Hva skjer med kroppen når man trener utholdenhet

Utholdenhetsidrett er preget av laktatterskel, VO2 maks og økonomi. Lær mer om hva som skjer med kroppen når man trener utholdenhet.

Som utholdenhetsutøver må du hovedsakelig produsere kraft over lengre tidsperioder eller avstander, vanligvis med stor avhengighet av aerob metabolisme (med oksygen). Så, hva er noen av de vanlige tilpasningene til utholdenhetstrening hvis utøveren produserer kraft over lengre tidsperioder? Her snakker vi om kardiovaskulære (hjerte og vener), respiratoriske (lunger) og metabolske (drivstofforbruk) gevinster.

Kardiovaskulær gevinst

Økning i hjertestørrelse – dette skyldes at venstre ventrikkel (et kammer i hjertemuskelen) veggen gjennomgår hypertrofi som alle andre muskler i kroppen og blir tykkere. Gjennom dette økes fyllekapasiteten til venstre ventrikkel, noe som betyr at mer blod kan komme inn.

Slagvolum øker – slagvolum, sett i utgangspunktet, er blodvolumet hjertet ditt pumper for hvert slag, selvfølgelig jo høyere dette er jo mer oksygenrikt blod blir gitt. Trenede individer kan ha slagvolum på over 180 ml / min under trening. Dette skyldes delvis igjen den venstre ventrikkelmassen og dens økte evne til å trekke seg sammen. Dermed økes hjerteeffekten også, dvs. mengden blod som pumpes av hjertet i liter per minutt.

Hvilepuls reduseres kanskje på grunn av økt parasympatisk aktivering. Dette er grenen av nervesystemet som er ansvarlig for funksjonene våre «hvile og fordøye», noe som betyr at den skal fungere riktig mens du hviler. I tider med for lang rekkevidde vil du legge merke til at hvilepulsen er høyere, dette skyldes en reduksjon i parasympatisk aktivitet og økning i sympatisk aktivitet eller «kamp eller flukt» -responsen din.

Med konsistent utholdenhetstrening reduseres også hjertefrekvensen på sub maksimale nivåer, du kan se dette over en basisperiode. Når du starter, virker pulsen for høy for et gitt kraft / tempo, men over måneder ser du at kraften / tempoet forblir den samme, men pulsen synker. Dette skyldes igjen delvis økt parasympatisk aktivitet sammen med tilpasningene nevnt ovenfor i forhold til slagvolum.

Når det gjelder tilpasninger til blod og blodkar, øker det totale blodvolumet med opptil 20-25% hos trente personer. Blodplasma (væske som holder blodceller) øker i likhet med røde blodlegemer. Gjennom dette observeres endringer i hematokrit eller forholdet mellom røde blodlegemer og totalt blodvolum. Arterier, arterioler og kapillærer tilpasser seg struktur og antall og induserer en forbedring av oksygenleveransen til arbeidsmuskelen blant en rekke andre fordeler.

Respiratorisk gevinst

Total ventilasjon (beveger luft inn og ut av lungene) reduseres ved submaksimal treningsintensitet, så du puster ikke så hardt som du gjorde før. Men ved maksimal intensitet øker ventilasjonen, noen ganger større enn 180L / min, med maksimal intensitet for eliteidrettsutøvere.

Ventilasjonsterskelen (ofte byttet ut med laktatterskel) eller punktet der ventilasjonen begynner å skifte oppover utvides også. Det er to ventilasjonsterskler (VT1 og VT2) – disse kan kalles aerobe og anaerobe terskler. Den anaerobe terskelen er den mest refererte til metrisk i utholdenhetsidretten f.eks. FTP i sykling. Enkelt sagt dette skjer på grunn av en større effektivitet av blodstrømmen til muskelen som øker evnen til å trekke ut oksygen.

Hva med VO2 Maks?

Tilpasninger til VO2 Maks forekommer som en kombinasjon av kardio og respiratorisk tilpasning. I hovedsak økende slagvolum og hjerteeffekt kombinert med økt ventilasjonsevne og effektivitet har en oppadgående trend på VO2 maks.

Metabolsk gevinst

Metabolske tilpasninger til utholdenhetsøvelse er tydelige under tilførsel av drivstofftype under trening. Karbohydrat påvirkes av økt lagringskapasitet for glykogen i lever og muskler. Det er også en redusert uttømningshastighet for dette lagrede karbohydratet ved submaksimal intensitet sammen med økt hastighet av glykogenolyse (nedbrytning av glykogen til glukose, det foretrukne drivstoffet).

Fettforbrenning økes ved submaksimal intensitet, sparsomt med glykogen. Dette skyldes delvis økt mobiliserings- / transportkapasitet og dermed økt beta-oksidasjon (fettsyremolekyler brytes ned) av frie fettsyrer. Dette betyr virkelig at vi blir mer effektive til å forbrenne fett, selv med intensitet som vil være høyere enn da vi startet vår utholdenhetstrening.

Relaterte artikler:

Hvor høy intensitet bør du ha når du trener utholdenhet

Aerob utholdenhet

Om forfatteren

LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK