HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Hva inneholder vitamin A

Vitamin A er en gruppe umettede ernæringsmessige organiske forbindelser. Lær mer om hva vitamin inneholder.

Vitamin A er en gruppe umettede ernæringsmessige organiske forbindelser som inkluderer retinol, retinal og flere provitamin A-karotenoider (særlig betakaroten). Vitamin A har flere funksjoner; Det er viktig for vekst og utvikling, for vedlikehold av immunsystemet og for godt syn. Vitamin A er nødvendig for øyets netthinne i form av netthinne, som kombineres med protein opsin for å danne rhodopsin, det lysabsorberende molekylet som er nødvendig for både svakt lys (skotisk syn) og fargesyn.

I matvarer av animalsk opprinnelse er hovedformen av vitamin A en ester, først og fremst retinylpalmitat, som omdannes til retinol (kjemisk en alkohol) i tynntarmen. Retinolformen fungerer som en lagringsform for vitaminet, og kan omdannes til og fra sin visuelt aktive aldehydform, retinal.

Alle former for vitamin A har en beta-iononring som en isoprenoidkjede er festet til, kalt en retinylgruppe. Begge strukturelle trekk er avgjørende for vitaminaktivitet. Det oransje pigmentet til gulrøtter (betakaroten) kan representeres som to sammenhengende retinylgrupper, som brukes i kroppen for å bidra til vitamin A-nivåer. Alfa-karoten og gammakaroten har også en enkelt retinylgruppe, noe som gir dem litt vitaminaktivitet. Ingen av de andre karotenene har vitaminaktivitet. Karotenoiden beta-kryptoksantin har en ionongruppe og har vitaminaktivitet hos mennesker.

Vitamin A finnes i to hovedformer i matvarer

Retinol, formen på vitamin A som absorberes når man spiser animalsk mat, er en gul, fettløselig substans. Siden den rene alkoholformen er ustabil, finnes vitaminet i vev i form av retinylester. Det er også kommersielt produsert og administrert som estere slik som retinylacetat eller palmitat.

Karotenene alfakaroten, betakaroten, gammakaroten; og xantofyll beta-kryptoksantin (som alle inneholder beta-iononringer), men ingen andre karotenoider, fungerer som provitamin A i planteetere og altetende dyr, som besitter enzymet beta-karoten 15,15′-dioksygenase i tarmslimhinnen til spalt og konverter provitamin A til retinol.

Relaterte artikler:

Hva er vitamin A

Vitamin A mangel

Om forfatteren

Av Spurt