Hvilke føflekker bør sjekkes

Med tanke på føflekker og hudkreft, er det en god idé å holde øye med potensielt farlige føflekker. Hvilke føflekker bør sjekkes?

Hvilke føflekker bør sjekkes?

Føflekker kan knyttes til hudkreft. Dette gjelder spesielt hvis du har en familiehistorie med hudkreft knyttet til føflekker. I tillegg til å begrense eksponeringen din for sollys og bruke solkremer, kan du undersøke deg selv for føflekker hjelpe med tidlig oppdagelse av melanom (den dødeligste typen hudkreft) og behandling.

Hvis du har utviklet nye føflekker, eller en nær slektning har en historie med melanom, bør du undersøke kroppen din en gang i måneden. De fleste føflekker er godartede (ikke kreftfremkallende). Føflekker som er av større medisinsk bekymring, inkluderer de som ser annerledes ut enn andre eksisterende føflekker eller de som først vises i voksen alder. Hvis du merker endringer i føflekken eller utseende i føflekken, bør du få en hudlege til å evaluere den. Du bør også få føflekker sjekket om de blør, siver, klør, virker skjellete eller blir ømme eller smertefulle.

Hva bør jeg se etter når jeg undersøker føflekker?

Undersøk huden din med et speil. Vær nøye med områder av huden din som ofte blir utsatt for sol, for eksempel hender, armer, bryst og hode.

Følgende viktige tegn på føflekker som kan være hudkreft. Hvis en føflekk viser noen av tegnene som er oppført nedenfor, må du sjekke den umiddelbart av en hudlege:

Asymmetri: Den ene halvdelen av føflekken stemmer ikke med den andre halvdelen
Avgrensning: Kanten eller kanten av føflekken er fillete, uskarpe eller uregelmessige
Farge: Føflekken har forskjellige farger, eller den har nyanser av brunfarge, brun, svart, blå, hvit eller rød
Diameter: Diameteren på føflekken er større enn viskelærens viskelær
Utvikling: føflekken virker annerledes enn andre og / eller endrer seg i størrelse, farge, form

Husk at noen melanomer kan være mindre eller ikke samsvare med andre egenskaper. Du bør alltid være oppmerksom på en ny føflekk. Hvis du legger merke til en ny føflekk, kan du oppsøke hudlegen din så snart som mulig. Han eller hun vil undersøke føflekken og ta en hudbiopsi (hvis det er aktuelt). Hvis det er hudkreft, kan en biopsi vise hvor dypt den har trengt inn i huden. Hudlegen din trenger denne informasjonen for å bestemme hvordan du skal behandle føflekken.

Tips du bør vurdere for undersøkelseav hudkreft

Husk disse tipsene når du screener føflekkene for hudkreft:

  • Bruk et speil i full lengde hvis du har et. Start på hodet og jobb deg nedover, og se på alle kroppsområdene (inkludert forsiden, ryggen og sidene av hvert område, og neglene og tåneglene). Sørg også for å sjekke de “skjulte” områdene: mellom fingrene og tærne, lysken, fotsålene og ryggen på knærne. Ikke glem å sjekke hodebunnen og nakken for føflekker grundig. Bruk et håndholdt speil, eller be et familiemedlem om å hjelpe deg med å se på disse områdene.
  • Hold rede på alle føflekkene på kroppen din og hvordan de ser ut. Ta et bilde og dato det for å hjelpe deg med å overvåke dem. På denne måten vil du legge merke til om føflekkene endres. Hvis de endrer seg på noen måte (i farge, form, størrelse, kant). Hvis du har noen nye føflekker som du synes ser mistenkelig ut, kan du kontakte legen din.

Relaterte artikler:

Hvorfor får man føflekker

Hvorfor mister man hår

Om forfatteren

Legg inn kommentar