Hvile etter trening

Hvile etter trening. Lær deg mer om viktigheten av restitusjon etter trening, og hvordan du kan restituere for best mulig effekt.

Restitusjon etter trening

Hvordan du restituerer etter trening vil være helt avgjørende for din formutvikling og hvorvidt du blir skadet eller ikke. Hvile etter trening bør være like selvsagt som du treningen du gjennomfører for å bli i bedre form.

I denne artikkelen vil du lære mer om hvor viktig hvile etter trening er, og hvordan du kan gjennomføre restitusjon på en mest mulig effektiv måte.

Trene for å restituere, ikke omvendt

Formstigningen din kommer mellom treningsøktene, når du restituerer. Belastningen når du trener løping vil aktivere områder i kroppen som gjør det mulig å tilpasse seg økt treningsbelastning før neste treningsøkt. Men denne adaptsjonen er bare mulig når du hviler eller gjennomfører restitusjonstrening. Målet ditt bør derfor være å optimalisere restitusjonen. I stedet for å restituere for å kunne trene mer, bør du trene for å restituere.

Når du restituerer for å trene, blir restitusjonen «et nødvendig onde». Uten restitusjon vil du ikke oppnå fremgangen du ønsker med tanke på treningen du gjennomfører. Du kan anta at det å gjennomføre en treningsøkt er nok for å komme i form, hvilket ikke stemmer. Når du trener for å restituere ser du løpetreningen opp mot mulighetene restitusjonen gir, og uten restitusjon vil du ikke oppleve den fremgangen du ønsker. Å tenke på trening og restitusjon på denne måten kan bidra til at du greier å balansere løping og restitusjon på en bedre måte, som igjen kan føre til at du blir i enda bedre form med samme treningsmengde.

Restitusjonstrening som alternativ til hvile

Det kan være at restitusjonstrening kan være et alternativ til fullstendig hvile. Restitusjonstrening gjennom jogging med svært lav intensitet øker blodgjennomstrømmingen, noe som er med på å hjelpe kroppen til å kvitte seg med slaggstoffer. Løpetrening med svært lav intensitet er med på å transportere vekk væskeansamlinger i og rundt muskler, slik at musklene får tilbake sin normale funksjon. På samme tid øker blodgjennomstrømmingen, og flere næringsstoffer blir tilført muskler som er belastet, og vil leges raskere. Restitusjonstrening kan være trening med svært lav intensitet, så lav at du ikke avbryter den pågående restitusjonsprosessen. Husk at denne type trening er for restitusjon, ikke for at du nødvendigvis skal bli i bedre form. Målet med denne type trening bør alltid være restitusjon, at du skal restituere raskere. Er du i tvil, bør du ta en hviledag i stedet. Du må gjøre en vurdering fra gang til gang, om du skal gjennomføre denne type lett trening.

Hvile eller restitusjonstrening etter harde treningsøkter

Hovedregelen bør alltid være fullstendig hvile eller restitusjonstrening etter harde treningsøkter. Detter er logisk siden trening med høyere belastning som regel alltid vil gjøre at du har større behov for restitusjon enn hvis du trener med lav intensitet. Om du skal ha fullstendig hvile eller restitusjonstrening kan du avgjøre ved å lytte til kroppen. Er du sliten, stiv og støl dagen etter en hard treningsøkt, kan det være at hvile er det rette. Føler du at du kan trene en kort økt med svært lav intensitet, gjør du det.

Hvile etter trening

Hvile etter trening vil ha en helt avgjørende betydning for hvor god du blir til å løpe. Å følge treningsprogrammet ditt slavisk ved at du alltid gjennomfører trening som planlagt, kan føre til at du gjennomfører trening når du egentlig skulle restituert. Du bør følge et treningsprogram som er fleksibelt, der det er mulig å legge inn restitusjon etter behov. Hva som er behovet når du planlegger ditt treningsprogram, vet du ikke på forhånd. Hvis du synes det er vanskelig å gjennomføre restitusjon når du i følge planen skal gjennomføre trening, må du tenke at tilstrekkelig hvile kombinert med variert trening vil gi deg best mulig formutvikling. Å overse behovet for hvile kan i verste fall føre til overtrening og skader.

Relaterte artikler:

Restitusjon og hvile etter trening

Restitusjon etter halvmaraton

Om forfatteren

Legg inn kommentar