Hva kan gravide ikke spise

Et sunt kosthold er viktig for å gi nok næringsstoffer til at babyen kan vokse og utvikle seg ordentlig. Lær mer om hva gravide ikke bør spise.

Hva kan gravide ikke spise?

De må også sørge for at kroppen hennes er sunn nok til å takle endringene som skjer. For en sunn graviditet må mors kosthold være balansert og næringsrikt. Dette innebærer den rette balansen mellom proteiner, karbohydrater og fett, og inntak av et stort utvalg planter som grønnsaker og frukt.

Mat du bør å unngå som gravid

Følgende matvarer bør unngås under graviditet:

  • Hai, sverdfisk og marlin, som kan ha mye kvikksølv, bør unngås eller holdes på et absolutt minimum.
  • Ukokt eller delvis kokt kjøtt bør unngås. Det skal være gjennomkokt. Ukokte skalldyr øker faren for bakteriell eller viral forurensning som kan forårsake matforgiftning. Noen bakterier og virus kan også krysse morkaken og skade babyen.
  • Rå egg – inkludert matvarer som inneholder rå eller delvis kokte egg i dem. Egg må være godt gjennomstekt for å unngå salmonellainfeksjon.
  • Ikke tilberedte eller tilberedte måltider. Det er avgjørende at ferdige måltider blir gjennomstekt. Risikoen for listeriose eksisterer, samt infeksjon fra andre patogener.
  • Paté – hvilken som helst type paté, enten det er vegetabilske eller kjøttbaserte. Risikoen her er også for listeria-infeksjon.
  • Myk, muggmoden ost – for eksempel blåmuggost, Brie eller Camembert. Det er fare for listeriainfeksjon. Listeria er en gruppe bakterier som kan forårsake potensielt dødelige infeksjoner hos gravide og babyer.
  • Mat med tomme kalorier. Kaker, kjeks, småkaker, chips og godteri bør holdes på et minimum. Mange av disse alternativene inneholder mye sukker og fett, har lavt næringsinnhold og kan undergrave innsatsen for å opprettholde en sunn kroppsvekt.

Bør jeg slutte å drikke alkohol helt?

Bare små mengder alkohol kan konsumeres hver uke av gravide mødre. Offentlige helsemyndigheter over hele verden har gradvis redusert den maksimale mengden alkohol en kvinne bør drikke hver uke. Ideelt sett bør gravide ikke drikke alkohol i det hele tatt. Leveren til et foster kan ikke behandle alkohol som leveren til en voksen. For mye eksponering for alkohol kan alvorlig undergrave babyens utvikling. De fleste leger råder gravide mødre til å unngå alkohol helt.

Bør gravide unngå koffein?

Hvis en gravid bruker for mye koffein i løpet av svangerskapet, er det en økt risiko for lav fødselsvekt, noe som kan føre til helseplager senere. Det er også en høyere risiko for spontanabort. Mange matvarer og drikkevarer inneholder koffein, ikke bare kaffe. Eksempler inkluderer brus, energidrikker, sjokolade og te. Noen forkjølelses- og influensa midler inneholder også koffein. Konferere med lege dersom du er usikker på hva du skal gjøre. De fleste helsemyndigheter sier at kaffe ikke trenger å bli kuttet helt ut, men ikke bør overstige mer enn 200 milligram per dag. Et standard kopp med pulverkaffe inneholder 100 milligram koffein.

Relaterte artikler:

Kan gravide spise fetaost

Kan gravide spise sushi

Om forfatteren

Legg inn kommentar