Hva skal man spise for å gå ned i vekt

Forskning har avslørt at noen matvarer kan ha innvirkning på matlysten. Lær mer om hva man skal spise for å gå ned i vekt.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hva skal man spise for å gå ned i vekt?

Enkelte matvarer kan være gunstige for vekttap når de blir integrert i et sunt kosthold og livsstil. Les videre for å lære mer om syv matvarer som kan være nyttige for vekttap.

En studie fant at noen matvarer – inkludert frukt, grønnsaker, nøtter, fullkorn og yoghurt – var forbundet med vekttap. I samme studie ble potetgull, sukkerholdige drikker, rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt assosiert med vektøkning. Basert på disse funnene, kan det være best å begrense stekt mat, mat med tilsatt sukker, kjøtt med høyt fettinnhold og bearbeidet mat når du prøver å gå ned i vekt. Selv om riktig mat kan hjelpe, er fysisk aktivitet viktig for å gå ned i vekt og holde kiloene unna.

Egg

Mat som gir både protein og fiber kan hjelpe med vekttap. Egg er en populær mat, spesielt til frokost, som kan bidra til å fremme vekttap. I en liten studie av 21 menn sammenlignet forskere effekten av å spise egg eller spise en bagel til frokost på matinntak, sult og tilfredshet. De så også på nivåer av blodsukker, insulin og ghrelin, som også er kjent som sulthormonet. De fant ut at menn som hadde spist egg til frokosten, spiste betydelig mindre ved neste måltid, og i løpet av det følgende døgnet, enn de som hadde spist bagel til frokost. De som hadde spist eggene rapporterte også at de var mindre sultne og mer fornøyde 3 timer etter frokosten enn de som hadde spist bagel. Etter frokosten hadde egggruppen også mindre endring i blodsukkeret og insulinnivået, samt lavere ghrelinnivå enn bagelgruppen.

Havregrøt

Å starte dagen med en skål havregryn kan også føre til lavere kroppsvekt. En studie som involverte 47 voksne, så på forskjeller i appetitt, metthet og neste måltidinntak etter at deltakerne spiste havregryn, i motsetning til et havrebasert frokostblanding. Etter å ha spist havregryn, følte deltakerne seg betydelig mettere og mindre sultne enn etter å ha spist frokostblandingen. Kaloriinntaket ved lunsj var også lavere etter å ha spist havregryn enn etter å ha spist frokostblanding. Mens begge frokostene inneholdt den samme mengden kalorier, ga havregryn mer protein, mer fiber og mindre sukker enn frokostblandingen. Forfatterne konkluderte med at forskjellen i fiber, nærmere bestemt en type løselig fiber kalt betaglukan, sannsynligvis var ansvarlig for resultatene.

Bønner, kikerter, linser og erter

Bønner, kikerter, linser og erter kan påvirke vekttap på grunn av deres effekt på metthet, så vel som protein- og fiberinnholdet. På samme måte som havremel, inneholder disse matvarene løselig fiber som kan bremse fordøyelsen og absorpsjonen. Å spise protein fører til frigjøring av hormoner som signaliserer metthet. Vekttapdietter som inkluderte disse matvarene resulterte i betydelig større vekttap enn de som ikke gjorde det.

Nøtter

En studie som involverte overvektige kvinner, sammenlignet et kosthold supplert med 50 gram mandler om dagen med et vekttap kosthold som ikke inkluderer nøtter. Etter 3 måneder mistet kvinner i mandelgruppen betydelig mer vekt enn kvinner i den nøttefrie gruppen. Kvinner i mandelgruppen hadde også mye større reduksjoner i midjestørrelse, kroppsmasseindeks (BMI), totalt kolesterol, triglyserider og blodsukker.

Nøtter inneholder protein og fiber, noe som kan bidra til å forklare deres innflytelse på kroppsvekten. De inneholder også hjertesunt fett og andre gunstige næringsstoffer. Mens nøtter kan inkluderes som en del av et sunt kosthold, er moderering fremdeles viktig siden de er en energitett mat. I en stor studie i Europa fant forskere at personer som konsumerte mest nøtter, fikk mindre vekt i løpet av en 5-årsperiode enn personer som ikke spiste nøtter. De hadde også mindre risiko for å bli overvektige.

Avokado

Avokado er en frukt som gir fiber og gunstig fett, i tillegg til mange andre næringsstoffer. De kan også bidra til å fremme vektstyring. En studie fant at personer som spiste avokado veide betydelig mindre og hadde lavere BMI enn de som ikke gjorde det. Folk som spiste avokado hadde en tendens til å spise mer frukt, grønnsaker og fiber enn folk som ikke gjorde det. Menneskene som spiste avokado hadde et generelt sunnere kosthold og konsumerte betydelig mindre tilsatt sukker enn de som ikke gjorde det. På samme måte var risikoen for metabolsk syndrom lavere enn for de som ikke konsumerte avokado.

Bær

Fiber har vært knyttet til vektstyring, og bær har en tendens til å være noen av fruktene med høyest fiberinnhold. En kopp bringebær eller bjørnebær gir 8 gram fiber. Bær kan tilsettes mange matvarer, som havremel, yoghurt eller salater.

Grønnsaker

Grønnsaker, inkludert brokkoli, blomkål, kål og rosenkål inneholder også fiber som kan være nyttige for vekttap. En kopp kokte rosenkål gir 6 gram fiber, som er 24 prosent av det daglige inntaket av fiber.

Velge mat for vekttap

KAMPANJER HOS MILRAB |

I stedet for stekt mat, bør folk velge mat som har blitt bakt, kokt eller grillet. Magert protein, inkludert bønner, kylling, egg, fisk og kalkun er gode alternativer til kjøtt med høyt fettinnhold. Når du velger mat for vekttap, er det også viktig å være oppmerksom på porsjonsstørrelser, selv for sunn mat. Sukkersøtet drikke kan gi en betydelig mengde kalorier, men resulterer ikke i samme følelse av metthet som fast mat. Velg kalorifri drikke i stedet for juice og brus, for eksempel vann eller usøtet te.

Relaterte artikler:

Beste måten å gå ned i vekt på

Mat for å gå ned i vekt

Om forfatteren

Legg inn kommentar