Hva inneholder poteter

Poteter spises vanligvis kokt, bakt eller stekt, og serveres ofte som tilbehør eller snacks. Lær mer om hva poteter inneholder.

Næringsinnhold i potet

Kokte poteter med skall er en god kilde til mange vitaminer og mineraler, som kalium og vitamin C. Bortsett fra å være rike på vann når de er ferske, består poteter hovedsakelig av karbohydrater, og inneholder moderate mengder protein og fiber, men nesten ikke noe fett.

Næringsstoffene som finnes i 2/3 kopp (100 gram) kokte poteter – kokt med skallet, men uten salt er:

  • Kalorier: 87
  • Vann: 77%
  • Protein: 1,9 gram
  • Karbohydrater: 20,1 gram
  • Sukker: 0,9 gram
  • Fiber: 1,8 gram
  • Fett: 0,1 gram

Karbohydrater

Poteter består hovedsakelig av karbohydrater, hovedsakelig i form av stivelse. Karbohydratinnholdet varierer fra 66–90% av tørrvekten. Enkle sukker – som sukrose, glukose og fruktose – er også tilstede i små mengder. Poteter rangeres vanligvis høyt på den glykemiske indeksen (GI), noe som gjør dem uegnet for personer med diabetes. GI måler hvordan mat påvirker økningen i blodsukker etter et måltid. Noen poteter kan imidlertid være i mellomområdet – avhengig av variasjon og tilberedningsmetoder. Kjøling av poteter etter tilberedning kan redusere effekten på blodsukkeret og senke GI med 25–26%.

Fiber

Selv om poteter ikke er fiberrik mat, kan de være en betydelig kilde til fiber for de som spiser dem regelmessig. Nivået på fiber er høyest i skallet, som utgjør 1–2% av poteten. Faktisk har tørket skall omtrent 50% fiber. Potetfibre – som pektin, cellulose og hemicellulose – er hovedsakelig uoppløselige. Poteter inneholder også varierende mengder resistent stivelse, en type fiber som mater de vennlige bakteriene i tarmen og forbedrer fordøyelseshelsen. Motstandsdyktig stivelse kan også forbedre blodsukkerkontrollen, og moderere økningen av blodsukker etter måltider. Sammenlignet med varme poteter, tilbyr avkjølte større mengder motstandsdyktig stivelse.

Protein

Poteter har lavt proteininnhold, fra 1–1,5% når de er ferske og 8–9% i tørrvekt. Faktisk, sammenlignet med andre vanlige matavlinger – som hvete, ris og mais – har poteter den laveste mengden protein. Proteinkvaliteten til poteter er imidlertid veldig høy for en plante – høyere enn for soyabønner og andre belgfrukter. Hovedproteinet i poteter kalles patatin, som kan forårsake allergiske reaksjoner hos noen mennesker.

Relaterte artikler:

Er potet en grønnsak

Hvor mye potet per person

Om forfatteren