ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Hva skjer med kroppen når man trener

Du vil merke positive endringer mentalt og fysisk når du starter å trene. Lær mer om hva som skjer med kroppen når man trener.

Hva skjer med kroppen når man trener?

I tillegg er de positive endringene du vil merke både i din mentale og fysiske tilstand, er trening også utrolig motiverende. Regelmessig trening kan bidra til å redusere risikoen for diabetes type 2, overvekt og leddgikt, i tillegg til å øke energien din og hjelpe deg med å sove bedre.

Men hva skjer egentlig i kroppen din når du trener. Alt avhenger av hvilken type trening, varighet og om du har trent før. Men du vil generelt oppleve vekst i muskler, en økning i energi, et sterkere immunforsvar og en økning i energinivået. Når det gjelder når du kan forvente å se fordelene, vil noen oppleve med en gang, som en økning i energi. Andre, som muskelgevinst eller fetttap, kan ta en måned eller to før resultatene vises. Forbedringer i kroppssammensetning (forholdet mellom muskel og kroppsfettprosent) kan være tydelig den første eller to måneder av et motstandstreningsprogram.

Hjertet

Fysisk aktivitet hjelper med å øke blodstrømmen gjennom hjertet ditt, og sender mer oksygen til organene og musklene. Trening kan også forbedre blodtrykket, redusere hvilepuls og redusere kolesterolnivået, som alle bidrar til å redusere risikoen for død av hjerte- og karsykdommer.

Musklene

Hvis du aldri har trent før (eller kommer tilbake etter et opphold), er det en god sjanse for at du har verkende muskler. Å engasjere muskler du ikke har brukt før, eller på en måte de ikke har blitt brukt før, vil føre til noe sårhet. Men smerter er annerledes enn sårhet. Hvis du har muskelsårhet, kan du bruke is for å roe betennelse, og litt tøying kan også være nyttig. Hvis det er smerte, bør du imidlertid stoppe den treningen du utfører, og ta kontakt med helsepersonell eller planlegge en avtale dersom smertene ikke forsvinner.

I tillegg til å føle deg litt støl, bør du legge merke til muskelgevinst, når du er regelmessig fysisk aktiv. Trening forårsaker mikroavrivninger i muskelfibrene og bindevevet. Med hvile og riktig næring bygger disse små avrivningene seg opp igjen og gjør musklene sterkere – og større.

Hjernen

Trening er gunstig for din noggin ‘av mange grunner. Som nevnt ovenfor øker fysisk aktivitet blodstrømmen, spesielt til hjernen din, noe som kan redusere risikoen for demens, ifølge en studie fra 2019 publisert i BMC Public Health.

Immunsystemet

Selv om trening har positive effekter på risikoen din for å utvikle hjerte- og karsykdommer, er virkningen på forkjølelsen litt mindre klar. En teori antyder imidlertid at økningen i sirkulasjonen (og dermed antistoffer og hvite blodlegemer) kan hjelpe kroppen med å oppdage og bekjempe inntrengerne raskere.

For eksempel, hvis du aldri har løpt før og plutselig løpt åtte mil, frigjør kroppen din kortisol og noradrenalin, noe som får kroppen til å gå i kamp-eller-fly-modus. Denne modusen betyr at kroppen kun fokuserer på det vesentlige og kanskje ikke har nok ressurser til å beskytte seg selv.

En smilende mann iført hodetelefoner og sjekker smartklokken hans etter en joggetur i parken
Å starte en vanlig treningsrutine kan bidra til å øke energinivået og produktiviteten.

Hormoner

Du trener mer enn du tidligere var, så det betyr at du kan spise mer, ikke sant? Det avhenger av treningsnivået og målene dine, for eksempel vekttap eller vektvedlikehold. Hvis du er vant til å spise mye og ikke trene, er du kanskje ikke så sulten midt på dagen som du var før. Men hvis du føler deg sulten, må du sørge for at du ikke overspiser bare fordi du føler at du brenner massevis av kalorier.

Trening kan stimulere stoffskiftet når begynner å trene, men stoffskiftet lærer å tilpasse seg. For eksempel vil noen som har vært stillesittende, men begynner å gå daglig, få økt kaloriforbrenning, men etter en stund forbrenner du ikke den samme mengden kalorier. Det er anbefalt å variere treningen ofte og justere ernæringen deretter. I tillegg kan særlig kvinner føle at søtsuget øker på grunn av stresset med treningsøkter. En times lang spasertur i parken skaper ikke stress i kroppen, men en time med løping kan få opp metabolsk stress og søtsug.

Energinivået

Hvis du ikke har trent tidligere, kan du i begynnelsen føle deg trøtt, men etter et par dager vil den energien øke og du vil føle deg mer produktiv etter å ha trent.

Relaterte artikler:

Om forfatteren

Legg inn kommentar