20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Hva skal man spise etter trening

Hva man spiser etter trening kan være avgjørende for hvor raskt du restituerer. Lær mer om hva man skal spise etter trening.

Hva skal man spise etter trening?

Fysisk aktivitet krever mye energi. Det er vanskelig for kroppen å komme seg hvis energinivået ikke fylles på innen 15 til 30 minutter etter at du har avsluttet en treningsøkt. Å spise til og med en liten matbit kort tid etter trening kan bidra til å gjenopprette energinivået. I denne artikkelen ser vi på flere komponenter i sunn mat etter trening, og beskriver hvordan de kommer kroppen til gode.

Betydningen av mat etter trening

Å spise en matbit etter en treningsøkt vil hjelpe kroppen å fylle på tapt energi. Under trening bruker musklene opplagret glukose, kalt glykogen, og energinivåene blir fylt opp. Utholdenhetsidretter, for eksempel løping, bruker mer glykogen enn styrketrening, for eksempel vektløfting. En annen effekt av trening er at musklene utvikler små avrivninger. Å få riktig ernæringsbalanse etter trening gjenoppretter energinivået og reduserer tretthet, og hjelper kroppen med å reparere muskler og bygge styrke for fremtidige treningsøkter. Proteiner, karbohydrater og sunt fett er alle viktige for kroppens utvinning.

Protein

Trening støtter muskelvekst, men kroppen kan bare bygge på eksisterende muskler hvis de kommer seg etter hver trening. Forbruk av protein etter trening hjelper musklene til å heles og forhindrer tap av mager muskelmasse. Mager muskelmasse bidrar til et muskuløst og tonet utseende.

Karbohydrater

Karbohydrater er makronæringsstoffer som hjelper kroppen å lade opp og gjenopprette drivstofftilførselen. Forbruk av karbohydratrik mat kan være den beste måten å redusere nedgangen i immunitet som kan oppstå etter trening. Forbruk av karbohydrater som en del av en snack etter trening hjelper også til å fremme glykogenlagring. Søtpoteter, korn og frukt kan inneholde høye nivåer av sunne karbohydrater, og det samme kan quinoa. Quinoa er glutenfri, klassifisert som en pseudocereal, og konsumeres vanligvis som et korn. Den er rik på fiber og rik på protein, med en kopp som gir 8,14 gram. Quinoa har også en lav glykemisk indeks, noe som gjør det til et utmerket valg for folk som regulerer blodsukkeret. Alle som trener mer enn syv ganger i uken, bør konsumere rikelig med karbohydrater, siden de raskt fyller opp glykogennivået.

Hva med fett?

Mange tror at forbruk av fett etter trening bremser fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer. For noen typer fett kan dette være sant. Imidlertid er det lite informasjon om effektene av fettkalorier etter trening. Det kan være en god idé å begrense fettinntaket etter trening, men det er lite sannsynlig at lave nivåer av fett hemmer restitusjon.

Hva du skal spise etter trening og hvorfor

Følgende er eksempler på matvarer og forbindelser som hjelper kroppen til å absorbere næringsstoffer raskt og raskere restitusjon.

Meieriproteiner

I følge forskning publisert i 2017 kan så få som 9 gram melkeprotein være nok til å stimulere proteinsyntese i musklene, noe som hjelper til med restitusjon etter trening.

Bortsett fra melk inkluderer melkeprodukter som er rike på protein:

  • gresk yogurt
  • ricotta-ost
  • cottage cheese
  • kefir

Faktisk inneholder en 1 kopp servering med lite fett kefir 9,2 gram protein av høy kvalitet. Disse proteinene kan reparere nye celler, spesielt de i musklene. Disse proteinene inneholder også alle essensielle aminosyrer, som bare er tilgjengelige gjennom kostholdet. I 2007 fant noen forskere at melkebaserte proteiner er mer effektive enn soyabaserte proteiner for å fremme veksten av muskelproteiner etter styrketrening. Forskerne konkluderte med at selv om melk og soyaproteiner hjelper en person å opprettholde og bygge muskelmasse, var melkeproteiner mer effektive til å støtte den raske veksten av muskelmasse.

Egg

Resultatene fra en studie fra 2017 antydet at inntak av hele egg etter styrketrening resulterte i mer proteinsyntese enn å konsumere eggehviter med samme proteininnhold. Forskerne konkluderte med at næringsstoffene i eggeplommen hjalp til med å stimulere musklene mer effektivt.

Omega-3 fettsyrer

Forskning antyder at tilskudd med omega-3-fettsyrer bidrar til å øke syntesen av muskelproteiner og øke størrelsen på muskelceller hos friske unge og middelaldrende voksne. Fet fisk, inkludert laks, er rik på omega-3 fettsyrer. Tunfisk inneholder også høye nivåer av fettsyrer, og omtrent 6 gram tunfisk pakket i vann inneholder 41,6 g protein og 5,4 g fett. Andre bevis viser at olje hentet fra fet fisk kan bidra til å redusere sårhet i muskler etter styrketrening. En studie fra 2016 fant at å konsumere 6 gram fiskeolje hver dag i 1 uke før du begynte styrketrening, resulterte i redusert muskelømhet.

Vann

Det er viktig å drikke mye vann før, under og etter en treningsøkt. Å holde seg hydrert sikrer at kroppen får best mulig utbytte av trening. Kroppen mister vann og elektrolytter når du svetter, så å drikke vann under og etter en treningsøkt fremmer ytelse og utvinning.

Alle er forskjellige med tanke på hvor mye vann de trenger, avhengig av treningstype, hvor mye de svetter, hvor tørste de er, samt andre faktorer.

Relaterte artikler:

Hva gjør trening med kroppen

Hvorfor er det viktig å trene

Om forfatteren

Legg inn kommentar

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%