Hva som er viktig for å bli god til å løpe

Å bli god til å løpe er ikke tilfeldig, selv om noen løpere har fysiske forutsetninger som gjør dem enda bedre rustet. Lær mer om hva som kan være viktig for å bli god til å løpe.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Alle løpere har individuelle forutsetninger

Alle løpere har spesifikke, individuelle forutsetninger, styrker og svakheter. Mens noen løpere har høy andel av trege muskelfibre som gir dem høy aerob utholdenhet, kan andre med mindre av denne type muskulatur ha god løpsøkonomi. Hver enkelt løper bør bruke en god del av treningen på å forbedre svakheter, selv om styrkene primært bør utnyttes under løp. En løper som har god utholdenhet, men mangler fart, kan bruke tid på å trene opp fart før og under sesong.

Positiv holdning

Det er viktig med en positiv holdning når du er løper, og unngå å fokusere på det som er negativt. Prøv å finne noe positivt i alle treningsøkter. Ta tak i det som er positivt, og se heller på det som må jobbes videre med som utfordringer som vil løse seg.

Vær forberedt på opp- og nedturer

Noen dager er bedre enn andre. Også eliteløpere har opp- og nedturer. Vanligvis vil det være tøffere jo lenger distansen er, hvis formen ikke er på topp. Du vil bruke mye mer tid på restituere etter et dårlig maraton enn hvis du løp en middelmådig 5 km. Det kan være lurt å bryte løpet dersom du kjenner at formen absolutt ikke er bra, og på den måten spare kroppen for mye. I verste fall kan du pådra deg skader dersom du piner deg gjennom et løp du strengt tatt ikke skulle løpt.

Vær fleksibel når du trener

Vær fleksibel med treningsøktene. Bytt om på treningsøktene etter værforhold. Flytt en hardere treningsøkt til en dag hvis du ikke føler deg på topp, og ta heller en rolig treningsøkt i stedet.

Sett deg mål med treningen

Ha kortsiktige og langsiktige mål med løpetreningen. Kortsiktige mål baner vei for de langsiktige. Langsiktige mål er viktige, men de tar år å nå, så det er viktige å delmål som du når i nær framtid, for å holde på motivasjonen for å trene.

Belønn deg selv når du trener

Trening er ikke alltid like gøy, og noen eksterne belønninger kan være på sin plass. Dette gjelder spesielt i perioder der treningen går tungt. Men hvis du fullt ut forstår hensikten med hver treningsøkt, er det enklere å forstå at du vil oppnå fremgang, og det i seg selv kan være en belønning.

Spis sunt og få nok søvn

Restitusjon og sunn næring er viktig når du gjennomfører løpetrening. Ha et sunt og balansert kosthold og sørg for å få tilstrekkelig med søvn.

Stå over trening når du er syk eller skadet

Hvis du ikke følger dette viktige prinsippet, kan det føre til at en skade blir langvarig, slik at du blir satt tilbake enda lenger enn hvis du avstår fra trening når du er syk eller skadet. Kroniske helseskader bør bli undersøkt av ekspertise på området.

En godt løp er sjelden et lykketreff

Hvis du løper et godt løp er det fordi du er i stand til å gjøre det. Å trene med kontinuitet er en viktig faktor som gjør deg til en bedre løper.

Relaterte artikler:

KAMPANJER HOS MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar