Hva skjer med kroppen når man slutter å røyke

Sigarettrøyking er en av de viktigste årsakene til død i Norge, men å slutte kan være skremmende. Lær mer om hva som skjer med kroppen når du slutter å røyke.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hva skjer med kroppen når man slutter å røyke?

Mange frykter at det vil ta lang tid å se forbedringer i helse og velvære, men tidslinjen for å se reelle fordeler er raskere enn de fleste er klar over. Helsemessige fordeler begynner i løpet av en liten time etter den siste sigaretten og fortsetter å forbedre seg. Fordelene er nesten øyeblikkelig.

Så snart en person slutter å røyke, begynner kroppen å komme seg på følgende måter:

Etter 1 time

Etter så lite som 20 minutter etter at den siste sigaretten er røykt, synker pulsen og går tilbake til det normale. Blodtrykket begynner å synke, og sirkulasjonen kan begynne å bli bedre.

Etter 12 timer

Sigaretter inneholder mange kjente giftstoffer, inkludert karbonmonoksid, en gass som er tilstede i sigarettrøyk. Denne gassen kan være skadelig eller dødelig i høye doser og forhindrer at oksygen kommer inn i lungene og blodet. Ved innånding i store doser på kort tid kan kvelning oppstå på grunn av mangel på oksygen. Etter bare 12 timer uten sigarett, renser kroppen seg for overflødig karbonmonoksid fra sigarettene. Karbonmonoksydnivået går tilbake til normalt og øker kroppens oksygennivå.

Etter 1 dag

Bare 1 dag etter å ha sluttet å røyke, begynner risikoen for hjerteinfarkt å avta. Røyking øker risikoen for å utvikle koronar hjertesykdom ved å senke godt kolesterol, noe som gjør hjertesunn trening vanskeligere å gjøre. Røyking hever også blodtrykket og øker risikoen for blodpropp, noe som øker risikoen for hjerneslag.

Om så lite som 1 dag etter å ha sluttet å røyke, begynner blodtrykket å falle, noe som reduserer risikoen for hjertesykdom fra røykeindusert høyt blodtrykk. På denne korte tiden vil oksygennivået til en person ha steget, noe som gjør fysisk aktivitet og trening lettere, og fremme hjertesunne vaner.

Etter 2 dager

Røyking skader nerver som er ansvarlige for sansene for lukt og smak. På så lite som 2 dager etter å ha sluttet, kan det hende at en person merker en luktesans og en mer levende smak når disse nervene leges.

Etter 3 dager

3 dager etter å ha sluttet å røyke, blir nikotinnivået i en persons kropp utarmet. Selv om det er sunnere å ikke ha noe nikotin i kroppen, kan denne første uttømmingen føre til tilbaketrekning av nikotin. Rundt 3 dager etter å ha sluttet, vil de fleste oppleve humørsvingninger og irritabilitet, alvorlig hodepine og sug når kroppen justeres igjen.

Etter 1 måned

Om så liten som en måned begynner en persons lungefunksjon å bli bedre. Når lungene leges og lungekapasiteten forbedres, kan tidligere røykere merke mindre hoste og pustebesvær. Utholdenhet øker, og tidligere røykere kan merke en fornyet evne til kardiovaskulære aktiviteter, for eksempel løping og hopping.

Etter 1-3 måneder

De neste månedene etter røykestopp fortsetter fordelen som nevnt tidligere.

Etter 9 måneder

KAMPANJER HOS MILRAB |

Ni måneder etter at du har sluttet, har lungene betydelig leget seg. De delikate, hårlignende strukturene inne i lungene, kjent som cilia, har kommet seg etter røyken. Disse strukturene hjelper med å skyve slim ut av lungene og hjelper til med å bekjempe infeksjoner. Rundt denne tiden merker mange tidligere røykere en reduksjon i hyppigheten av lungeinfeksjoner fordi de legede flimmerhårene kan gjøre jobben sin lettere.

Etter 1 år

Risikoen for hjertesykdom vil avta med halvparten etter å ha sluttet å røyke i 1 år, og arterier og blodkar begynner å utvide seg etter 5 år. Ett år etter å ha sluttet å røyke, reduseres en persons risiko for koronar hjertesykdom med halvparten. Denne risikoen vil fortsette å falle etter det har gått ett år.

Etter 5 år

Sigaretter inneholder mange kjente giftstoffer som får arteriene og blodkarene til å smale. Disse samme giftstoffene øker også sannsynligheten for å utvikle blodpropp. Etter 5 år uten røyking har kroppen helbredet seg nok til at arteriene og blodkarene begynner å utvide seg igjen. Denne utvidelsen betyr at blodet er mindre sannsynlig å koagulere, og reduserer risikoen for hjerneslag. Risikoen for hjerneslag vil fortsette å reduseres i løpet av de neste 10 årene etter hvert som kroppen leges mer og mer.

Etter 10 år

Etter 10 år er en persons sjanser for å utvikle lungekreft og dø halvert i forhold til noen som fortsetter å røyke. Sannsynligheten for å utvikle kreft i munn, svelg eller bukspyttkjertelen er betydelig redusert.

Etter 15 år

Etter 15 år med å slutte å røyke, er sannsynligheten for å utvikle koronar hjertesykdom ekvivalent med en ikke-røyker. På samme måte har risikoen for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen redusert til samme nivå som en ikke-røyker.

Etter 20 år

Etter 20 år synker risikoen for død av røykingsrelaterte årsaker, inkludert både lungesykdommer og kreft, til nivået til en person som aldri har røykt i livet. Risikoen for å utvikle kreft i bukspyttkjertelen er også redusert til den som aldri har røkt.

Fordeler med å slutte å røyke

Røyking er en skadelig vane som kan føre til alvorlige helsemessige komplikasjoner og død. Når en person slutter å røyke, vil kroppen begynne å naturlig leges og gjenvinne vitaliteten til en ikke-røyker over tid. Noen effekter, som senket blodtrykk, sees nesten umiddelbart. Andre effekter, for eksempel risikoen for å utvikle lungekreft, hjertesykdommer og lungesykdommer, tar mange år å falle ned til nivåene til en ikke-røyker. Imidlertid reduserer hvert år uten røyking risikoen og forbedrer den generelle helsen, noe som gjør å slutte å røyke til et utmerket valg for alle som røyker.

Relaterte artikler:

KAMPANJER HOS MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar