Hva inneholder gluten

0
145
Hva inneholder gluten
Artikkelen fortsetter under annonsen fra X-LIFE

HØSTSALG!

X-LIFE.NO gir deg alt du trenger av treningsutstyr!

SPAR

3000,-

9 999,-

12 999,-

- 18 km/t

- 10 stigningsnivåer

- 12 forhåndsinnstilte program

- Threadflex dempesystem som gir 12% mykere demping enn asfalt

For å følge et glutenfritt kosthold, må du unngå hvete og noen andre korn, og velge et sunt kosthold som gir deg næringsstoffene du trenger.

Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i de fleste korn. Gluten som finnes i hvete, bygg, rug og triticale (en krysning mellom hvete og rug) kan utløse alvorlige helseproblemer. Mens andre korn som mais, ris og quinoa også inneholder gluten, ser de ikke ut til å forårsake de samme problemene som hvete, bygg, rug og triticale.

Fordi hvete, rug, bygg og mat laget av dem er så vanlige, vil det å fjerne dem fra kostholdet sannsynligvis endre det totale inntaket av fiber, vitaminer og andre næringsstoffer. Derfor er det viktig å vite hvordan du velger matvarene dine for å dekke dine generelle ernæringsbehov. Legen din eller kostholdseksperten kan hjelpe deg med å ta passende kostholdsvalg for å opprettholde et godt balansert kosthold.

Hensikten med glutenfritt kosthold

Et glutenfritt kosthold er viktig for å håndtere tegn og symptomer på cøliaki og andre medisinske tilstander assosiert med gluten. Et glutenfritt kosthold er også populært blant mennesker som ikke har fått diagnosen, en glutenrelatert medisinsk tilstand. De påståtte fordelene med kostholdet er forbedret helse, vekttap og økt energi, men mer forskning er nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen fra MILRAB

HØSTSALG!

OKTOBERFEST HOS MILRAB

SPAR

OPPTIL

40%!


  • Cøliaki er en tilstand der gluten utløser immunsystemaktivitet som skader slimhinnen i tynntarmen. Over tid forhindrer denne skaden absorpsjonen av næringsstoffer fra maten. Cøliaki er en autoimmun lidelse.
  • Ikke-cøliaki glutenfølsomhet forårsaker noen tegn og symptomer assosiert med cøliaki – inkludert magesmerter, oppblåsthet, diaré, forstoppelse, utslett eller hodepine – selv om det ikke er noen skade på vevet i tynntarmen. Studier viser at immunforsvaret spiller en rolle, men prosessen er ikke godt forstått.
  • Glutenataksi er en autoimmun lidelse som påvirker visse nervevev og forårsaker problemer med muskelkontroll og frivillig muskelbevegelse.
  • Hveteallergi, som andre matallergier, er et resultat av at immunsystemet forveksler gluten eller noe annet protein som finnes i hvete som noe sykdomsfremkallende, for eksempel et virus eller en bakterie. Immunsystemet skaper et antistoff mot proteinet, noe som ber en immunsystemrespons som kan føre til lunger, pustevansker og andre symptomer.

Hva inneholder gluten

Å følge et glutenfritt kosthold krever nøye oppmerksomhet rundt valg av mat, ingrediensene som finnes i matvarer og næringsinnholdet.

Hva du kan spise

Mange naturlig glutenfrie matvarer kan være en del av et sunt kosthold:

  • Frukt og grønnsaker
  • Bønner, frø, belgfrukter og nøtter i deres naturlige, ubearbeidede former
  • egg
  • Magert, ikke-prosessert kjøtt, fisk og fjærkre
  • De fleste melkeprodukter med lite fett

Korn, stivelse eller mel som kan være en del av et glutenfritt kosthold inkluderer:

Amaranth
arrowroot
bokhvete
Mais – maismel, korn og polenta merket glutenfritt
Flax
Glutenfri mel – ris, soya, mais, potet og bønnemel
Hominy (mais)
Millet
quinoa
Ris, inkludert vill ris
Sorghum
soya
Tapioca (cassava root)
teff

Korn som inneholder gluten

Unngå all mat og drikke som inneholder følgende:

  • Hvete
  • Bygg
  • rug
  • Triticale – en krysning mellom hvete og rug
  • Havre, i noen tilfeller

Mens havre er naturlig glutenfritt, kan de være forurenset under produksjon med hvete, bygg eller rug. Havre og havreprodukter merket glutenfri, er ikke blitt forurenset. Noen mennesker med cøliaki tåler imidlertid ikke den glutenfri-merkede havren.

Det er forskjellige varianter av hvete, som alle inneholder hvetegluten:

  • Durum
  • Einkorn
  • Emmer
  • Kamut
  • Spelt

Hvetemel har forskjellige navn basert på hvordan hveten males eller melet bearbeides. Følgende mel inneholder gluten:

  • Beriket mel med tilsatte vitaminer og mineraler
  • Farina, kvernet hvete vanligvis brukt i varme kornsorter
  • Grahammel, et kurs hele hvetemel
  • Selvhevende mel, også kalt fosfatmel
  • Semulina, den delen av kvernet hvete som brukes i pasta og couscous

Bearbeidet mat som ofte inneholder gluten

I tillegg til matvarer hvor hvete, bygg og rug sannsynligvis er ingredienser, er disse kornene standard ingredienser i en rekke andre produkter. Dessuten tilsettes hvete eller hvetegluten som et fortyknings- eller bindemiddel, smaksstoff eller fargelegging. Det er viktig å lese etiketter på bearbeidet mat for å finne ut om de inneholder hvete, så vel som bygg og rug.

Generelt bør du unngå følgende matvarer med mindre de er merket som glutenfritt eller laget med mais, ris, soya eller annet glutenfritt korn:

  • Øl, ale, portier, stout (inneholder vanligvis bygg)
  • Brød
  • Bulgur hvete
  • Kaker og paier
  • Sukkertøy
  • Frokostblandinger
  • Cookies og annen kjeks
  • Krutonger
  • Pommes frites
  • Sjømat
  • Malt, smaksmak og andre maltprodukter (bygg)
  • Pasta
  • Pølser
  • Salatdressinger
  • Sauser, inkludert soyasaus (hvete)
  • Krydret risblandinger
  • Krydret snackmat, for eksempel potet og tortillachips
  • Fjørfe
  • Supper, bouillon eller suppeblandinger
  • Grønnsaker i saus

Relaterte artikler:

Speltmel gluten

Hva er gluten

Annonse fra X-LIFE

HØSTSALG!

OPPTIL

45%

RABATT!