslappet under hele bevegelsen.

Relaterte artikler:

Situps muskler

Hvorfor er fysisk aktivitet viktig for barn

Annonse fra X-LIFE