Hvem bør ta influensavaksine

I denne artikkelen skal vi gå i dybden på hvem som bør ta influensavaksine, hvilke grupper som er mest utsatt, og hvorfor det er viktig for folkehelsen.

Influensa er en smittsom virussykdom som rammer millioner av mennesker hvert år, og for noen kan sykdommen føre til alvorlige komplikasjoner. En av de viktigste forebyggende tiltakene mot influensa er vaksinasjon. I denne artikkelen skal vi gå i dybden på hvem som bør ta influensavaksine, hvilke grupper som er mest utsatt, og hvorfor det er viktig for folkehelsen. Artikkelen vil også diskutere misoppfatninger rundt vaksinasjon og gi praktiske råd om hvordan man kan beskytte seg mot influensa. Målet med artikkelen er å informere, belyse og gi leserne den kunnskapen de trenger for å ta informerte beslutninger om influensavaksine.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Hva er influensa?

Influensa er en virusinfeksjon som hovedsakelig angriper luftveiene, inkludert nese, hals og lunger. Symptomene på influensa kan variere fra milde til alvorlige, og inkluderer feber, hodepine, muskelsmerter, hoste, sår hals, og ekstrem tretthet. For mange er influensa en mild sykdom som går over etter noen dager med hvile, men for andre, spesielt de i risikogrupper, kan influensa føre til alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse, forverring av kroniske sykdommer eller til og med død (Folkehelseinstituttet, 2021).

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Hvordan virker influensavaksinen?

Influensavaksinen inneholder inaktiverte eller svekkede influensavirus, eller deler av viruset, som ikke kan forårsake sykdom. Når kroppen mottar vaksinen, reagerer immunsystemet ved å produsere antistoffer mot viruset. Dette betyr at hvis man senere blir utsatt for influensaviruset, vil immunsystemet allerede være forberedt på å bekjempe det, og man vil enten unngå å bli syk eller få mildere symptomer (World Health Organization, 2022).

Hvorfor ta influensavaksine?

Vaksinasjon er den mest effektive måten å forebygge influensa og dens komplikasjoner. Selv om vaksinen ikke gir 100 % beskyttelse, reduserer den risikoen for alvorlige sykdomsforløp betydelig. Influensavaksinen har også en viktig samfunnsfunksjon ved å beskytte sårbare grupper som kan ha større risiko for å utvikle komplikasjoner (Centers for Disease Control and Prevention, 2021). I tillegg bidrar massevaksinasjon til å redusere spredningen av influensa i befolkningen, noe som kan forhindre større utbrudd.

Risikogrupper som bør ta influensavaksine

Selv om alle kan dra nytte av influensavaksinen, er det visse grupper som er spesielt utsatt for alvorlige komplikasjoner fra influensa. Disse gruppene anbefales å ta vaksinen årlig for å beskytte seg selv og de rundt seg.

Eldre over 65 år

Eldre mennesker er mer utsatt for komplikasjoner fra influensa på grunn av svekket immunsystem som følger med aldring. Ifølge Folkehelseinstituttet (2021) har eldre høyere risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse, hjerteinfarkt og forverring av kroniske sykdommer som diabetes og kols. For denne gruppen kan influensavaksinen være livsviktig.

Personer med kroniske sykdommer

Personer som lever med kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer (som astma eller kols), diabetes, eller immunsvikt, har økt risiko for alvorlige influensakomplikasjoner (Centers for Disease Control and Prevention, 2021). Disse sykdommene kan svekke kroppens evne til å bekjempe infeksjoner, og influensa kan forverre deres tilstand betydelig.

Gravide kvinner

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Gravide kvinner, spesielt i andre og tredje trimester, har økt risiko for alvorlig influensasykdom. Influensavaksinen beskytter både den gravide og det ufødte barnet, da antistoffer fra moren overføres til barnet gjennom morkaken. Dette gir også barnet en viss beskyttelse etter fødsel, inntil det kan få sine egne vaksiner (World Health Organization, 2022).

Små barn

Barn under fem år, og spesielt de under to år, har større risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner fra influensa, som lungebetennelse, bronkitt, og i sjeldne tilfeller, hjernebetennelse. Vaksinasjon anbefales derfor for denne aldersgruppen, spesielt de med underliggende helseproblemer som astma eller medfødt hjertesykdom (Folkehelseinstituttet, 2021).

VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Helsepersonell og omsorgsarbeidere

Helsepersonell og andre som arbeider i omsorgstjenester har en viktig rolle i å beskytte seg selv og sine pasienter mot influensa. Ved å ta influensavaksinen reduserer de risikoen for å smitte sårbare pasienter som kanskje ikke har like god beskyttelse mot sykdommen, selv om de er vaksinert (Centers for Disease Control and Prevention, 2021).

Relatert: Kan man ta influensavaksine når man er syk

Vaksinasjon og samfunnsbeskyttelse

I tillegg til å beskytte enkeltpersoner, bidrar influensavaksinasjon også til det som kalles flokkbeskyttelse. Når en stor del av befolkningen er vaksinert, reduseres spredningen av viruset. Dette beskytter også de som av medisinske årsaker ikke kan vaksineres, som personer med alvorlige allergier mot vaksinekomponenter eller de med svært svekket immunsystem (World Health Organization, 2022).

Myter og misoppfatninger om influensavaksinen

Til tross for at influensavaksinen er trygg og effektiv, finnes det fortsatt en del myter og misforståelser som kan gjøre folk skeptiske til å ta vaksinen. Disse misoppfatningene kan føre til lavere vaksinedekning og økt risiko for utbrudd.

“Influensavaksinen gir influensa”

En vanlig myte er at influensavaksinen kan gi deg influensa. Dette er imidlertid feil. Influensavaksinen inneholder enten inaktivert virus eller virus som er svekket til det punktet at de ikke kan forårsake sykdom. Etter vaksinasjon kan man oppleve milde bivirkninger som ømhet ved injeksjonsstedet eller lett feber, men dette er kroppens naturlige respons på vaksinen, ikke influensa (Centers for Disease Control and Prevention, 2021).

“Jeg trenger ikke influensavaksine hvis jeg er frisk”

En annen misforståelse er at kun de som er syke eller i risikogruppen trenger influensavaksine. Selv om friske mennesker har lavere risiko for alvorlige komplikasjoner, kan de fortsatt bli smittet og spre viruset videre til mer sårbare personer. Ved å vaksinere seg selv, bidrar man til å beskytte både seg selv og andre (Folkehelseinstituttet, 2021).

Når bør man ta influensavaksine?

Den beste tiden å ta influensavaksinen er før influensasesongen starter, vanligvis på høsten (september til november i Norge). Det tar omtrent to uker etter vaksinasjon før kroppen har bygget opp full beskyttelse mot influensaviruset, så det er viktig å få vaksinen i god tid før influensa begynner å spre seg i samfunnet (Folkehelseinstituttet, 2021).

Relatert: Hvor lenge varer influensa

Hvordan få influensavaksinen?

I Norge er influensavaksinen lett tilgjengelig gjennom fastleger, helsestasjoner og enkelte apotek. For de som er i risikogrupper, tilbys vaksinen ofte gratis eller til redusert pris. Det er viktig å informere legen din om eventuelle allergier eller tidligere reaksjoner på vaksiner før du tar influensavaksinen (World Health Organization, 2022).

Konklusjon

Influensavaksinen er et viktig forebyggende tiltak som reduserer risikoen for alvorlig sykdom og død, spesielt blant sårbare grupper som eldre, personer med kroniske sykdommer, gravide kvinner, og små barn. I tillegg spiller vaksinasjon en avgjørende rolle i å redusere spredningen av influensa i samfunnet, noe som beskytter både vaksinerte og uvaksinerte. Til tross for utbredte misforståelser om vaksinen, viser forskning at den er trygg og effektiv. For å beskytte seg selv og andre, bør man vurdere å ta influensavaksinen hvert år.

Referanser

  1. Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Flu vaccination: Who should do it, who shouldn’t and side effects. Hentet fra https://www.cdc.gov
  2. Folkehelseinstituttet. (2021). Influensavaksine – informasjon til befolkningen. Hentet fra https://www.fhi.no
  3. World Health Organization. (2022). Influenza (seasonal). Hentet fra https://www.who.int

4o

Om forfatteren

Close the CTA