Hva kan man bruke istedenfor bakepulver

Det finnes flere alternativer som kan brukes istedenfor bakepulver når du baker eller lager mat. Lær mer om hva man kan bruke i stedet for bakepulver.

Å bake uten bakepulver kan virke som en utfordring, spesielt når oppskriften krever det. Enten det er fordi du er tom for bakepulver eller ønsker å unngå det av ernæringsmessige grunner, finnes det heldigvis flere alternativer som kan gi lignende resultater. Her er en oversikt over hva du kan bruke istedenfor bakepulver, og hvordan du kan bruke dem effektivt.

Hva kan man bruke i stedet for bakepulver?

Her er noen av de vanligste alternativene man kan bruke i stedet for bakepulver:

 1. Natron: Natron kan brukes som erstatning for bakepulver i oppskrifter, men du må også tilsette en syre, for eksempel eddik, for å få en heveeffekt.
 2. Kremor tatar: Kremor tatar er en syre som kan brukes som erstatning for bakepulver i oppskrifter.
 3. Sure melkeprodukter: Syrlige melkeprodukter som yoghurt, kefir eller kulturmelk kan brukes som erstatning for bakepulver i oppskrifter.
 4. Sitronsaft: Sitronsaft kan også brukes som en syre for å gi heveeffekt i oppskrifter.

Det er viktig å huske på at erstatninger kan påvirke smak, tekstur og konsistens i maten, så det kan være lurt å eksperimentere litt for å finne ut hva som fungerer best i oppskriften du bruker.

Er natron og bakepulver det samme?

Natron og bakepulver er to forskjellige ingredienser som fungerer på ulike måter i baking.

Natron, eller natriumbikarbonat, er en base som brukes til å heve deig og røre i baking. Når den kommer i kontakt med en syre, som for eksempel eddik eller sitronsaft, skaper det en kjemisk reaksjon som gir en heveeffekt. Natron brukes vanligvis i oppskrifter som krever en sterk heveeffekt, som for eksempel i kakao- eller sjokoladekaker.

Bakepulver er en blanding av natron og en syre, som ofte er kremor tatar eller monocalciumfosfat. Bakepulver gir også en heveeffekt når det reagerer med væske i deigen eller røren. Forskjellen mellom bakepulver og natron er at bakepulver inneholder allerede en syre, og derfor ikke trenger en ekstra syre for å gi heveeffekt. Bakepulver brukes vanligvis i oppskrifter som krever en mildere heveeffekt, som for eksempel i muffins eller pannekaker.

Mens både natron og bakepulver brukes til å heve deig og røre i baking, er det viktig å bruke riktig ingrediens i henhold til oppskriften. Å bruke feil ingrediens kan påvirke smaken og teksturen på bakverket ditt.

Relatert: Er natron farlig for kroppen

Natron (bikarbonat)

Natron, også kjent som bikarbonat eller natriumbikarbonat, er en vanlig erstatning for bakepulver. Natron er et hevemiddel som reagerer med syre for å produsere karbondioksidgass, som får deigen til å heve seg. Her er noen metoder for å erstatte bakepulver med natron:

 1. Bruk av syre: Bland ¼ teskje natron med ½ teskje eddik eller sitronsaft for å erstatte 1 teskje bakepulver. Bland syren godt med natronet før du tilsetter det i deigen.
 2. Tilsetning til syreholdige ingredienser: Hvis oppskriften allerede inneholder syreholdige ingredienser som yoghurt eller surmelk, kan du bruke natron alene som erstatning for bakepulver. Bare sørg for å justere mengden etter oppskriften.

Natron i stedet for bakepulver

Natron kan brukes som erstatning for bakepulver i enkelte oppskrifter, men det er viktig å huske på at de to ingrediensene fungerer på forskjellige måter. Bakepulver er en blanding av natron og en syre, og det gir en jevn heving når det reagerer med væske i deigen eller røren. Natron trenger en syre for å gi samme heveeffekt.

Hvis du vil bruke natron i stedet for bakepulver, kan du prøve å tilsette 1/4 teskje natron for hver teskje bakepulver som er i oppskriften. I tillegg må du tilsette en syre, som eddik, sitronsaft eller kulturmelk, for å aktivere natronet og få heveeffekten.

Merk at du må justere oppskriften og tilberedningsprosessen når du bruker natron i stedet for bakepulver. Siden natron reagerer raskere og gir en kraftigere heveeffekt enn bakepulver, må du sørge for å tilsette natronet rett før du skal steke eller bake.

Det er også viktig å huske på at natron kan påvirke smaken på bakverket ditt, spesielt hvis du tilsetter for mye. Derfor kan det være lurt å eksperimentere litt og justere mengden etter smak og behov.

Relatert: Hva kan erstatte natron

Gjær istedenfor bakepulver

Gjær og bakepulver er to forskjellige ingredienser som fungerer på ulike måter i bakingen. Gjær brukes vanligvis i gjærdeig, mens bakepulver brukes i deig som ikke trenger å heve over tid. Derfor kan det ikke alltid være mulig å erstatte bakepulver med gjær.

Hvis du ønsker å bruke gjær i en oppskrift som normalt krever bakepulver, må du justere oppskriften og tilberedningsprosessen for å imøtekomme gjærens krav. Her er noen tips:

 1. La deigen heve: Gjær krever tid for å heve, så hvis du bruker gjær istedenfor bakepulver, må du la deigen heve over tid før du steker eller baker.
 2. Juster mengden gjær: Hvor mye gjær du trenger avhenger av mengden mel og væske i oppskriften. Som en generell tommelfingerregel kan du bruke omtrent 1/4 teskje gjær per kopp mel.
 3. Juster temperaturen på væsken: Gjær krever en varm væske for å aktivere, så sørg for å varme opp melken eller vannet i oppskriften til ca. 37 grader Celsius før du tilsetter gjæren.
 4. Reduser sukkerinnholdet: Høyt sukkerinnhold kan hemme gjærens vekst, så hvis oppskriften din inneholder mye sukker, kan du vurdere å redusere mengden.
 5. Tilsett salt: Salt bidrar til å styrke glutenstrukturen i deigen, noe som hjelper gjæren å heve deigen. Sørg for å tilsette tilstrekkelig mengde salt.

Merk at gjær og bakepulver har forskjellig smak og kan gi forskjellige resultater i bakingen. Derfor kan det hende at du må eksperimentere litt for å finne ut hva som fungerer best i oppskriften du ønsker å lage.

Surmelk eller yoghurt

Surmelk og yoghurt er naturlige syreholdige ingredienser som kan erstatte bakepulver. Disse ingrediensene hjelper til med å aktivere natronet for å få deigen til å heve seg. Her er hvordan du kan bruke dem:

 1. Erstatt i samme mengde: Erstatt bakepulver med samme mengde surmelk eller yoghurt i oppskriften. For eksempel, hvis oppskriften krever 1 teskje bakepulver, bruk 1 teskje surmelk eller yoghurt i stedet.
 2. Justere andre ingredienser: Sørg for å justere mengden andre væske- eller tørrvarer i oppskriften for å kompensere for tillegget av surmelk eller yoghurt.

Syrlig fruktjuice

Syrlige fruktjuicer som appelsinjuice eller eplejuice kan også brukes som erstatning for bakepulver. Disse juice inneholder naturlig syre som kan aktivere natronet for å heve deigen. Her er hvordan du kan bruke dem:

 1. Bland med natron: Bland ½ teskje natron med 1 teskje syrlig fruktjuice for å erstatte 1 teskje bakepulver. Rør godt for å sikre fullstendig blanding.
 2. Juster mengden væske: Husk å justere mengden andre væske- eller tørrvarer i oppskriften for å kompensere for tillegget av fruktjuice.

Krem av tartar

Krem av tartar, også kjent som vinstensyre, er et annet alternativ for å erstatte bakepulver. Dette syrlige pulveret kan også bidra til å heve deigen. Her er hvordan du kan bruke det:

 1. Bland med natron: Bland ¼ teskje natron med ½ teskje krem av tartar for å erstatte 1 teskje bakepulver. Sørg for å blande grundig før du tilsetter det i deigen.
 2. Juster mengden: Vær oppmerksom på at krem av tartar har en sterkere smak enn bakepulver, så du kan ønske å redusere mengden som brukes i oppskriften.

Natron og bakepulver sammen

Natron og bakepulver kan brukes sammen i baking for å gi en kraftigere heveeffekt. Dette er fordi bakepulver inneholder natron, som gir heveeffekt når den kombineres med en syre. Ved å bruke natron og bakepulver sammen kan du oppnå en enda kraftigere heveeffekt, spesielt i oppskrifter som krever mye heving.

For å bruke natron og bakepulver sammen, kan du tilsette omtrent 1/4 teskje natron for hver teskje bakepulver som er i oppskriften. I tillegg må du tilsette en syre, som eddik, sitronsaft eller kulturmelk, for å aktivere natronet og gi en kraftigere heveeffekt.

Merk at når du bruker natron og bakepulver sammen, kan dette påvirke smaken og teksturen på bakverket ditt. Derfor kan det være lurt å eksperimentere litt og justere mengden etter smak og behov.

Det er også verdt å merke seg at ikke alle oppskrifter krever natron og bakepulver sammen. Noen oppskrifter kan ha for mye heveeffekt eller kan bli for luftige hvis du bruker begge ingrediensene. Derfor kan det være lurt å følge oppskriften nøye og eventuelt justere mengden av ingrediensene etter behov.

Relatert: Natron som medisin

Kan man droppe bakepulver?

Bakepulver er en viktig ingrediens i mange bakeoppskrifter, spesielt når du lager kaker, muffins og andre lette bakverk. Det gir heveeffekt og hjelper deigen eller røren å heve seg og bli luftig. Hvis du dropper bakepulver, kan dette føre til at bakverket ditt ikke hever så mye som det skal og blir tungt og kompakt.

Imidlertid finnes det noen oppskrifter som ikke krever bakepulver, og som fortsatt gir et godt resultat. Disse oppskriftene bruker ofte andre ingredienser som gir heveeffekt, for eksempel gjær, natron eller egg.

Hvis du vil droppe bakepulver i en oppskrift som normalt krever det, kan du prøve å erstatte det med en annen ingrediens som gir heveeffekt. For eksempel kan du bruke natron, som også gir heveeffekt når det kombineres med en syre, som for eksempel eddik eller sitronsaft. Du kan også bruke gjær, men dette krever en annen fremgangsmåte enn når du bruker bakepulver.

Merk at det kan være lurt å følge oppskriften nøyaktig, spesielt når du baker for første gang. Hvis du vil eksperimentere med å droppe bakepulver eller erstatte det med en annen ingrediens, kan du gjøre dette etter å ha prøvd oppskriften som den er først.

Referanser

Om forfatteren