Hvile når du er sliten

Hvile når du er sliten. Lær mer om hvordan du kan restituere når du er sliten, for raskt og effektivt bygge deg opp igjen. 

Restitusjon når du er sliten

For de aller fleste som trener løping jevnlig, vil det være perioder der du føler deg sliten. Årsakene til det kan være at du har vært igjennom tøffe treningsperioder, eller at du har hatt en stressende hverdag med mye å gjøre og for lite søvn. For å hente deg inn igjen i slike perioder er det viktig at du får nok hvile, slik at kroppen kan restituere. 

I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan restituere best mulig når du er sliten.

Trene for å restituere

Når du trener for å restituere, vil restitusjon være minst like viktig som selve treningen du gjennomfører. Planlegge hvordan du vil restituere, på linje som du planlegger hvordan du gjennomfører trening. Tenker du trening og restitusjon på denne måten, kan det i stor grad bidra til at du unngår å bli sliten, fordi du hele tiden sørger for å få nok hvile i mellom treningsøktene. 

Formstigningen din kommer mellom treningsøktene, når du restituerer. Belastningen når du trener løping vil aktivere områder i kroppen som gjør det mulig å tilpasse seg økt treningsbelastning før neste treningsøkt. Men denne adapsjonen er bare mulig når du hviler eller gjennomfører restitusjonstrening. Målet ditt bør derfor være å optimalisere restitusjonen. I stedet for å restituere for å kunne trene mer, bør du trene for å restituere.

Når du restituerer for å trene, blir restitusjonen «et nødvendig onde». Uten restitusjon vil du ikke oppnå fremgangen du ønsker med tanke på treningen du gjennomfører. Du kan anta at det å gjennomføre en treningsøkt er nok for å komme i form, hvilket ikke stemmer. Når du trener for å restituere ser du løpetreningen opp mot mulighetene restitusjonen gir, og uten restitusjon vil du ikke oppleve den fremgangen du ønsker.

Å tenke på trening og restitusjon på denne måten kan bidra til at du greier å balansere løping og restitusjon på en bedre måte, som igjen kan føre til at du blir i enda bedre form med samme treningsmengde.

Restitusjonstrening når du er sliten

Det kan være at du kan gjennomføre lettere trening med svært lav intensitet når du er sliten, som et alternativ til hvile. Du må gjøre en vurdering på hvor sliten du er, og om du er i stand til å gjennomføre lettere trening.
Restitusjonstrening gjennom jogging med svært lav intensitet øker blodgjennomstrømningen, noe som er med på å hjelpe kroppen til å kvitte seg med slaggstoffer. Løpetrening med svært lav intensitet er med på å transportere vekk væskeansamlinger i og rundt muskler, slik at musklene får tilbake sin normale funksjon. På samme tid øker blodgjennomstrømningen, og flere næringsstoffer blir tilført muskler som er belastet, og vil leges raskere. Restitusjonstrening bør være trening med så lav intensitet at du ikke avbryter den pågående restitusjonsprosessen i kroppen. Trener du løping, betyr det at du kanskje må trene i et så lavt tempo at du må gå i motbakkene for å holde intensiteten lav nok. 

Hvile når du er sliten

Man skulle tro at det ikke er vanskelig å hvile når man er sliten, men for mange løpere kan det være en utfordring, kanskje fordi man tror at man går glipp av viktig trening og blir i dårligere form. Det er heller motsatt, at du blir i bedre form, dersom du balansere trening og hvile på en måte som er tilpasset dine behov for restitusjon. Å hvile når du er sliten er en helt avgjørende forutsetning for at du skal bli i bedre form, og samtidig viktig for å forebygge skader

Relaterte artikler:

Restitusjonstrening når du er sliten

Restitusjonstid og trening etter maraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar