Hvilke blodprøver tas ved lavt stoffskifte

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke blodprøver som vanligvis tas for å evaluere lavt stoffskifte, samt hva resultatene kan indikere.

Lavt stoffskifte, også kjent som hypotyreose, er en tilstand der skjoldbruskkjertelen ikke produserer tilstrekkelig med hormoner for kroppens behov. Det kan føre til en rekke symptomer, inkludert tretthet, vektøkning, kuldefølelse og depresjon. Diagnostisering av lavt stoffskifte krever en grundig vurdering, inkludert klinisk evaluering og laboratorietester. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke blodprøver som vanligvis tas for å evaluere lavt stoffskifte, samt hva resultatene kan indikere.

1. TSH (Tyreoidea Stimulerende Hormon)

TSH er et hormon produsert av hypofysen som styrer aktiviteten til skjoldbruskkjertelen. Når nivået av skjoldbruskkjertelhormoner i blodet er lavt, vil hypofysen frigjøre mer TSH for å stimulere skjoldbruskkjertelen til å produsere mer hormoner. Derfor er TSH ofte den første blodprøven som tas for å vurdere skjoldbruskkjertelens funksjon. Ved lavt stoffskifte vil TSH vanligvis være forhøyet.

2. T4 (Tyroksin) og T3 (Trijodtyronin)

T4 og T3 er de viktigste hormonene produsert av skjoldbruskkjertelen. T4 produseres i større mengder, men det er T3 som er den mer biologisk aktive formen. Disse hormonene spiller en sentral rolle i reguleringen av metabolismen i kroppen. Ved lavt stoffskifte kan nivåene av T4 og T3 være redusert.

3. Antistoffer mot skjoldbruskkjertelen

Noen ganger kan lavt stoffskifte være forårsaket av autoimmun sykdom, der kroppens immunsystem angriper skjoldbruskkjertelen. To vanlige antistoffer som testes er anti-TPO (anti-thyroperoxidase) og anti-TG (anti-thyroglobulin) antistoffer. Høye nivåer av disse antistoffene kan indikere autoimmune prosesser som påvirker skjoldbruskkjertelen.

4. Totalt og fritt T4 og T3

I tillegg til å måle totalt T4 og T3, kan det være nyttig å måle nivåene av fritt T4 og T3. Dette er de aktive formene av hormonene som ikke er bundet til proteiner i blodet. Måling av frie nivåer kan gi et mer nøyaktig bilde av skjoldbruskkjertelens funksjon.

Relatert: Lavt stoffskifte hos barn

5. Kolesterolnivåer

Lavt stoffskifte kan påvirke lipidmetabolismen, og det er vanlig å se økte nivåer av kolesterol og andre fettstoffer i blodet hos personer med ubehandlet hypotyreose. Derfor kan måling av kolesterolnivåer være en del av den diagnostiske vurderingen.

6. Andre blodprøver

I noen tilfeller kan det være nødvendig med ytterligere tester for å vurdere komplikasjoner av lavt stoffskifte eller for å utelukke andre årsaker til symptomer. Dette kan inkludere tester for andre hormoner, som kortisol eller prolaktin, samt tester for vitamin- og mineralnivåer.

7. C-reaktivt protein (CRP) og ESR (erytrocytt sedimenteringshastighet)

Selv om lavt stoffskifte primært påvirker skjoldbruskkjertelen og dens funksjon, kan det også ha indirekte effekter på andre deler av kroppen. Betennelse er en slik effekt som kan følge med tilstanden. Måling av C-reaktivt protein (CRP) og ESR (erytrocytt sedimenteringshastighet) kan bidra til å vurdere graden av betennelse i kroppen. Dette kan være spesielt nyttig hvis pasienten opplever symptomer som leddsmerter eller generell ubehag, som kan være relatert til inflammatoriske prosesser.

8. Leverfunksjonstester

Noen ganger kan lavt stoffskifte påvirke leverfunksjonen, spesielt hos personer med autoimmune former for hypotyreose. Derfor kan det være relevant å inkludere leverfunksjonstester som en del av den diagnostiske vurderingen. Dette kan bidra til å identifisere eventuelle komplikasjoner eller samtidige tilstander som kan påvirke behandlingsplanen.

Relatert: Gravid med lavt stoffskifte

9. Kalsium og Vitamin D-nivåer

Skjoldbruskkjertelhormoner spiller en rolle i reguleringen av kalsiummetabolismen i kroppen. Lavt stoffskifte kan påvirke denne reguleringen, noe som kan resultere i endringer i kalsium- og vitamin D-nivåer. Måling av disse nivåene kan være nyttig for å identifisere eventuelle ubalanser som kan påvirke beinhelsen eller andre kritiske funksjoner i kroppen.

10. Glukose

Personer med ubehandlet hypotyreose kan ha økt risiko for insulinresistens og type 2-diabetes. Derfor kan måling av glukosenivåer være relevant som en del av den diagnostiske vurderingen. Dette er spesielt viktig hos personer med risikofaktorer for diabetes, for eksempel overvekt eller familiehistorie med diabetes.

Metabolisme

Hver levende organisme holdes i live gjennom en kjemisk prosess som kalles metabolisme. Metabolismen din er ansvarlig for å bryte ned kaloriene du forbruker og gjøre dem om til energien kroppen din trenger for å fungere. Jo høyere stoffskifte er, jo lettere er det for deg å gå ned i vekt og opprettholde det nivået av vekttap. En måte å bestemme hastigheten på kroppens metabolisme, er ved å teste stoffskiftet.

Relatert: Hvordan blir stoffskiftet regulert

Hva er metabolsk testing?

Metabolisk testing involverer en rekke forskjellige tester. Hver test inneholder informasjon om et sentralt element i stoffskiftet. Disse elementene inkluderer:

 • Hvilemetabolsk hastighet (RMR). Testing av dette aspektet av stoffskiftet gir informasjon om det estimerte antallet kalorier du forbrenner når kroppen er i ro – når du ikke trener eller beveger deg.
 • Maksimalt oksygenvolum (V02 maks). Dette testelementet (også kalt aerob kapasitet) gir informasjon om kroppens evne til å bruke oksygen effektivt under trening.
 • Laktatterskel-test. Laktatgrensen din er det punktet der melkesyre bygger seg opp i blodet raskere enn det kan fjernes under trening, noe som forårsaker muskeltretthet. Hvis du er en idrettsutøver som er interessert i å forbedre ytelsen, kan det hende at dette metabolske testelementet er gunstig.

Hvor kan du bli testet?

På et medisinsk senter eller treningssenter. Tradisjonelt ble metabolsk testing utført i medisinske omgivelser. Nylig har denne typen tester blitt tilgjengelig på mange treningssentre og helsestudioer. Siden sertifisering ikke er nødvendig for å lese resultatene av metabolske tester, føler noen brukere at tester som er gjort på treningssentre er mindre nøyaktige enn de som en medisinsk fagperson utfører. Hvis du er interessert i å få testet stoffskiftet ditt, kan du snakke med en lege om å finne et pålitelig testanlegg i ditt område. Kostnadene kan også variere. Metabolsk testing er vanligvis dyrt. Det er opp til deg å bestemme hvor du skal gjøre en metabolsk test.

Relatert: Høy stoffskifte trening

Maksimalt oksygenvolum (V02 maks)

V02 max bestemmes mens du utfører en aerob aktivitet, for eksempel å gå eller løpe på en tredemølle. Du puster inn en maske under denne testen. Når testen skrider frem, vil hastigheten og stigningen på tredemøllen fortsette å øke. Hvor lang tid det tar å utføre denne testen, bestemmes av kondisjonen din og evnen til å fortsette etter hvert som testen blir mer utfordrende. Resultatene fra hver test analyseres ved bruk av spesifikke formler som kontrasterer oksygeninnånding og utånding av karbondioksid. Dette lar helsepersonell eller trener beregne antall kalorier du forbrenner mens du er i ro og under trening.

Laktatterskel

Hvis du har testet laktatterskeltesting, vil blodprøver bli tatt for å sjekke melkesyrenivået ditt, under belastningen av stadig større nivåer av aerob aktivitet, enten på tredemølle eller på sykkel. Denne testen skal bare gjøres i medisinske omgivelser.

Kan metabolsk testing brukes for vekttap og kondisjon?

Metabolsk testing gir deg informasjon om omtrent hvor mange kalorier du forbrenner hver dag. Basert på denne informasjonen, kan du bestemme deg for å endre din fysiske aktivitet eller spisevaner, slik at du forbrenner flere (eller mindre) kalorier daglig. Metabolisk testing kan være verdifullt, men resultatene bør bare sees på som en del av et samlet treningsprogram.

Optimal RMR- og V02 MAX-nummer varierer fra person til person. De er basert på mange faktorer, inkludert:

 • alder
 • kjønn
 • aktivitetsnivå
 • vekthistorie
 • nåværende vekt

Husk at testresultatene gir et øyeblikksbilde av stoffskifte og kondisjonsnivå dagen du ble testet. Hvis aktivitetsnivået ditt endres, eller din fysiske form forbedres eller synker, vil metabolsk hastighet også endre seg. Husk at endringene du opplever vil skje over tid. Du vil sannsynligvis ikke se noen dramatiske endringer dag for dag.

Relatert: Symptom på høyt stoffskifte

Kan du øke eller bremse stoffskiftet?

Hvis du klandrer langsomt stoffskifte for vanskeligheter med å kontrollere vektøkning, har du sannsynligvis rett. Heldigvis kan stoffskiftehastigheten øke hastigheten eller bremse ved å endre livsstilsvanene dine.

Ting å prøve som kan øke metabolismen inkluderer:

 • Trening. Stoffskiftet ditt endres i løpet av en gjennomsnittlig dag. Du vet allerede at du forbrenner flere kalorier når du er aktiv enn mens du hviler. Jo høyere intensitet på aktiviteten, desto høyere vil metabolsk hastighet og kaloriforbrenning være. I tillegg gir trening stoffskiftet et løft i flere timer etter at du har sluttet. Type trening du gjennomfører kan også ha en effekt. Både anaerob trening og aerob trening kan påvirke stoffskiftet positivt. Hvis du er veldig stillesittende (noe fysisk inaktiv), har en BMI> 30, eller er eldre, kan du snakke med legen din om et treningsprogram som passer deg.
 • Aktivitet. Du trenger ikke å løpe hver dag for å øke metabolismen. Raske gåturer kan hjelpe, og det samme kan det å stå i stedet for å sitte.
 • Å ha et sunt og balansert kosthold. Å spise et balansert kosthold, som inkluderer frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner er avgjørende for din generelle helse. Å spise proteiner ved hvert måltid kan for eksempel øke metabolismen. Det å spise krever kalorier for tygging og fordøyelse. Dette kalles den termiske effekten av mat (TEF). Proteinforbruk, inkludert vegetariske proteinformer, fører til at de høyeste nivåene av TEF oppstår. Du vil selvsagt ikke forbrenne så mange kalorier når spiser et måltid som du vil når du løper et maraton, men det vil bidra til å gi stoffskiftet ditt en dytt i riktig retning. Husk at det er viktig å øve porsjonsstyring ved hvert måltid for å ha et balansert kosthold.
 • Spise nok. Å spise mer kalorier enn du forbrenner, vil typisk føre til vektøkning. Å spise for få kalorier kan imidlertid ha en negativ effekt som gjør at stoffskiftet går tregere. Det er en av grunnene til at slanking ikke fungerer.
 • Drikke vann. Drikkevann, spesielt kaldt vann, er også kjent for å øke metabolsk hastighet.

Avslutning

Diagnostisering av lavt stoffskifte krever en grundig vurdering av symptomer sammen med laboratorietester. TSH, T4 og T3 er de viktigste hormonene som vurderes, men det er også viktig å vurdere antistoffer mot skjoldbruskkjertelen og andre relevante blodprøver. En grundig evaluering av disse testresultatene, sammen med kliniske funn, er nødvendig for å kunne gi en nøyaktig diagnose og planlegge behandling for personer med lavt stoffskifte.

Gjennom denne artikkelen har vi utforsket de viktigste blodprøvene som tas ved mistanke om lavt stoffskifte, samt hva disse resultatene kan indikere. Med en grundig forståelse av disse diagnostiske prosedyrene kan helsepersonell bedre vurdere og behandle pasienter med denne tilstanden, og dermed bidra til bedre helse og livskvalitet for de berørte.

Om forfatteren

Legg inn kommentar