Hva kan man spise på lavkarbo diett

0
176
Hva kan man spise på lavkarbo diett
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

Lavkarbo dietter begrenser antall karbohydrater en person spiser. I stedet for karbohydrater, fokuserer folk på å spise proteiner, sunt fett og grønnsaker.

Karbohydrater en av tre viktigste mattyper som kroppen trenger for å fungere ordentlig. De to andre er protein og fett. Karbohydrater gir kroppen energi. Kroppen bryter karbohydrater ned for bruk umiddelbart eller senere. Hvis kroppen ikke trenger å bruke karbohydrater til energi så snart en person spiser dem, blir det lagret i muskler og lever for å bruke senere. Imidlertid, hvis kroppen ikke bruker disse lagrede karbohydratene, konverterer kroppen dem til fett.

Hvorfor følge et lavkarbo kosthold?

Mange følger lavkarbo-dietter på bakgrunn av at hvis kroppen ikke får ekstra karbohydrater, vil den ikke lagre overflødig fett. Tanken er da at kroppen vil forbrenne noe av det lagrede fettet i stedet for karbohydrater, noe som vil fremme fetttap.

Forskning fra 2003 i New England Journal of Medicine fant at personer som fulgte et lite karbohydratdiett, mistet mer vekt enn de som hadde en diett med lite fett. Studien bemerket at lengre og større studier er nødvendig for å bestemme den langsiktige sikkerheten og effektiviteten til dietter med lite karbohydrater, proteiner og høyt fettinnhold.»

Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

HØSTSALG!


Hva kan man spise på lavkarbo diett?

Mange synes det er vanskelig å følge en lavkarbo-diett, spesielt i begynnelsen av dietten. Følgende tips med oversikt over matvarer med lite karbohydrater kan hjelpe folk til å holde seg til kostholdet, og kan hjelpe dem med å gå ned i vekt.

Matvarer med lite karbohydrater

Lavkarbo-mat inkluderer:

  • magert kjøtt, som mørbrad, kyllingbryst eller svinekjøtt
  • fisk
  • egg
  • bladgrønne grønnsaker
  • blomkål og brokkoli
  • nøtter og frø, inkludert nøttesmør
  • oljer, for eksempel kokosnøttolje, olivenolje og rapsolje
  • noe frukt, for eksempel epler, blåbær og jordbær
  • usøtede meieriprodukter inkludert vanlig helmelk og vanlig gresk yoghurt

Pass på serveringsstørrelsene

De fleste dietter med lite karbohydrater tillater bare 20 til 50 gram karbohydrater per dag. På grunn av dette er det viktig at folk som følger dietter med lite karbohydrater velger mat som har lavere antall karbohydrater, men som har en høy næringsverdi per porsjon.

Matvarene i mengdene som er oppført nedenfor inneholder alle cirka 15 g karbohydrater:

  • 1 tennisball størrelse eple eller oransje
  • 1 kopp bær
  • 1 kopp melonbiter
  • ½ middels banan
  • 2 ss rosiner
  • 8 gram melk
  • 6 gram vanlig yoghurt
  • ½ kopp mais
  • ½ kopp erter
  • ½ kopp bønner eller belgfrukter
  • 1 liten bakt potet
  • 1 brødskive
  • 1/3 kopp kokt ris

Selv om matvarene som er oppført over inneholder omtrent like store mengder karbohydrater, er de ikke alle like ernæringsmessige. Meieriproduktene på listen inneholder proteiner og viktige næringsstoffer, som vitamin D og kalsium i tillegg til karbohydratinnholdet.

Frukten og grønnsakene inneholder også viktige vitaminer og mineraler. Å velge fullkornsorter av brød og ris vil gi flere næringsstoffer enn raffinerte varianter, selv om karbohydratinnholdet er likt.

Relaterte artikler:

Bivirkninger lavkarbo

Lavkarbo middag med kjøttdeig

Annonse fra X-LIFE