Hvilepuls på 50

Utholdenhetsidrettsutøvere har ofte en lavere hvilepuls enn andre. Lær mer om hvilepuls på 50, og årsaker til lav hvilepuls.

Hvilepuls

Puls måles i slag per minutt, og måles best når du sitter eller ligger og er i en avslappet tilstand. Den gjennomsnittlige hvilepuls er vanligvis mellom 60 og 80 slag per minutt. Men noen idrettsutøvere har hvilepuls på 50, eller så lavt som 30 til 40 slag per minutt. Hvis du er en atlet eller trener ofte, er en lavere hvilepuls vanligvis ikke noe å være bekymret for, med mindre du er svimmel, sliten eller syk. Vanligvis betyr det at du er i god form.

Hvilepuls til idrettsutøvere

En idrettsutøvares hjertefrekvens kan betraktes som lav sammenlignet med befolkningen generelt. En ung, sunn idrettsutøver kan ha en hjertefrekvens på 30 til 40 slag per minutt. Det er sannsynligvis fordi trening styrker hjertemuskelen. Hjertet pumper en større mengde blod for hvert slag. Mer oksygen går også til musklene. Dette betyr at hjertet slår færre ganger per minutt enn det ville gjort hos en utrent. Imidlertid kan en utøver hjertefrekvens gå opp til 180 til 200 slag per minutt under trening.

Hvilepulsen kan variere, også for idrettsutøvere. Noen faktorer som kan påvirke inkluderer:

  • alder
  • kondisjonsnivå
  • mengde fysisk aktivitet
  • lufttemperatur (på varme eller fuktige dager, kan hjerterytmen øke)
  • følelser (stress, angst og spenning kan øke hjerterytmen)
  • medisiner (betablokkere kan redusere hjerterytmen, mens noen medisiner til skjoldbruskkjertelen kan øke den)

Hvor lav hvilepuls er for lavt?

En idrettsutøvares hjertefrekvens anses vanligvis bare for lavt når de har andre symptomer. Disse kan inkludere utmattelse, svimmelhet eller svakhet. Symptomer som disse kan indikere at det er et annet problem. Kontakt lege hvis du opplever disse symptomene sammen med en langsom hjerterytme.

Atletisk hjertesyndrom

Atletisk hjertesyndrom er en hjertetilstand som vanligvis er ufarlig. Det sees vanligvis hos folk som trener i mer enn en time hver dag. Idrettsutøvere med en hvilepuls på 35 til 50 slag per minutt kan utvikle en arytmi, eller uregelmessig hjerterytme. Dette kan vises som unormalt på et elektrokardiogram (EKG). Vanligvis er det ikke nødvendig å diagnostisere atletisk hjertesyndrom fordi det ikke gir helseproblemer. Men la alltid en lege få vite om du:

  • opplever brystsmerter
  • pulsen din virker ujevn
  • har besvimt under trening

Noen ganger kollapser atleter på grunn av et hjerteproblem. Men det er vanligvis på grunn av en underliggende tilstand som medfødt hjertesykdom, ikke atletisk hjertesyndrom. Ny forskning antyder at idrettsutøvere med lav hvilepuls kan oppleve uregelmessige hjertemønstre senere i livet.

Relaterte artikler:

Hvilepuls på 100

Hva er høy hvilepuls

Om forfatteren

Legg inn kommentar