Hvileforbrenning kalkulator

Finn ditt daglige kaloribehov for vekttap, vektøkning eller vedlikehold. Lær om BMR, aktivitetsnivå og faktorer som påvirker forbrenningen din.

Å forstå din hvileforbrenning (Hvileforbrenning, BMR) er nøkkelen for å nå dine mål for vekt og kroppssammensetning. Hvileforbrenning er antall kalorier du forbrenner per dag i fullstendig hvile, for å opprettholde grunnleggende kroppsfunksjoner som pust, hjertefrekvens og kroppstemperatur.

En hvileforbrenning kalkulator er et verktøy som kan hjelpe deg med å beregne din BMR basert på faktorer som alder, kjønn, vekt, høyde og aktivitetsnivå. Denne informasjonen kan deretter brukes til å sette realistiske mål for kaloriinntak og vektendring.

Hva er hvileforbrenning?

Det er flere grunner til at du bør vite mer om hvileforbrenningen din. Selv om det kan være individuelle forskjeller, er det vanlig at hvileforbrenningen utgjøre 60-75 prosent av det ditt totale energiforbruk, mens fysisk aktivitet kan utgjøre 15-30 prosent. Dette avhenger av hvor mye du beveger deg. Andre faktorer som kan bestemme hvileforbrenningen din er blant annet alder, kjønn og kroppsvekt.

Hvordan fungerer en hvileforbrenning kalkulator?

De fleste hvileforbrenning kalkulatorer bruker en av følgende to formler for å beregne BMR:

 • Harris-Benedict-formelen:
  • For menn: BMR = 88.362 + (13.397 x vekt (kg)) + (4.799 x høyde (cm)) – (5.677 x alder (år))
  • For kvinner: BMR = 655.9 + (9.63 x vekt (kg)) + (1.85 x høyde (cm)) – (4.7 x alder (år))
 • Mifflin-St Jeor-formelen:
  • For menn: BMR = (10 x vekt (kg)) + (6.25 x høyde (cm)) – (5 x alder (år)) + 5
  • For kvinner: BMR = (10 x vekt (kg)) + (6.25 x høyde (cm)) – (5 x alder (år)) – 161

Disse formlene tar hensyn til de viktigste faktorene som påvirker BMR, men de er bare estimater. Din individuelle BMR kan variere avhengig av andre faktorer, for eksempel muskelmasse, kroppsfettprosent, genetikk og hormonnivåer.

Hvileforbrenning formel

Formelen for å beregne hvileforbrenning er:

Hvileforbrenning (kcal/dag) = kroppsvekt (kg) x 24 x S, der S er en konstant som avhenger av kjønn.

For menn: S = 1 For kvinner: S = 0,9

Dette er en estimert verdi, og den reelle hvileforbrenningen kan variere basert på faktorer som alder, kroppssammensetning, hormonelle nivåer og andre individuelle forskjeller.

Aktivitetsnivå og totalt kaloribehov

BMR er bare en del av det totale kaloribehovet ditt. I tillegg til kaloriene du forbrenner i hvile, forbrenner du også kalorier gjennom fysisk aktivitet. Aktivitetsnivået ditt kan variere fra stillesittende til svært aktivt. Jo mer aktiv du er, jo flere kalorier forbrenner du.

For å beregne ditt totale kaloribehov, må du multiplisere din BMR med en aktivitetsnivåfaktor:

 • Stillesittende: BMR x 1.2
 • Lite aktiv: BMR x 1.375
 • Moderat aktiv: BMR x 1.55
 • Meget aktiv: BMR x 1.725
 • Ekstremt aktiv: BMR x 1.9

For eksempel, hvis din BMR er 1600 kalorier per dag og du har et moderat aktivitetsnivå, ville ditt totale kaloribehov være 1600 x 1.55 = 2480 kalorier per dag.

Relatert: Treningsprogram for styrke og kondisjon

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvileforbrenning kvinner

Hvileforbrenning er den energien kroppen forbrenner i hviletilstand for å holde liv i de grunnleggende funksjonene som hjertet, lungene, hjernen og andre organer. Kvinner har generelt en lavere hvileforbrenning enn menn på grunn av forskjeller i kroppssammensetning og størrelse.

Hvileforbrenning kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert alder, høyde, vekt og kroppssammensetning. Det er mulig å estimere hvileforbrenningen ved hjelp av ulike kalkulatorer som tar hensyn til disse faktorene.

En vanlig formel som brukes for å estimere hvileforbrenning er Harris-Benedict-formelen, som tar hensyn til alder, kjønn, høyde og vekt. For kvinner kan formelen skrives som:

BMR = 655,1 + (9,563 x vekt i kg) + (1,850 x høyde i cm) – (4,676 x alder i år)

BMR står for basal metabolic rate, som er et annet navn for hvileforbrenning. Denne formelen gir et estimat på hvor mange kalorier kroppen forbrenner i hviletilstand i løpet av en dag. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette kun er et estimat, og at faktorer som aktivitetsnivå og kosthold også påvirker forbrenningen.

Relatert: Hvordan få høyere forbrenning

Hvileforbrenning menn

Hvileforbrenning hos menn varierer avhengig av alder, kroppssammensetning og andre faktorer. En gjennomsnittlig hvileforbrenning for en voksen mann er vanligvis mellom 1600-2000 kcal per dag. Imidlertid kan dette variere avhengig av individuelle faktorer. Det er også viktig å merke seg at hvileforbrenning ikke er den eneste faktoren som påvirker totalt daglig kaloriforbrenning, og at fysisk aktivitet og kosthold også spiller en viktig rolle.

Relatert: Gå ned i vekt med kalorikalkulator

Hvileforbrenning kalkulator

En kalkulator for å beregne hvileforbrenning kan være nyttig for å estimere hvor mange kalorier kroppen forbrenner i hvilemodus. En vanlig formel som brukes til å beregne hvileforbrenning kalles Harris-Benedict-formelen, og tar hensyn til alder, kjønn, høyde og vekt. Her er formelen:

For menn: Hvileforbrenning = 88,362 + (13,397 x vekt i kg) + (4,799 x høyde i cm) – (5,677 x alder i år)

For kvinner: Hvileforbrenning = 447,593 + (9,247 x vekt i kg) + (3,098 x høyde i cm) – (4,330 x alder i år)

Det finnes også flere nettbaserte kalkulatorer som kan brukes til å beregne hvileforbrenning, og noen treningsapper og fitnesstracker-apper kan også ha en innebygd funksjon for å estimere hvileforbrenning. Det er imidlertid viktig å huske på at disse tallene kun gir en estimert verdi, og at det faktiske kaloriforbruket kan variere avhengig av individuelle faktorer som metabolisme og hormonnivåer.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Du kan raskt og enkelt måle din BMR med SpurtBMR, som er en nøyaktig kalorikalkulator basert på Harrison Benedict formelen.

I tillegg estimerer kalorikalkulatoren kaloribehov ut fra ditt aktivitetsnivå. Legg inn kjønn, alder, høyde og vekt, i tillegg til ditt aktivitetsnivå i løpet av en dag. Kalorikalkulatoren gir antall kalorier du trenger for å opprettholde nødvendige livsfunksjoner (BMR) og antall kalorier du trenger med tanke å ditt aktivitetsnivå i løpet av en dag (CPM).

Fyll inn alder, høyde, vekt og aktivitetsnivå for å finne hvileforbrenningen din. Legg inn ‘Ikke fysisk aktiv’ for å bestemme hvileforbrenningen.

Kalorikalkulatoren gir deg et estimat, og kaloribehovet kan avvike fra hva som faktisk er ditt kaloribehov. Test ut for å finne ditt faktiske kaloribehov i løpet av en dag.

Relatert: Sett deg mål med kalorikalkulator

BMR kalkulator

BMR står for Basal Metabolic Rate, som er mengden energi kroppen din bruker i hvilemodus for å opprettholde vitale funksjoner som pusting og hjerteslag. For å beregne BMR kan du bruke Harris-Benedict-formelen, som tar hensyn til alder, kjønn, høyde og vekt. Formelen ser slik ut:

For menn: BMR = 88,362 + (13,397 x vekten i kg) + (4,799 x høyden i cm) – (5,677 x alderen i år)

For kvinner: BMR = 447,593 + (9,247 x vekten i kg) + (3,098 x høyden i cm) – (4,330 x alderen i år)

Ved å bruke en BMR-kalkulator, kan du få en estimert verdi av hvor mange kalorier kroppen din forbrenner i hvilemodus. Det er viktig å merke seg at dette er en estimert verdi, og at den reelle BMR kan variere avhengig av flere faktorer som hormonbalanse, genetikk og fysisk aktivitet.

Faktorer som kan påvirke hvileforbrenning

I tillegg til alder, kjønn, vekt, høyde og aktivitetsnivå, er det en rekke andre faktorer som kan påvirke din hvileforbrenning:

 • Muskelmasse: Muskelmasse forbrenner mer kalorier enn fett, selv i hvile. Derfor har personer med mer muskelmasse en tendens til å ha en høyere BMR enn personer med mindre muskelmasse.
 • Kroppsfettprosent: Kroppsfett forbrenner færre kalorier enn muskelmasse. Derfor har personer med høyere kroppsfettprosent en tendens til å ha en lavere BMR enn personer med lavere kroppsfettprosent.
 • Genetikk: Noen mennesker har naturlig høyere eller lavere BMR enn andre, selv etter å ha tatt hensyn til de andre faktorene som er nevnt ovenfor.
 • Hormonnivåer: Visse hormoner, for eksempel skjoldkjertelhormoner, kan påvirke BMR. For eksempel kan personer med høyt stoffskifte ha en høyere BMR.

Bruksområder og begrensninger

KAMPANJER HOS MILRAB |

Bruksområder for en hvileforbrenning kalkulator:

 • Vekttap: En hvileforbrenning kalkulator kan hjelpe deg med å finne ut hvor mange kalorier du trenger å spise per dag for å gå ned i vekt. Du kan deretter trekke fra et kaloriunderskudd fra dette tallet for å sette et mål for daglig kaloriinntak.
 • Vektkontroll: En hvileforbrenning kalkulator kan hjelpe deg med å finne ut hvor mange kalorier du trenger å spise per dag for å opprettholde din nåværende vekt.
 • Vekst: En hvileforbrenning kalkulator kan hjelpe deg med å finne ut hvor mange kalorier du trenger å spise per dag for å øke i vekt. Du kan deretter legge til et kaloriøkning til dette tallet for å sette et mål for daglig kaloriinntak.
 • Treningsplanlegging: En hvileforbrenning kalkulator kan hjelpe deg med å estimere hvor mange kalorier du forbrenner under trening. Denne informasjonen kan være nyttig for å planlegge treningsøktene dine og for å spore fremgangen din.

Begrensninger av en hvileforbrenning kalkulator:

 • Nøyaktighet: Hvileforbrenning kalkulatorer er bare estimater. Din individuelle BMR kan variere avhengig av de faktorene som er nevnt ovenfor.
 • Forenkling: Hvileforbrenning kalkulatorer tar ikke hensyn til alle faktorene som kan påvirke din BMR. For eksempel tar de ikke hensyn til muskelmasse, kroppsfettprosent, genetikk eller hormonnivåer.
 • Individuell variasjon: BMR kan variere betydelig fra person til person, selv om de har samme alder, kjønn, vekt og høyde.
 • Ikke en erstatning for profesjonell veiledning: Hvileforbrenning kalkulatorer skal ikke brukes som en erstatning for profesjonell veiledning fra en registrert kostholdsekspert eller annen kvalifisert helsepersonell.

Tips for å bruke en hvileforbrenning kalkulator

 • Bruk en kalkulator fra en pålitelig kilde.
 • Vær nøyaktig når du legger inn informasjonen din.
 • Husk at BMR bare er et estimat.
 • Ta hensyn til aktivitetsnivået ditt når du beregner ditt totale kaloribehov.
 • Snakk med en registrert kostholdsekspert eller annen kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål om din BMR eller ditt kaloribehov.

Konklusjon

En hvileforbrenning kalkulator kan være et nyttig verktøy for å finne ut hvor mange kalorier du forbrenner per dag. Denne informasjonen kan være nyttig for å nå dine mål for vekt og kroppssammensetning. Det er imidlertid viktig å huske at BMR bare er et estimat, og at det er mange andre faktorer som kan påvirke kaloribehovet ditt. Det er alltid best å snakke med en registrert kostholdsekspert eller annen kvalifisert helsepersonell for å få personlig veiledning.

Referanser

 1. Mayo Clinic (2023, 9. november). Metabolism and weight loss: How you burn calories. Hentet 10. mai fra https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508
 2. Nation Library of Medicine (2022, 17. august). BMR Calculator. Hentet 10. mai fra https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4278349/
 3. Webmd. (2023, 14. november). Basal Metabolic Rate (BMR): What Is It and Why Does It Matter? Hentet 10. mai fra https://www.garnethealth.org/news/basal-metabolic-rate-calculator

Om forfatteren

Legg inn kommentar