Hvilke blodprøver viser kreft

Kreftblodprøver og andre laboratorietester kan hjelpe legen din med å stille en kreftdiagnose. Lær mer om hvilke blodprøver som viser kreft.

Kreftblodprøver

Hvis det mistenkes at du har kreft, kan legen din bestille visse kreftblodprøver eller andre laboratorietester, for eksempel en analyse av urinen din eller en biopsi av et mistenkelig område, for å hjelpe deg med diagnosen. Med unntak av blodkreft, kan blodprøver generelt ikke absolutt si om du har kreft eller annen kreftfremkallende tilstand, men de kan gi legen din ledetråder om hva som skjer i kroppen din. Fordi legen din har bestilt kreftblodprøver for å se etter tegn på kreft, betyr det ikke at det er stilt en kreftdiagnose og at du har kreft. Finn ut hva legen din kan se etter når blodprøver av kreft gjøres.

Hva legen din leter etter

Prøver for kreft blir analysert i et laboratorium for tegn på kreft. Prøvene kan vise kreftceller, proteiner eller andre stoffer laget av kreften. Blodprøver kan også gi legen din et inntrykk av hvor godt organene dine fungerer og om de har blitt påvirket av kreft.

Hvilke blodprøver viser kreft?

  • Fullstendig blodtelling (CBC). Denne vanlige blodprøven måler mengden av forskjellige typer blodceller i en prøve av blodet ditt. Blodkreft kan oppdages ved bruk av denne testen hvis det blir funnet for mange eller for få av en type blodceller eller unormale celler. En benmargsbiopsi kan bidra til å bekrefte en diagnose på blodkreft.
  • Test av blodproteiner. En test (elektroforese) for å undersøke forskjellige proteiner i blodet ditt kan hjelpe til med å oppdage visse unormale immunsystemproteiner (immunoglobuliner) som noen ganger er forhøyet hos personer med myelomatose. Andre tester, for eksempel en benmargsbiopsi, brukes til å bekrefte en mistenkt diagnose.
  • Tumor markør tester. Tumormarkører er kjemikalier laget av tumorceller som kan oppdages i blodet ditt. Men tumormarkører produseres også av noen normale celler i kroppen din, og nivåene kan være betydelig forhøyet under forhold der det ikke er kreft. Dette begrenser potensialet for tumormarkørforsøk for å hjelpe til med å diagnostisere kreft. Bare under ekstremt sjeldne omstendigheter vil en slik test bli vurdert som nok til å stille en fast diagnose av kreft. Eksempler på tumormarkører inkluderer prostataspesifikt antigen (PSA) for prostatakreft, kreftantigen 125 (CA 125) for kreft i eggstokkene, kalsitonin for medullær skjoldbruskkjertelkreft, alfa-fetoprotein (AFP) for leverkreft og humant korionisk gonadotropin (HCG) for kjønnscelle svulster, for eksempel testikkelkreft og eggstokkreft.
  • Sirkulerende tumorcelletester. Nylig utviklede blodprøver blir brukt til å oppdage celler som har brutt vekk fra et originalt kreftsted og flyter i blodomløpet. En sirkulerende tumorcelletest er godkjent for å overvåke personer med bryst-, kolorektal- eller prostatakreft. Denne testen brukes ikke ofte i kliniske omgivelser.

Hva resultatene betyr

Testresultatene må tolkes nøye fordi flere faktorer kan påvirke testresultatene, for eksempel variasjoner i kroppen din eller til og med hva du spiser. Husk i tillegg at ikke-kreftfrie forhold noen ganger kan forårsake unormale testresultater. Og i andre tilfeller kan kreft være til stede selv om resultatene av blodprøven er normale. Legen din vurderer testresultatene dine for å avgjøre om nivåene dine faller innenfor et normalområde. Eller legen din kan sammenligne resultatene med resultatene fra tidligere tester.

Hva skjer etterpå

Selv om blod- og urintester kan hjelpe med å gi legen din ledetråder, er andre tester vanligvis nødvendige for å stille diagnosen. For de fleste kreftformer er en biopsi – en prosedyre for å få en prøve av mistenkelige celler for testing – vanligvis nødvendig for å stille en definitiv diagnose. I noen tilfeller overvåkes tumormarkørernivåer over tid. Legen din kan planlegge oppfølgingstesting om noen måneder. Tumormarkører er ofte nyttige etter kreftdiagnosen. Legen din kan bruke disse testene for å avgjøre om kreften din svarer på behandlingen eller om kreften vokser. I de fleste tilfeller, etter at du har fullført kreftbehandlingen, er det ikke nyttig å bruke kreftblodprøver når du ser etter kreft.

Relaterte artikler:

Hvilke føflekker bør sjekkes

Hvordan øke hvite blodlegemer

Om forfatteren

Legg inn kommentar