I RABATT PÅ SPORTSKLOKKER!

40%

FÅ OPPTIL

PÅ TEKSTIL OG SKO!

50%

SPAR OPPTIL

Hvilke muskler trenes ved markløft

Markløft regnes som en total kroppsbevegelse fordi det er flere muskler som brukes i både under- og overkroppen. Hvilke muskler trenes ved markløft?

3 374,-

5 999,-

-44%

GARMIN

Forerunner 745

GARMIN

Epix Gen 2

-23%

10 299,-

7 942,-

Musklene som brukes i markløft er:

RAB

Pulsar Pro

4 399,-

-43%

-40%

3 299,-

1 995,-

Se hele utvalget!

RAB 

Alpine Pro Wmns

2 499,-

999,-

SWEET PROTECTION

Supernaut PrimaLoft 

1 999,-

-50%

-50%

1 499,-

749,-

Se hele utvalget!

SWEET PROTECTION

Supernaut Windblock 

  • Quadriceps
  • Glutes
  • Adductor Magnus (indre lår)
  • Hamstrings
  • Erektorer
  • Lats
  • Feller
  • Romboider
  • Mage

Quadriceps

Quad-musklene (lårmuskler) brukes til å forlenge kneet i nedre halvdel av bevegelsesområdet. Dette er grunnen til at noen løftere bruker signalet til å «skyve gulvet bort» fra bakken – det er for å forlenge kneet og engasjere lårmusklene.

Setemuskler

1 359,-

2 099,-

-35%

GARMIN

Forerunner 45

GARMIN

Fenix 6X Pro Solar

10 199,-

Setemusklene brukes til å forlenge hoftene. Dette er en viktig funksjon i utlåsingen av markløft for å bringe hoftene nærmere vektstangen. Når løfteren starter markløftet er hoftene bak vektstangen, men når de reiser seg, må hoftene frem. Det er her setemusklene er mest aktive.

Adductor Magnus (indre lår)

Adductor magnus-muskelen på innsiden av låret har også en rolle i hofteforlengelsen. Den utfører en lignende funksjon som setemuskulaturen, som lar hoftene strekke seg helt ut under låsingen av markløftet.

Hamstrings

Hamstringen har to roller i markløft.

For det første fungerer hamstringen som en synergist for å støtte setemusklene i hofteekstensjon under lock-outen. Når knærne retter seg, blir hamstringene mer engasjert for å bringe hoftene til stangen. Imidlertid er setemusklene fortsatt primus motor og hamstrings trekker seg bare sammen en liten mengde.

For det andre fungerer hamstringen som en stabiliserende muskel for å støtte kneleddet. Når løfteren har knærne bøyd i startposisjonen og drar vekten fra gulvet, hjelper spenningen i hamstrings til å stabilisere kneleddet ved å motvirke kreftene til lår for å forlenge benet.

Erektorer

Erektorene er musklene som løper langs utsiden av ryggraden din. De har to roller i markløft.

For det første bidrar erektorene til å forhindre at ryggraden rundes. Med andre ord holder erektorene ryggen bøyd og utvidet. Dette er en viktig posisjon å opprettholde under belastning, da enhver avrunding av midtryggen vil føre til større skjærkrefter i nivå med ryggraden.

For det andre har erektorene en rolle i ryggforlengelsen, som lar ryggraden bevege seg fra en horisontal til oppreist stilling. Hvis en løfter starter med ryggen mer horisontalt i forhold til gulvet, vil de bruke flere erektormuskler for å forlenge ryggen til en oppreist stilling når de låser vekten ute.

Lats

Som et teknisk prinsipp i markløft er det viktig å opprettholde kontakten mellom stangen og kroppen. Hvis stangen driver av kroppen, er det mer sannsynlig at du mister balansen fremover og kjemper mot kreftene som gjør at du kan holde deg oppreist. Videre, hvis stangen løsner fra kroppen din, må hofteekstensormusklene (setemusklene, indre lår og hamstrings) jobbe mye hardere for å bringe hoftene mot stangen i låsen. Av disse grunnene er lats en viktig muskel for å opprettholde en effektiv posisjon gjennom hele markløftet.

Traps

RABATT PÅ GARMIN SPORTSKLOKKER!

20-40%

Traps hjelper til med å støtte skulderposisjonen i markløft – spesielt de lave og midtre fellene som går langs scapulaen (skulderbladet). Skuldrene i markløftet skal være i nøytral stilling med en lett depresjon (trekker skuldrene ned mot gulvet).

Romboider

Romboidene er musklene i øvre indre rygg og nedre nakke. De har en rolle i å holde riktig skulderstilling mens de markløfter. Romboidene utfører en lignende funksjon som fellene, som lar skuldrene se oppreist ut og «ikke avrundet» i låst stilling.

Mage

Forsiden og siden av magen bidrar til å stabilisere og opprettholde posisjonen til ryggraden.

Mens erektorenes jobb er å forlenge ryggraden, forhindrer forsiden og siden av magen hyperekstensjon (strekker seg for langt bakover). Hvis ryggraden strekker seg for langt bakover, kan erektorene løsne. Som et resultat opprettholder forsiden og størrelsen på magemusklene spenningspotensialet til erektorene.

Identifisering av svake muskler i markløftet

Nå som du kjenner musklene som brukes i markløftet, og hva hver av dem gjør, er det på tide å diskutere hvordan du kan identifisere eventuelle svake muskler slik at du kan målrette dem mer effektivt.

Oftest oppstår teknikkmangler på grunn av en svak muskelgruppe eller ubalanse mellom muskelgrupper. Mens muskelsvakheter ikke er den eneste årsaken til feil teknikk, er det absolutt et område å forstå og muligens adressere. Feil teknikk i markløft kan være en helt egen artikkel, men jeg vil i store trekk ta for meg svake muskler basert på «bunnen» og «øverste» bevegelsesområdet i markløftet.

Relaterte artikler:

Markløft muskelgrupper

Sumo markløft muskler

Referanser

Om forfatteren

PÅ TEKSTIL OG SKO!

50%

SPAR OPPTIL

60%

SKALLJAKKER

DUNJAKKER

TURBUKSER

SPAR

OPPTIL

LUKK

50%

PÅ TEKSTIL OG SKO!

SPAR OPPTIL

LUKK

40-90%

RABATT PÅ KJENTE MERKEVARER!

GJØR ET KUPP!

LUKK

5 499,-

3 849,-

ARC'TERYX Magnus Coat herre

-30%

LUKK

6 999,-

4 899,-

ARC'TERYX Beta SV

-30%

LUKK

1 499,-

899,-

RAB Torque - turbukse dame

-40%